Acasa BusinessEconomic Ponta – Negocierile cu Chevron rămân o prioritate

Ponta – Negocierile cu Chevron rămân o prioritate

scris de Z.V.
1 afisari

Premierul Victor Ponta a reiterat faptul că negocierile cu Chevron privind explorarea gazelor rămân o zonă de interes pentru viitorul Guvern.

Ponta – Negocierile cu Chevron rămân o prioritate (foto: offshoreenergytoday.com)

Ponta a declarat în noaptea de luni spre marţi la Realitatea TV că SUA a devenit din importator un exportator de gaze folosind gazele de şist şi că cei care au cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist sunt cei de la Gazprom. „În primul rând este vorba de gazele la care Exxon şi OMV au descoperit şi urmează într-un termen de 3-4-5 ani să înceapă exploatarea şi categoric, în măsura în care – tocmai a fost o anumită rezoluţie a Parlamentului European, iar Marea Britanie deja a oficializat aceste exploarări…pentru că vreau să explic un lucru: dacă mâine dăm voie să facă explorări pentru gaze de şist şi se găsesc, cel mai devreme peste cinci ani iese primul metru cub. Polonia foloseşte gaze de şist cu 80 dolari/mia de metri cubi, noi importăm de la Gazprom cu 450 şi eu vreau Oltchim-ul meu cu 450 de dolari/mia de metri cubi să fie competitiv cu firma din Polonia cu 80” a menţionat premierul.

Ponta a precizat că România încearcă să găsească noi surse de energie pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia şi pentru a compensa declinul natural al producţiei interne de hidrocarburi din surse tradiţionale. Pe lângă resursele potenţiale care ar putea fi exploatate în viitor de OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră, Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, a obţinut anul trecut licenţe de explorare a gazelor de şist.

După învestire, în luna mai, Guvernul Ponta a impus un moratoriu pe extracţia de gaze de şist până la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturării hidraulice asupra mediului. Metoda de extracţie prin fracturarea hidraulică a rocilor de şist este controversată şi a provocat proteste şi în România. Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.  În luna iunie, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist.

30 comentarii

Europeanuul 18-12-2012 - 11:48

„Polonia foloseşte gaze de şist cu 80 dolari/mia de metri cubi”

Chiar produce Polonia gaze de sist?

Europeanuul 18-12-2012 - 12:43

Exxon s-a retras de pe piata poloneza de explorare a gazelor de sist (rezultatele lor de explorare nu au fost satisfacatoare) In Europa centrala si de est gazele de sist se afla la adincimi mult mai mari decat depozitele din USA. Temperaturile cresc in paralel cu adincimea, iar conform standardelor de azi, lucrari de foraj (orizontal) si fracturari se pot face in medii pina la 150°C.

http://www.bloomberg.com/news/2012-01-31/exxon-says-two-polish-shale-wells-were-not-commercially-viable.html

ValVerde 18-12-2012 - 15:47

” In Europa centrala si de est gazele de sist se afla la adincimi mult mai mari decat depozitele din USA. Temperaturile cresc in paralel cu adincimea, iar conform standardelor de azi, lucrari de foraj (orizontal) si fracturari se pot face in medii pina la 150°C. ”

Europene, pe ce te bazezi cind spui asta?

In SUA, fracking wells sint intre 6000 si 8000 ft. (8000 ft = 2.5 km)
Asta e adincimea pe verticala. Orizontal, se pot intinde peste 3 km.
Temperaturi de 150 C (si peste) sint comune.

Cit de adinci sint zacamintele in Europa de Est ?

Europeanuul 18-12-2012 - 16:34

Geologia continentului European este diferita (straturile de sist se afla pe undeva pe la 5000m). 150°C nu este chiar business as usual , electronica si capul burghiului trebuiesc racite masiv, pentru fiecare metru lungime de foraj cheltuielile cresc exponential . Lasind laudele si reclamele firmelor de foraj la o parte, limita posibilitatilor tehnice (la foraj orizontal si lucrari de fracturare este pe undeva in jur de 170°C). La temperaturi inalte (peste 150°C) apar probleme cu electronica.

http://www.slb.com/services/drilling/mwd_lwd/resistivity/periscope.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=VY34PQUiwOQ

Europeanuul 18-12-2012 - 16:40

Geologia continentului European este diferita (straturile de sist se afla in jur de 5000m). Temperatura inalta de 150°C a orizotnului nu este chiar business as usual la lucrari de foraj orizontal si de fracturare. Lasind laudele si reclamele firmelor de foraj la o parte, limita posibilitatilor tehnice la astfel de lucrati este undeva in jur de 170°C. La temperaturi inalte (peste 150°C) apar probleme cu electronica, iar cheltuielile (de racire) cresc exponential pentru fiecare metru linear (in lungime).

Vezi Schlumberger – Periscope animation, fracturari hidraulice.

ValVerde 18-12-2012 - 17:39

Europene, stiu cum functioneaza fracking si stiu ce inseamna diferente in structura geologica. Lucrez cu asta de peste 20 de ani.

Ceea ce te intrebam, era:

1. Sursa care zice ca straturile de sist se afla la 5000m
2. Sursa care zice ca perforatia e limitata de 150 C downhole temp.

Nu am timp sa caut material recent, uite aici un citat dintr-un articol aparut in SPE in 1985 !!!

” A well formulated oil mud has excellent thermal stability and has been used in South East Asia to handle bottom hole temperatures in excess of 450°F (232°C) where previous attempts with water base mud failed.(7) ”

Drilling bit e racit cu noroiul de foraj. Ai auzit de puturi geotermale ? Nu disput propozitia ca preturile de perforare cresc cu adincimea, dar asta nu era subiectul in discutie.

ValVerde 18-12-2012 - 17:49

@Europeanul

ttp://www.worldoil.com/Plans_unveiled_to_drill_worlds_deepest_well.html

ValVerde 18-12-2012 - 20:52

Hahahh degetica, ti s-au involburat hormonii?

Alea din pozele tale sint sisturi bituminoase. Sint zacaminte de petrol de foarte joasa calitate.

Celelalte sint gaze de sist, zacaminte de gaz natural.

La gramada, ca sa intelegi si tu sint tot hidrocarburi.

Acu’ daca ti-e mila de ratele alea, sau crezi ca renii nu mai au unde migra, in loc sa ma injuri pe mine asa, pe uscat, fa ceva concret: vinde-ti masina (daca ai) renunta la transportul in comun, (foloseste bicicleta), desconecteaza-te de la reteaua de curent si gaz (presupunind ca ai platit factura si inca esti conectat) si pe urma poti sa ma acuzi pe mine, tinindu-ti frunte sus, ca eu si cei ca mine poluam planeta.

Europeanuul 18-12-2012 - 22:24

ValVerde, tu amesteci merele cu perele (pe verticala se sapa si in anii ’70 „HTHP” fara componente electronice).
Vezi te rog animatia din lincul de la Schlumberger pe care l-am postat mai sus.

Intimplator administrez si un start-up in geotermie (HDR -hot dry rock). Am participat la conferinte nationale, internationale, am organizat workshopuri. Am angajat Baker Hughes, Schlumberger, Halliburton (cu sediile in Celle) la completarea studiilor de fezabilitate, am initiat lucrari de explorare, etc (in ultimii 2 ani am avut prilejul sa stau la masa cu unii dintre cei mai buni geofizicieni din Europa). Actualmente asteptam ca Baker Hughes sa scoata un tool al carui componente electornice sa reziste la temperaturi de 200°C mai mult de 30 minute…

P.S.
actualmente in Europa nu se exploateaza gaze de sist (informatia o am de la Baker Hughes).

ValVerde 18-12-2012 - 23:08

🙂

Deci am rezolvat-o cu „capul burghiului” (mai exact sapa de foraj, sau drilling bit) (care lucreaza egal atit vertical cit si orizontal)

Acum despre MWD:

La Halliburton, (Sperry Drilling), v-ati uitat bine ?

„Sperry Drilling services leads the industry with the largest and most robust high pressure, high temperature offering, and invests in significant research and development in HP/HT technology. In HP or HT wells, equipment is required to withstand temperatures higher than 300°F/149°C and pressures above 18,000 psi/124 MPas. Today, the majority of Sperry Drilling’s measurement/logging-while-drilling (M/LWD) tools are rated to 347°F/175° C and 25,000 psi/172 MPas.

Sperry now offers ExtremeHT-200™ M/LWD sensors (392°F/200°C and 20,000 psi/138 MPas) and UltraHT-230™ M/LWD sensors (446°F/230°C and 30,000 psi/207 MPas), making it possible to operate reliably at higher temperatures than ever before and gaining access to reservoirs that were previously uneconomical”

Acum despre cei 5000 de metrii adincime unde se afla sisturile europene…de unde ai informatia? Nu te contrazic, te intreb.

ValVerde 18-12-2012 - 23:44

Data viitoare cind esti in Celle du-te si maninca shawarma pe…oricum nu pot sa pronunt numele strazii, mi se limba plimba’ gura, pe drumul de la Baker Hughes spre Cameron, pe la jumatatea distantei, pe stinga. Neamt turc. Vreo 4000 de calorii…te ingrasi doar daca o mirosi….

Europeanuul 19-12-2012 - 21:28

Valverde,

1. Cunosc foarte bine termenii in engleza. Am tinut neaparat sa scriu si eu in romana (in germana se numeste “Bohrkopf“ si iata asa am ajuns si eu la capul burghiului;)

2. Am inteles ca pina in prezent Halliburton nu a executat foraje orizontale (si lucrari de fracturari hidraulice) in formatiuni geologice la temperaturi peste 160°C. Daca ma insel am sa te rog sa ma corectezi.

3. Am cautat si oportunitati de investitii in shale gaz business 8impreuna cu consultantii mei de la Gaffney, Cline & Associates). In Europa majoritatea formatiunilor geologice se afla la adincimi mult mai mari. In majoritatea cazurilor presiunea rezervoarelor este mult mai redusa in comparatie cu rezervoarele de pe continentul Americii de nord (propietatile formatiunilor geologice si in mod special porozitatea acestora joaca un rol fundamental).

ValVerde 18-12-2012 - 23:19

In materialul lui Schlumberger, uite-te la gama „Survivor” astea sint scule care merg pina la 175 C in mod comun si curent

ValVerde 18-12-2012 - 23:30

Europene, uite aici adevaratele motive pentru care Fracking e inca in scutece in Europa.
Absolut nimic de a face cu probleme tehnice.
Totul de a face cu politica, environment, zone de influenta, birocratie, etc.
Intre timp stati cu pantalonii coboriti si cu vaselina la indemina pentru data viitoare cind i se scoala lui Putin

ttp://www.forbes.com/sites/matthewhulbert/2012/07/12/why-european-shale-is-totally-fracked/

Europeanuul 19-12-2012 - 21:39

Polonia chiar a incurajat explorarea si investitiile in shale gas business (vezi articolul Bloomberg postat mai sus). Realitatea cruda este ca pina in prezent nu s-au descoperit depozite comerciale (de genul celor din USA). Nu inteleg ce rost are sa ne imbatam cu apa rece…

ttp://www.kpmg.com/HU/en/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/KPMG-CEE-Shale-Gas-Outlook.pdf

Europeanuul 19-12-2012 - 21:42

ValVerde, iata o alternativa „reala” la gazul rusesc
ttp://www.dii-eumena.com/

geek-a-contra 19-12-2012 - 21:55

suna f bine si frumos si este in buna masura trealizabil. problema este ca in urmatorul cel putin un deceniu masinile tot „gas” (lichid sau… gaz) vor folosi iar industria (petro)chimica are nevoie de gaze sau petrol. din curent electric nu poti produce mase plastice…..

ValVerde 19-12-2012 - 22:19

In Germania sint generatoare eoliene peste tot.
Au adus vreun profit?
Daca n-ar fi fost banul public (adica si al tau) ar fi fost atractiv pentru investitorii privati sa conduca un proiect de asemenea amplitudine?

Corecteaza-ma daca gresesc, dar nu e s-a saturat neamtul de rind sa subventioneze energia eoliana si nu e adevarat ca a inceput publicul sa miriie ???

ValVerde 19-12-2012 - 22:09

@Europeanuul

1. Rezervele de gaz de sist in Europa sint comparabile cu cele din US
2. Este adevarat ca zacamintele sint la adincimi mai mari si costul de exploatare mai ridicat decit in US
3. Puturile exploratorii de pina acum, nu au dat rezultate favorabile.

Dar uite unde am eu o problema cu ceea ce spui tu:

Se pare ca pui pe seama dificultatilor tehnice lipsa de actiune in domeniu, in Europa.
Eu cred ca exista o multitudine de motive total diferite de capacitatea tehnica de extractie. Temperaturi mai ridicate, sau puturi mai profunde nu au absolut nimic de a face cu lipsa de exploatare a gazului de sist in Europa.
Exista zacaminte care pot fi exploatate economic, exista tehnologia necesara de a le exploata, dar lipsesc ati factori determinanti (ti i-am mai enumerat)

Uite aici un articol excelent, care sumarizeaza bine situatia:

ttp://www.economist.com/node/21540256

Dupa cum vezi, nu MWD, sau ce altceva invocai tu, lipseste ci vointa politica. (Gyrodata are un sistem diferit de MWD care e total neinfluentat de cimpul magnetic si lucreaza pina pe la 250-300 C (daca imi aduc bine aminte))

Poate ca ai dreptate cind zici ca „nu s-au descoperit depozite comerciale”

Nu s-au descoperit pentru ca nu le cautati !!!!

Doua-trei puturi uscate e nesemnificativ. Companiile pleaca nu pentru ca nu pot gasi gazul, ci pentru ca nu vor sa lucreze intr-un cadru politico-social ca cel pe care il ofera Europa de Vest in jurul gazelor de sist.

Potentialul e la fel ca in US, dar zacamintele alea nu vor veni la suprafata sa va traga de mineca….

Pribeagul 18-12-2012 - 18:58

„Polonia foloseşte gaze de şist cu 80 dolari/mia de metri cubi, noi importăm de la Gazprom cu 450…”

Vedeti, probabil ca polonezii au liberalizat preturile la gaze, si uita-te ce bine le mere. 🙂

Mare-i gradina ta, Doamne!

ValVerde 18-12-2012 - 19:56

Pribege, Pribege…
Sa inteleg din tonul tau ca iar cochetezi cu subventiile ?

1. Am o gramada de indoieli cu privire la cei $80/mia de metri cubi din Polonia, dar sa zicem ca e asa. (Un Prim Ministru nu minte !!)

2. Daca Romania, ca si Polonia ar incepe productia de gaz de sist, cei $80 ar fi pretul de productie, nu pretul pe care il platesti tu ca consumator.
Acum Romania plateste $450, daca ar produce, ar plati $80 (ca sa folosesc exemplul lui Ponta) Tu vei plati acelasi pret al pietii, care e relativ uniform in Europa.
Diferenta e ca Statul va avea mai multi bani sa subventioneze gazul la cei care nu pot plati, sa construiasca mai multe drumuri si sa se imprumute mai putin la FMI
Toate par roz si frumoase, mai putin factura ta lunara care nu se va schimba.

De fapt, uite ce platea polonezu’ comun in 2011:

Gaz (exprimat in echivalent KWh): 0.050 Euro/KWh
In Romania, acelasi lucru costa 0.028 Euro/KWh

(Sursa:epp.eurosta.ec.europa.eu)

Te intrebi de ce nu are Romania bani? Pentru ca inca subventioneaza indiscriminat.
Asa ca nu mai plinge dupa cei $80, polonezii au inteles cum e cu economia de piata si nu pling. In schimb plingi tu pentru ce-ti imaginezi ca au ei.
Tu cind ai deschis ultima data o carte pe temele astea ? 🙂

Pribeagul 18-12-2012 - 20:29

🙂
1. Val, inteleg ca ti-ai dat mina cu dl prim-ministru Ponta sa-mi predati lectiile economiei pentru prosti.

„şi eu vreau Oltchim-ul meu cu 450 de dolari/mia de metri cubi să fie competitiv cu firma din Polonia cu 80” a menţionat premierul.”

2. „Pentru ca inca subventioneaza indiscriminat.”

🙂 Tu n-ai inteles ca noi traim intr-o economie perfecta, care nu admite discriminare.

Oprescu: „În continuare va fi pentru toată lumea, pentru că mi-a răspuns Curtea Constituţională că este discriminare şi că şi eu trebuie să primesc subvenţie şi domnul Băsescu trebuie să primească subvenţie şi primul ministru trebuie să primească subvenţie şi toţi directorii generali. Mi-a spus că nu este constituţional, că fac discriminări.”

3. 🙂 Poate, in loc sa umbli pe cele coclauri, faci o asociatie cu premierul si ne dati gazul cu 160 $/1000 mc. Aveti si voi ceva acolo, un cistig.

4. Nu pling. Constat. 🙂

ValVerde 18-12-2012 - 20:57

1. Ponta vorbeste pentru cei ca Bula. Sper sa stie diferenta. Problema e ca Oltchim e inca al lui.

2. Cretinatati tipice birocratiei europene. In mod logic si normal, se stabileste un prag al saraciei pe economie.
Dupa care sint subventionati cei care traiesc sub acel prag.
Se ia in calcul toata averea, nu numai veniturile.

3. Vorbesti de gazul din US ?
Vino si tu cu o galeata…ceva…si ti-l dau.

4. Te-am vazut eu…cam plingi ! 🙂

Pribeagul 18-12-2012 - 21:42

🙂
Ei, daca m-ai vazut, asta-i!

Dar ia, incearca sa ma si auzi:

http://www.youtube.com/watch?v=NH1NklYuxFI

Pribeagul 18-12-2012 - 19:03

Dar, hai sa ne lasm cuprinsi de spiritul sarbatorilor! 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=rZPE6TJhpL0

jan dinu 19-12-2012 - 23:39

Mai bine atzi eGGxploaata – auru din Rosia Montana
shi fiecare dintre voi deveniti milionari shi nimeni n-o sa
va mai plinga de mila .Apucati-va repede pina nul fura tziganii tot
shi-l baga in banci elvetiene ori paradise fiscale bermudiene ….
NU pierdeti ocazia !
Cu — shisturile — de asemenea e o mare afacere :puteti avea
— GAZE —chiar la chiuveta de la bucatarie …altele se pot racorda
la – COLON – shi c-o mica instalatie le puteti imbutelia aproape gratis… !…

JD-USA

urbos 20-12-2012 - 00:02

Mai bine o phooti pe ma-ta.

ValVerde 20-12-2012 - 00:06

Du-te sa fa nani-nani ca sa visezi frumos.

urbos 20-12-2012 - 00:23

Iar ma mirosi pe la cur potaie? Mars d-aici.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult