Acasa BusinessEconomic Pentru cine am muncit? Vezi cât de mari sunt CAS-urile în România faţă de celelalte state europene

Pentru cine am muncit? Vezi cât de mari sunt CAS-urile în România faţă de celelalte state europene

scris de Doru Dragomir
13 afisari

Taxele din Romania sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. Din nefericire, aceasta este o realitate mai mult decat trista.

Totusi, cand se vorbeste despre aceste aspecte, referirile se fac, in special, la taxa pe valoarea adaugata (TVA), care este printre cele mai ridicate din blocul comunitar. Sau se discuta despre alte taxe majore. Totusi, de cele mai multe, este omisa o alta taxa importanta: taxa pe munca. Altfel spus, contributiile de asigurari sociale (CAS-urile).

Econtext va arata cat este valoarea CAS-urilor in fiecare stat din Uniunea Europeana si, implicit, pe ce loc se plaseaza tara noastra in acest clasament. Si, dupa cum era de asteptat, stam prost. Cele mai mari taxe pe munca se afla in Belgia. In aceast tara, statul retine aproape jumatate din salariul brut. Mai precis, 49,7% din salariu brut este retinut si directionat catre contributiile sociale (de somaj, de sanatate, pensie).

Pe a doua pozitie se plaseaza Franta. Autoritatile pariziene retin 46,5% din salariu in cuantumul CAS-urilor. Iar pe al treilea loc se afla Germania. Practic, pe primele pozitii se afla cele mai puternice economii din comunitatea europeana, dar acestea isi permit un nivel mai ridicat de taxare, intrucat salariul mediu este cu mult mai mare in aceste economii comparativ cu tarile est-europene, dar si cu alte state din lume.

Dintre statele est-europene, Ungaria si… Romania au cele mai ridicate CAS-uri. Din nefericire, ne plasam aproape de podium. Spre comparatie, vecinii nostri bulgari se plaseaza la coada ierarhiei, pe locul 22, cu un nivel alCAS-urilor de doar 32,4%. La coada clasamentului, pe ultimele locuri, se pozitioneaza Malta s Cipru, cu valori ale CAS-ului aproape incredibile! Dar iata care este valoarea CAS-urilor in fiecare stat din Uniunea Europeana:


1 comentariu

BULA 14-07-2012 - 09:27

Diferentele sunt de cateva procente, iar CAS-ul este mic in TARILE COLONIE, de unde multinationalele vor sa stoarca si ultimul ban si pop.ulatia sa se descurce pe cont propriu, in privinta sanatatii si altor servicii sociale.
CAS-ul de 43% dintr-un salariu de Romania este infim in raport cu CAS-ul de 46% din salariile din Franta. De asta suntem pe primul loc in lume la procentul din pop.ulatie infectata cu stafilococul auriu, iar la alte infectii stam cam la fel (TBC, infectiile cu transmitere sexuala). Si la cancer suntem printre fruntasi.
Sub conducerea recenta a USL, s-a diminuat dramatic contributia statului la medicamentele pentru copii, care inainte (pe vremea comunistilor) erau gratuite. Compensarea de la stat e de doar 4 lei pe pastlla (pretul fiind 15 lei) la Avelox (moxifloacin), de ex. .

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult