Acasa BusinessEconomic Platim miliarde de euro pe gazele de la rusi, dar ignoram productia interna

Platim miliarde de euro pe gazele de la rusi, dar ignoram productia interna

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Romania plateste miliarde de euro anual pentru gazul pe care-l importa de la rusi, dar productia interna, cu gaz mult mai ieftin, scade de la an la an. Ridicam din umeri cand ne vine factura uriasa si ne plangem ca devenim dependenti de gazul rusesc, care e extrem de scump. In schimb, solutiile, care sunt la noi acasa, sunt ignorate.

Productia interna vs. importuri

Situatia gazelor naturale din Romania este asemanatoare cu cea a petrolului, unde productia interna scade alert, iar importurile cresc. In consecinta, benzina si motorina se scumpesc non-stop. Cam la fel se intampla si cu gazele naturale. In utimii douazeci de ani, productia interna de gaze naturale s-a redus la jumatate.

In anul 1992, Romania a produs 21,6 miliarde de metri cubi de gaze, aceasta productia diminuandu-se constant (?!), pana la 10,8 miliarde demetri cubi in 2010. Jumatate! Ce-i drept, si importurile s-au mai temperat in ultima perioada. Dar cel mai mult conteaza ca noi extragem mai putine gaze. De ce? Pentru ca pretul gazului adus din Rusia creste de la an la an, fiind de trei ori mai scump decat cel produs in tara noastra.

Semnal de alarma

Nu este prima data cand tragem un semnal de alarma in privinta resurselor Romaniei, de orice fel ar fi ele. Recent, Econtext a publicat analiza la care ne-am referit inainte, in care aratam cum producem tot mai putina benzina, dar importam tot mai mult petrol. Da, ar fi mult mai avantajos pentru Romania sa produca mai multe gaze, decat sa le importe. De ce? Pretul gazului extras din subsolul tarii ajungea anul trecut la 165 dolari/mia de metri cubi.

In schimb, cel cumparat din Rusia a costat 442 dolari/mia de metri cubi in 2011 si a urcat pana 493 dolari in primele luni din acest an. Triplu! Si atunci, intrebarea logica este urmatoarea: de ce a scazut productia interna? Resurse exista inca, spun specialistii. Si atunci? Avem capacitati de stocare limitate, au fost alte explicatii. Aceasta explicatia pare, insa, putin probabila, daca ne uitam la trecutul recent, cand extrageam dublu. Dar iata cum a scazut productia interna de gaze, de la an la an:


1 comentariu

TOM Cc 30-03-2012 - 21:39

si care-i problema ?? am vandut TOT la straini . Vine vremea cand vom plati impozit la mersul pe jos , pe respirat si expirat ,ca asa vreau strainii .

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult