Petrol şi gaze. Marea Neagră, noul Golf Persic? | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic Petrol şi gaze. Marea Neagră, noul Golf Persic?

Petrol şi gaze. Marea Neagră, noul Golf Persic?

scris de M.A.
3 afisari

În încercarea de a scoate în evidenţă posibile rezerve imense de hidrocarburi, presa de la sud de Dunăre face o comparaţie între Marea Neagră şi Golful Persic.

Petrol şi gaze. Marea Neagră, noul Golf Persic?

Petrol şi gaze. Marea Neagră, noul Golf Persic? (foto: aboutromania.com)

Marea Neagră ar putea să devină noul Golf Persic dacă se confirmă estimărilor experţilor referitoare la zăcămintele de petrol şi gaze naturale, scrie marţi cotidianul bulgar 24 Ceasa. Potrivit unor date neoficiale, în blocul „Khan Asparuh”, aflat în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră, sunt 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, transmite Agerpres. Guvernul bulgar a aprobat miercuri emiterea unei autorizaţii care va permite grupului petrolier francez Total SA să efectueze prospecţiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental şi în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră, informează biroul de presă al cabinetului printr-un comunicat remis Agerpres. În cazul în care, în urma prospecţiunilor, vor fi descoperite zăcăminte de gaze sau petrol, compania franceză va putea să solicite concesionarea blocului în conformitate cu legislaţia bulgară.

De asemenea, într-un interviu acordat revistei germane Manager, CEO-ul OMV Gerhard Roiss a declarat că în România se va vedea o creştere uriaşă mulţumită rezervelor gigantice de petrol şi gaze găsite în Marea Neagră. „În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă globală. Astfel că aici vom vedea o creştere uriaşă. În România am cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării. Iar prin acest exemplu observăm că: noi deţinem nişa concernului European integrat”, a declarat Gerhard Roiss, potrivit ziare.com. Oficialul OMV crede că Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zăcământul Shah-Deniz) spre Europa, ci şi pentru cele extrase din Marea Neagră.

Blocul „Khan Asparuh” are o suprafaţă totală de peste 14.000 kilometri şi se află la o distanţă de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit în luna februarie a acestui an în zona română din Marea Neagră. Blocul bulgăresc are caracteristici similare cu cel din România, iar autorităţile de la Sofia şi-au exprimat deja speranţa ca şi acolo să fie descoperite zăcăminte de gaze naturale.

16 comentarii

Pribeagul 02-10-2012 - 21:09

„…în România se va vedea o creştere uriaşă mulţumită rezervelor gigantice de petrol şi gaze găsite în Marea Neagră… a declarat Gerhard Roiss.“

Mai domnule, tu esti om serios? Ce „crestere uriasa visezi”? Noi vrem sa dormim. In loc sa crestem redeventa pe resursele naturale, mai bine nu ne deranja. Lasa-ne in pace!

Vrem austeritate! nu salarii si pensii decente, nu sisteme de invatamint si sanatate performante, nu surse de dezvoltare. Am avut experienta nefericita in domeniu, ne-am dezvoltat prea mult si ni s-a aplecat. Nu mai vrem!

„În România am cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării.”

Ati cumparat? Mai bine spuneti ca ati intilnit un betiv adormit intr-un sant si l-ati jefuit.

„În 2004, când a cumpărat Petrom, OMV a plătit pentru 33,34% din acţiuni suma de 669 de milioane de euro. Ulterior, compania şi-a majorat capitalul social cu 830,6 milioane de euro, operaţiune la finalul căreia OMV a ajuns să deţină 51% din acţiuni.

Sume infime dacă ne gândim că în 2004, înainte de privatizare, Petrom deţinea rafinăriile Arpechim Piteşti şi Pe¬trobrazi Ploieşti – cu o capacitate de rafinare totală de 8 milioane de to¬ne, 612 staţii de benzină, din care o treime aduse la standarde eu¬ro¬pe¬ne, 146 de depozite, 1.540 de autocisterne rutiere, 1.470 de vagoane, 15.000 de kilometri de conducte de petrol şi gaze şi numerar în valoare de 160 de milioane de euro. Compania avea 13.856 de sonde petroliere şi 30 de milioane de metri pătraţi de teren.

Domnu’ Roiss,

Chiar, nu simtiti nevoia sa faceti ceva in legatura cu Arpechimul ala?

Aveti un comportament ciudat. Il tineti inchis si nu va cauzeaza mari neplaceri. Statul roman a dat mari intreprinderi si combinate pe un dolar, deorece tinute in conservare ii cauzau mari neplaceri. Erau gauri negre, realizate cu multa munca si mld de $. 🙂

ValVerde 03-10-2012 - 09:17

Pribege,

1. Ai ceva concret de reprosat OMV???
Crezi ca au incalcat legea cind au cumparat cu sumele pe care le mentionezi ?

2. Ai ceva concret de reprosat partii romane care a facut tranzactia ?

Daca da, spune ce date concrete ai. De ce e pretul prea mic, pe ce te bazezi cind suspectezi coruptie, etc etc.

Simpla enumerare a unor statistici nu reprezinta nimic…cel mult arata felul distorsionat in care percepi realitatea si convergenta ta catre alta bocitoare nationala.

PS 13.856 sonde ???Esti sigur ca nu ai incurcat ordinul de marime, sau numeri si turlele fixe dinnaintea celui de-al doile razboi mondial care inca nu au cazut sub greutatea proprie ??? Astea se trec la „pierderi” nu la „active fixe”

BULA 03-10-2012 - 11:24

Ma ciuma, nu mai imputi forumul cu diversiuni ieftine. Esti platita de CIA sa faci propaganda antiromaneasca si sa sustii politica neocoloniala a vesticilor.

Pkly 03-10-2012 - 15:39

DAR DESPRE COZILE NOASTRE DE TOPOR NU SPUNEM NIMIC ?! Sa vedem:
1)-Guv Nastase a facut Actu’ de vanzare pentru Petrom;
2)-Parlamentu’ care a fost a votat I_N U_N_A_N_I_M_I_T_A_T_E Actu’ de praduire trimis de guvern;
3)-Actu’ de danie votat cu drag si spor de Parlament,,in unanimitate inclusiv pentru titeiul neextras din pamant”,a fost trimis la palatu’ din Deal sa fie contrasemnat,dupa care,fuguta cu el la Monitorul Oficial ca sa fie batute-n cuie pe vecie-Romanie !

Pribeagul 03-10-2012 - 21:55

Daca analizam vedem ca nu-s sonde, sunt tite. 🙂 Si nu-s doar 13.856, ci mult, mult mai multe: petrolifere, aurifere, cerealiere, forestiere, financiare…

Sunt titele prin care strainii sug seva natiei, umflindu-se si lasindu-ne tot saraci.

Acum daca vorbim cinstit despre Petrom, cu datele pe care le cunosc, la prima vedere, afacerea nu pare a fi rea, in comparatie cu altele de-a dreptul dezastruoase: statul roman are 49% din actiuni; profitul urias ar trebui sa se imparta aprox in doua.

Aspecte neplacute si neclaritati:

– pretul de vinzare a fost mic, foarte mic;
– devidendele sunt ff mici;
– cheltuielile pot fi orientate in beneficiul actionarului majoritar;
– este greu de spus in ce masura romanul beneficiaza de beneficiul realizat. Cifra de 49% poate ascunde multe necunoscute.

Dovezi concrete ca treaba nu-i chiar buna, desi pare a nu fi rea 🙂 sint:

– pretul la pompa in continua crestere, necorelat cu puterea mea dea cumparare, ma saraceste 🙂 ;
– cu toate bogatiile tarii, majoritatea romanilor ramin saraci si pentru a scapa de saracie trebuie sa ia drumul pribegiei.

Totul este clar-obscur.

Pribeagul 03-10-2012 - 22:02

Erata:

– devidendele sunt ff mici;

Cotect: – redeventele sunt ff mici;

ValVerde 04-10-2012 - 01:59

Totul este clar-obscur cu parfum de conspiratie, nu e asa??

1. Lamentarile tale despre strainii care sug seva natiei sint vorbe goale, mentalitate gaunoasa mostenita de la comunismul nationalist.
Atita timp cit nu dai fapte concrete, esti si tu un altul care se alatura bocetului patriotard ca ultima resursa de protest in fata propriei incompetente.

2. Faci din nou afirmatii absolutiste si goale.
Ce inseamna pret mic? Ce inseamna redevente mici ?
Care e termenul de comparatie? Daca eu zic ca sint exact pe dos, cum ma combati ?

3. Am mai discutat noi despre cunostiintele tale de economie. Sint firave.
Pretul pe care il platesti tu la pompa pentru un litru de benzina are doua componente: pretul petrolului pe piata internationala si taxele locale pe care le impun alesii nostri.

Absolut nimic de a face cu puterea ta de cumparare.

Eu platesc $3.50 pe un galon de benzina, deci sub un dolar pe litru. Pretul aici are practic o singura componenta, pretul barilului de petrol. (taxele sint foarte mici) Pretul la pompa fluctueaza cu pretul international. Acum 6-7 ani, plateam 25 de centi pe litru. Azi platesc cam un dolar. Am platit si $1.25 pe litru.

Nu stiu cit platesti tu la pompa pentru un litru de benzina, dar cu mici diferente date de transport, componenta pretului petrol crud ar trebui sa fie egala cu ce platesc eu. Daca platesti mai mult, alea sint taxele locale. Nici un guvern cu o spoiala de cunostiinte economice nu poate face nimic cu privire la pretul barilului de petrol. Asa sint mecanismele pietii.
Guvernele pot reduce taxele, dar de ce ar face-o, daca continuati sa-i votati ?

4. Romanii sint saraci pentru ca inca exista prea multe piedici in functionarea economiei de piata, nu prea putine, cum argumentezi tu.

In rest, lacrimi fericite !!!

US 04-10-2012 - 02:13

Nu ca ar avea dreptate Pribeagu, dar ce fapte concrete sa-ti aduca tie bai scleroza, ca oricum esti de o imbecilitate greu de egalat, asa cum s-a vazut de fiecare data pana acum cand ti s-au dat mura-n gura si argumente si fapte si dovezi. Ceea e normal pentru unu care a vazut cum Bashina n-a lovit copilul nici cu capul in plex, nici cu piciorul in splina. Mars in gatu ma-tii de prostie crasa, ca degeaba iti grohai p-aici ineptiile cu aere intelectuale, ca-s numa duhoare de bashina.

US 04-10-2012 - 02:26

Poveste-ne ji dane o zi din viata ta. Poti? Ia sa vedem.

US 04-10-2012 - 02:33

Hai ba ce faci?
Hai ca te-ajut io.
Deci dimineata te trezesti frumos, e bezna, te misti pe bajbaite catre o dara de lumina care sa mareste, se mareste… Asa. acuma iesi din canal… zi mai departe.

Romeo2110 03-10-2012 - 13:31

@ValVerde

Dana Nastase este evreica; copii lui Nastase au trecut la iudaism inca de cand erau in liceu. Ion Ilici Iliescu evreu dupa bunic, cu nevasta evreica.

Ce sa ne mai miram in mana cui a cazut Petrom !

Romeo2110 03-10-2012 - 13:32

Cu acte in regula imposibil de renegiociat !

ValVerde 03-10-2012 - 16:49

Einstein era evreu. La fel Bohr, Salek, Bob Dylan, Paul Newman si foarte posibil Adolf Hitler.

Lista ta are tot atita valoare ca lista mea: ZERO

Tot ce dovedesti tu e ca ai o fixatie bolnavicioasa cu evreii. E comun intre nevertebratele lasate de comunism sa populeze Romania.

Nu e nici o deosebire intre boala ta si boala evreilor care se autoproclama „neam ales”

Concluzia e ca toate natiile sint egale cind e sa le numeri cretinii.

Huhu Ciu 03-10-2012 - 17:35

Corect!

vodka 03-10-2012 - 14:15

INVESTITIE EXCEPTIONALA – Vand parcele pe fundul Marii Negre unde musteste petrolul cu numai 2000 de lei metrul patrat, cu certificat de proprietate. Cumparati acum, inainte de iesirea pe Bursa!

De asemenea vand parcele pe Marte, unde se vor descoperi zacamintele de diamant fosilizat.

Huhu Ciu 03-10-2012 - 17:38

Numai la voi in Izrail musteste petrolul, la M. Mediterana, ptiu!
Vind ieftin 1000 seckeli 1000 m. patrati!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult