Acasa BusinessEconomic Piaţa imobiliară. Vezi câte hectare de teren sunt acoperite de clădiri în fiecare judeţ

Piaţa imobiliară. Vezi câte hectare de teren sunt acoperite de clădiri în fiecare judeţ

scris de Doru Dragomir
5 afisari

Piata imobiliara din Romania a trecut prin multe transformari in ultimii ani, de la cresteri accelerate pana la scaderi dramatice. Scumpiri profunde, urmate de ieftiniri nesperate, pe de o parte, proiecte rezidentiale incepute, dar neterminate, pe de alta parte. In mijlocul acestora, estimari peste estimari privind preturile la locuinte sau diferite proiecte rezidentiale, comerciale, industriale.

 In mijlocul acestora, Econtext va propune o abordare total inedita, prin care putem observa cum a evoluat piata imobiliara. Este o abordare care nu se refera la preturile locuintelor, nici la numarul de proiecte rezidentiale, comerciale sau de alta natura. Nu! Este o abordare diferita, care ia in calcul un alt criteriu decat cele uzuale, gen preturi, proiecte, etc.

 Astfel, va prezentam suprafata acoperita de constructii din Romania. De constructiile de orice tip: case, magazine, hoteluri, blocuri, stadioane, etc! 

De asemenea, va prezentam si cum a evoluat aceasta suprafata din 2000 si pana in prezent. Nu ne intereseaza tipul constructiilor, inaltimea lor, numarul de etaje, calitatea sau facilitatile pe care le contin. Ne intereseaza doar cat din suprafata Romaniei este acoperita de constructii

Tocmai din acest motiv, vom exprima suprafata ocupata de cladiri in hectare. Practic, o abodare strict pe orizontala! Pe scurt, vom vedea cum s-a dezvoltat Romania pe orizontala, cat s-a construit in ultimii ani. Anul trecut, 728.256 de hectare din suprafata Romaniei erau acoperite de cladiri. Ceea ce reprezinta 3% din suprafata totala a Romaniei, care este de aproape 24 de milioane de hectare.

 In anul 2000, suprafata construita a Romaniei se ridica la 632.856 hectare. Astfel, din 2000 si pana anul trecut, suprafata construita a crescut cu 95.400 de hectare. Adica, cu 15%. 

Dar iata cum a evoluat suprafata construita a Romaniei din 2000 si pana in prezent:

 Geografia constructiilor

In plus, Econtext va prezinta si dispunerea geografica, din toate judetele Romaniei a suprafetei acoperite de cladiri.

Mai exact, cate hectare ocupa cladirile in fiecare judet. Astfel, judetul cu cea mai mare suprafata acoperita de constructii este Constanta: 31.227 de hectare din judetul Constanta sunt ocupate de cladiri. Urmatoarele pozitii sunt detinute de Bihor (31.186 de hectare), Dolj (30.598 de hectare). La polul opus, cele mai putine constructii se afla in Bistrita – Nasaud. Ele ocupa doar 8.250 de hectare. Salaj se afla pe penultima pozitie, iar Harghita pe antepenultima. Toate aceste trei judete au mai putin de 10.000 de hectare acoperite de constructii. 

Iata suprafata acoperita de cladiri in fiecare judet din Romania (hectare):

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult