Acasa BusinessEconomic Ponta visează să pună mână pe banii Chinei

Ponta visează să pună mână pe banii Chinei

scris de A.B.
5 afisari

Victor Ponta încearcă să atragă investitorii chinezi, cu portofelele doldora. Aflat într-o vizită oficială în țara Marelui Zid, premierul a invocat cei 65 de ani de relații politico-diplomatice cu China pentru a sensibiliza bancherii chinezi.

ponta-credite„Relațiile politice excepționale între China și România, cei 65 de ani de relații diplomatice și politice, ne dau voie să gândim proiecte economice importante, în special în domeniul agriculturii, energiei și infrastructurii”, a declarat Ponta.

Premierul a subliniat că principalele direcții strategice de dezvoltare economică și domeniile în care pot exista proiecte comune cu companiile chineze sunt agricultura, energia și transporturile.

„În primul rând, România are un potențial agricol extrem de important. Anul trecut am demarat împreună cu guvernul Chinei toate acordurile necesare pentru deschiderea pieței chineze pentru produsele agricole românești și posibilitatea importului de carne de porc, de bovine vii și un accent special am pus pe dezvoltarea agriculturii organice, a agriculturii bio în care România are deja un brand recunoscut în plan internațional. Ne dorim dezvoltarea acestei relații pe linia produselor agricole și considerăm strategic atragerea unor investiții în partea de producție și procesare în România în așa fel încât România să fie unul din furnizorii de produse agricole de cea mai bună calitate pentru piața chineză”, a declarat Victor Ponta.

El a adăugat că România și-a stabilit ca direcții strategice de dezvoltare internă energia și infrastructura, iar companiile chineze pot fi parteneri importanți pentru România.

„În primul rând energia. Cea mai mare provocare, cel mai important obiectiv pentru România și pentru Europa și cred că și pentru China în egală măsură este asigurarea independenței energetice, a capacității de a avea energie suficientă și la prețuri competitive. România este țara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice. Energie nucleară și dorim să dezvoltăm aceste capacități prin colaborarea cu companii din China, energie hidro care asigură un sfert din producția națională. Energie pe cărbune, energie termo, unde este nevoie de investiții, avem resurse importante, dar este nevoie de investiții în retehnologizare și protecție a mediului și energie regenerabilă acolo unde companii din China sunt deja prezente în domeniul energiei eoliene. Există discuții avansate între Ministerul Economiei din România și companii din China.

De altfel, domnul ministru Niță m-a anunțat că în cursul acestei vizite vom semna chiar un contract important pentru retehnologizarea în domeniul energiei produsă pe cărbune. Și vreau să afirm sprijinul Guvernului României și al Guvernului Chinei pentru colaborarea între companiile din China și cele din România în toate aceste patru domenii ale energiei”, a spus Ponta.

Premierul român a punctat ca esențială pentru România dezvoltarea rețelei de infrastructură.

„Am discutat anul trecut la București cu primul-ministru Li Keqiang despre dorința României de a dezvolta împreună cu companii din China un prim proiect privind o cale ferată rapidă și, de asemenea, implicarea companiilor chineze în proiectele de infrastructură rutieră. Aceste proiecte trebuie dezvoltate cu respectarea procedurilor existente la nivelul Uniunii Europene și a standardelor de calitate europene. Știu sigur însă că, deja, companiile chineze au capacitatea dovedită de a respecta aceste standarde și de a dezvolta împreună cu companiile românești proiectele de mare infrastructură”, a afirmat Ponta.

El a amintit în finalul discursului său despre proiectul privind dezvoltarea a cinci parcuri tehnologice în România. „Ministrul Economiei spune șase. Eu vreau să le văd pe primele cinci și după aceea îl facem și pe al șaselea”, a spus Ponta.

La forumul economic au participat, alături de premierul român, vicepremierii Liviu Dragnea și Daniel Constantin, precum și miniștrii Ioan Rus și Constantin Niță.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult