Acasa BusinessEconomic Piaţa legumelor. Varza de toamană, cea mai drastică scumpire

Piaţa legumelor. Varza de toamană, cea mai drastică scumpire

scris de Doru Dragomir
639 Afisari

Aproape toate cerealele si legumele s-au scumpit in ultimii ani, iar in unele cazuri, preturile s-au dublat sau chiar triplat. Chiar daca intermediarii sunt cei care fac preturile, nici producatorii nu s-au lasat mai prejos. Iar in cele mai multe situatii, scumpirile sunt cu mult peste cele din alte domenii.

Va prezentam in aceasta analiza preturile la producator ale legumelor si cerealelor. Am selectat 15 dintre cele mai importante cereale si legume (grau, orz, porumb boabe, fasole boabe, floarea soarelui, cartofi de toamna, varza de toamna, salata de camp, rosii, usturoi uscat, spanac, morcov, conopida, castraveti, ceapa uscata) si vom evalua modul in care au evoluat preturile acestea la producator.

Astfel, din cele 15 legume si cereale, cea mai drastica scumpire a fost inregistrata de varza de toamna. Pretul acesteia aproape s-a triplat in ultimii cinci ani (de la 1,13 lei pe kilogram in trimestrul al doilea din 2007, pana la 3,21 lei pe kilogram in trimestrul al doilea din 2011). Procentual, scumpirea a fost de 184%.

Dupa varza, alte scumpiri majore au fost consemnate de floarea soarelui (de la 0,64 lei/kg in 2007, pana la 1,6 lei/kg in 2011, adica, un avans de 150%), usturoi uscat (de la 8,15 lei/kg in 2007, pana la 18,86 lei/kg in 2011, ceea ce inseamna o crestere de 131%). Alte scumpiri: cartofi de toamna (125%), grau (94%). Din cele 15 produse agricole, 13 s-au scumpit, iar toate scumpirile au fost cu peste 40%. Exista si doua exceptii: salata de camp s-a scumpit in ultimii cinci ani ‘doar’ cu 6,5%, iar castravetii s-au ieftinit.

Da, s-au ieftinit! Cu 16% (de la 2,18 lei pe kilogram in anul 2007 si pana la 1,83 lei pe kilogram in al doilea trimestru din acest an). Iata preturile la producator ale cerealelor si legumelor in ultimii cinci ani (trimestrul doi din fiecare an):

2 comentarii

BULA 08-09-2011 - 18:49

Potoliti-va cu diversiunea !

Asa faceau in urma cu cativa ani la postul de radio BBC in limba romana. Tot timpul ii speriau pe comercianti ca au crescut preturile, desi nu era asa, ca sa-i faca sa vanda si ei mai scump, de frica sa nu iasa in pierdere. Scarbele din Occident vor sa creasca inflatia, sa cumpere terenuri cat mai ieftin. Sunt pe mana si cu niste gaozari de la bancile noastre, care apar la televizor si ne mint in privinta inflatiei reale.

Arhimede 08-09-2011 - 20:42

Nu este o diversiune ci doar o prostie înghiţită pe nemestecate de un reporter prost.
Tabelul se referă la trimestrul 2!
Exact când se termină rezervele de legume din anul trecut şi sunt numai cele din sere şi din import, care intotdeauna sunt mai scumpe.

Articolul este doar o umplutură.
Să scrie şi el ceva.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS