Acasa BusinessEconomic Petrom scumpeşte din nou benzina şi motorina

Petrom scumpeşte din nou benzina şi motorina

scris de M.A.
2 afisari

Preţul carburanţilor comercializaţi de OMV Petrom va creşte în următoarele zile din cauza majorării cotaţilor internaţionale ale petrolului, cauzată de tensiunile sociale şi politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

Omv Petrom

foto: hellosm.ro

„Noi facem ajustarea preţurilor într-o manieră moderată, ţinând cont de evoluţiile internaţionale. Noi capturăm trendul, şi nu neapărat vârfurile de preţ. Există un grad de corelare cu cotaţile internaţionale, dar vârfurile nu au fost capturate de Petrom în ultimii şase ani. În următoarele zile vor fi creşteri de preţ, dar nu vom prelua vârfurile”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citată de Mediafax.

Cea mai recentă majorare efectuată de OMV Petrom a fost în 16 februarie, când motorina s-a scumpit cu şapte bani pe litru.

Potrivit unor date prezentate anterior de companie, motorina vândută de Petrom s-a scumpit, din ianuarie 2010 până în decembrie 2010, cu 24%, de la 3,78 lei/litru la 4,7 lei/litru. Impactul taxelor asupra evoluţiei preţului a fost o contribuţie de 8%, iar cel al cotaţiilor internaţionale la motorină şi deprecierea leului faţă de dolar a fost de 16 puncte. Calculul a fost efectuat pe baza mediilor lunare ale preţului de referinţă Petrom.

În cazul benzinei creşterea a fost de 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru. „+8% a fost impactul taxelor (mărirea TVA de la 19% la 24% a avut cel mai mare impact) şi +12% a fost impactul cotaţiilor internaţionale la benzină şi deprecierea RON vs. USD”, conform companiei.

1 comentariu

Huhu Ciu 24-02-2011 - 11:32

PDL este cancerul Romaniei!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult