Acasa BusinessEconomic Plățile în numerar ar urma să fie restricționate în magazinele cash&carry

Plățile în numerar ar urma să fie restricționate în magazinele cash&carry

scris de Misu Andrei
133 Afisari

În toate magazinele cash&carry ar urma să se instituie o restricție care va schimba radical afacerile românești. Potrivit noilor măsuri impuse pentru combaterea evaziunii fiscale, plățile cu cash se vor putea realiza în limita a 2.000 de lei, comparativ cu 10.000 de lei în numerar, limita impusă până la acest moment.

În plus, o nouă directivă impune magazinelor adăugarea unui plafon zilnic de 1.000 de lei de persoană. De asemenea, plățile cash nu se vor putea realiza fragmentar către același furnizor de bunuri și servicii, factura totală nu trebuie să fie mai mare de 1.000, respectiv 2.000 de lei.

Noul proiect de lege ce cuprinde măsurile fiscal bugetare menționează faptul că această restricție se va impune treptat. Până la data de 31 decembrie 2024, plafonul zilnic va fi de 5.000 de lei, iar mai apoi va ajunge la 2.500 de la data de 1 ianuarie 2025.

De asemenea, sumele aflate în numerar în casieria magazinelor nu vor putea depăși 50.000 la sfârșitul zilei. Se admite depășirea acestei sume numai în cazul în care acestea sunt sumele aferente plăților salariilor sau a altor drepturi de personal, precum și a altor operațiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.

Cum sunt impuse limitele

Plățile fragmentare în numerar sunt absolut interzise pentru furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare depășește 1.000 de lei, sau respectiv, 2.000 de lei. Este totuși important de notat faptul că aceste restricții sunt impuse doar pentru magazinele de tipul cash and carry.

Sumele care depășesc aceste plafoane vor putea fi achitate doar utilizând instrumente de plată fără numerar, precum plata cu cardul, transfer bancar sau virament bancar.

Aceste reguli, prezente în proiectul de lege cu privire la măsurile fiscale, s-au impus deoarece utilizarea masivă a numerarului constituie un mediu prielnic pentru evaziunea fiscală, dar și pentru alte forme de neconformare fiscală, inclusiv sustragerea de la executarea silită.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult