Acasa BusinessEconomic Politica sau discriminare?

Politica sau discriminare?

scris de Ziua Veche
1 afisari

Lumea financiara e la fel de vulcanica ca si vulcanii Islandei. Nori negri se anunta pe  piata finaciar – bancara mondiala. Politica lansata pe celalalt continent redeschide cutia Pandorei vis-a-vis de un subiect sensibil pentru toata lumea : banul si cum il putem fabrica si colecta.

La jumatatea lunii ianuarie, Barack Obama lansa ideea de a percepe o taxa de 0,15% , concernand bilanturile bancilor ale caror active depasesc 50 miliarde de dolari. Aceasta dispozitie viza primele 35 banci din piata americana, precum si 15 filiale bancare de grupuri straine. Obiectivul era de a recolta 90 miliarde in zece ani si 117 miliarde dolari pentru 12 ani. Propunerea aceasta nu a facut decat deschiderea unui drum lung de dezbateri despre ce poate fi sanatos in pietele financiare si ce nu. De atunci, reprezentanti politici de marca si cei  ai inaltelor organisme economice se intrec  in emiterea unor idei care mai de care, parca inspirate de discursuri leniniste si comuniste. Demagogie expansionista si calarirea unor solutii disperate, insa a caror eficienta nu poate fi in nici un caz inca probata, poate face ca intreaga lume sa se regaseasca de azi pe maine in haos. 

Distrugerea barierelor si regulilor vechi  de protectie finaciara poate arunca mapamondul si economia intr-un proces ireversibil de distrugere. Politicienii au inceput a exersa un joc periculos pentru toata lumea. Alaturi de propunerile americane, Europa isi gaseste rostul ? Pietele metalelor si petrolului isi spun cuvintul. Inamicul ?! Bancile, bancherii oameni care vehiculeaza marul discordiei  – banul. Invinuirea lor si punerea la zid. Declinarea unor lectii pe care dorim sa le punem in aplicare, sperand intr-o dimensionarea a bugetelor de stat si astfel evitarea miscarilor de strada, precum si demonstrarea promisiunilor electorale.

 Quod erat demonstrandum:  anumiti alesi ai camerei au fost favorabili si unei taxe percepute  pe profitul totalului angajamentelor (liabilities) bancilor.  « Intr-un fel sau altul vom examina ideea unei taxe financiare », declara Sander Levin, un reprezentant al Camerei Reprezentantilor, respingand ideea unui TVA, propus de vechiul presedinte de la FED, Paul Volcker. Opozanti ferventi ai grupurilor bancare si-au atras criticile lui Warren Buffet, actionar la Goldman Sachs, care vede aceste propuneri de refacere si asa zisa redresare a lumii financiare, ca fiind unele de razbunare. In acest proiect american, depozitele garantate, pot fi deductibile din pasivele bancilor, insa in bancile  europene, in general exista un nivel inferior al depozitelor garantate de catre stat. Logic proiectul se poate lovi de opozitia Uniunii Europene din cauza diferentelor contabile, considerabile intre cele doua continente, care se pot explica prin opozitii sensibile in ceea ce priveste taxele.

 Aceste masuri venite din sanul democratilor si sustinute fervent  de catre  liderii lor, care vad propunerile de taxare a sistemelor si instrumentelor financiar-bancare ca o rezolvare miraculoasa a crizei, nu fac decit sa sadeasca samanta discordiei si sa blameze de fapt pe sustinatorii principali si actorii activi care au tinut piept caderii pietei, acestia nefiind altii decit  bancile si personalul lor. Discutiile interminabile si procesul de vrajitorie intentat rand pe rand obstei bancherilor nu ne plaseaza mai departe de reputata vanatoate din noaptea Sf. Bartholomeu. Din tabara europeana sustinatorii ideilor, clare de stanga ale presedintelui american nu sunt altii decit Dominique Strauss – Kahn, presedinte FMI  si fost ministru al economiei in guvernul Miterrand, si Bernard Kouchner, ministru de externe si socialist de opinie.

0 comentariu

Victor Radulescu 14-10-2010 - 12:25

… nu numai ca nu-si fac treaba, dar reprezinta bete in roate si piedici pentru cei care chiar fac treaba.

urbos 14-10-2010 - 15:06

Treaba astora se face dupa regulile impuse de sefi lor, asa ca vina e a guvernantilor si a majoritatii care reglementeaza. Numai idiotii acuza slugile in locul stapanilor lor.
Si-apoi, limbist jegos si penibil, situatia e ca pe vremea lu Ceasca. Cum ar fi fost vierme sa iasa Ceasca la tribuna si sa zica poporului „daca munciti asa prost, la ce dracu vreti sa traiti bine?”, caci e adevarat ca in comunism se muncea prost. Tu ai fi aplaudat ca un idiot, este?
Arunca-te ba de la etaj ca imputi atmosfera degeaba. Noaptea te visezi Nasu de labe 1, pun pariu.

jan dinu 14-10-2010 - 16:11

Apoi shi TU mori de oftica !
JD-USA

Pribeagul 15-10-2010 - 14:54

ce se va intimpla in perioada urmatoare va fi ceva de bine, nu de rau.

Toti mai multi romanii inteleg ca 80% dintre ei au salarii mizere, de 200-300 de euro/ luna, intimp ce altii, niste idioti, si-au facut Raiul pe Pamint.

Asa ca:

„Revolta anti-sistem a funcţionarilor din România nu poate avea ca rezultat decât dispariţia sistemului, în cazul în care le sunt acceptate cererile.”

va duce doar la constientizarea starii de fapt de catre tot mai multi romani.

Gigele,

o evidenta ti-a scapat: inicerii, spre satisfactia dnei MC, de fapt au fost… ienicere, exceptie dl Marica.

Juve 16-10-2010 - 17:15

….ienicerii rasturnau cazanul de ciorba…..militionerii (pardon, acum cica s-ar numi politisti) nostri arunca cashketa……
Dupa ce si-au aruncat cashketele, cand vad un militioner, nu stiu de ce, imi creste cantitatea de saliva…….

urbos 16-10-2010 - 18:57

Tie iti creste cantitatea de saliva si cand te gandesti la dosul cu hemoroizi vineti ai dementului de la Cotroceni, este?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult