Acasa BusinessEconomic Ponta despre potențialul regiunii Mǎrii Negre

Ponta despre potențialul regiunii Mǎrii Negre

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Victor Ponta consideră că statele din regiunea Mării Negre pot valorifica potențialul de dezvoltare al zonei și pot crea noi locuri de muncă numai printr-o abordare pragmatică.

Ponta despre potențialul regiunii Mǎrii Negre (foto: recolta.eu)

„Interesul nostru, ca state riverane, este acela de a valorifica întregul potențial de dezvoltare al Mării Negre în beneficiul direct al cetățenilor noștri. Oportunitățile oferite de politica maritimă integrată, modelul european de guvernanță, ilustrate prin ‘Creștere albastră’, reprezintă stimulente concrete pentru creștere economică și creare de locuri de muncă în regiunea noastră. Suntem convinși că doar împreună, având o abordare pragmatică și coerentă cu propunerile și inițiativele Comisiei Europene, putem profita din plin de aceste oportunități”, le-a transmis Victor Ponta participanților la conferința „Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine și maritime”, organizată de Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Externe, mesajul său fiind citit de ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Premierul reamintește faptul că în zona Mării Negre au fost deja demarate proiecte, însă un obiectiv rămâne acela de a crește importanta rolului Dunării. „Avem deja numeroase proiecte importante în derulare la Marea Neagră, care demonstrează beneficiile cooperării în cadrul unor parteneriate solide și care constituie premise pentru continuarea progreselor. Sprijinim o interacțiune de substanță, pragmatică și flexibilă între formele de cooperare existente. În ce privește afacerile maritime, îmi doresc să identificăm împreună arii de complementaritate între politicile europene și mecanismele regionale astfel încât cooperarea să devină mai eficientă. (…)Vedem Dunărea drept coridor care poate facilita conexiunea dintre piețele europene și Marea Neagră, și prin aceasta Marea Caspică și Asia Centrală. Sprijinim o complementaritate sporită între domeniile de cooperare la Marea Neagră și ariile prioritare ale strategiei UE pentru regiunea Dunării”, a mai spus Ponta potrivit mesajului transmis.

De asemenea, Victor Ponta a precizat că, în opinia sa, Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră ar trebui să beneficieze de politicile, inițiativele și instrumentele Uniunii Europene. „Ne dorim dezvoltarea unei relații pragmatice, de parteneriat între UE și Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră. Credem că Organizația de Cooperare ar trebui să beneficieze de politicile, inițiativele și instrumentele UE, cu relevanță pentru regiunea Mării Negre, precum și de complementaritățile existente între proiectele UE și Organizația de Cooperare în domenii precum protecția mediului, politicile maritime, știință și tehnologie, educație, turism, mediu de afaceri”, a mai spus premierul.

La conferința „Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine și maritime” participă reprezentanți din domeniul public și privat ai tuturor statelor din regiunea Mării Negre — Bulgaria, Federația Rusă, Republica Moldova, Turcia, Ucraina și Georgia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult