Acasa BusinessEconomic Pentru cine scade preţul gazelor cu 23%

Pentru cine scade preţul gazelor cu 23%

scris de L.M.
2 afisari

ANRE anunţă că preţul gazelor naturale furnizate unor categorii de clienţi finali a scăzut, în medie, cu 23% de la 1 ianuarie 2013.

Pentru cine scade preţul gazelor cu 23%

Pentru cine scade preţul gazelor cu 23%

Situaţia a apărut după ce mai mulţi consumatori au intrat în categoria clienţilor casnici, prin intrarea în vigoare a Ordinului 42/2012 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali.

Potrivit unui comunicat al ANRE, regulamentul, publicat în Monitorul Oficial al României din data de 21 decembrie 2012, prevede la articolul 3 alineatul (2) că „imobilele cu destinaţia de locuinţă, indiferent de forma de proprietate, aflate în administrarea unor persoane juridice de drept public sau privat, inclusiv centrele rezidenţiale pentru persoane cu handicap, căminele pentru persoanele vârstnice, centrele de plasament, centrele de primire a copilului în regim de urgenţă, centrele maternale, internatele şcolare, căminele studenţeşti, în care se utilizează gaze naturale în scopul încălzirii spaţiilor proprii, producerii apei calde şi pentru gătit” se încadrează în categoria clienţilor casnici de gaze naturale, trasnmite Agerpres.

Astfel, clienţii finali menţionaţi, care până la aprobarea acestui act normativ erau încadraţi în categoria clienţilor noncasnici de gaze naturale, sunt încadraţi de la 1 ianuarie 2013 în categoria clienţilor casnici de gaze naturale şi beneficiază de preţul final reglementat aferent clienţilor casnici.

Pentru categoriile de clienţi finali menţionaţi, efectul acestor noi reglementări emise de ANRE se reflectă într-o scădere de preţ a gazelor naturale livrate de principalii furnizori de gaze naturale de pe piaţa reglementată, respectiv EON Energie România SA şi GDF Suez/Energy România SA, în medie procentuală de 23%, a anunţat ANRE. În acest an, pentru consumatorii casnici, prima majorare a preţului la gaze naturale va fi realizată la 1 iulie 2013, când preţul reglementat va creşte cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie când acesta va urca cu două procente.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult