Acasa BusinessEconomic Preşedintele BERD: O generaţie va suferi din cauza datoriilor de stat

Preşedintele BERD: O generaţie va suferi din cauza datoriilor de stat

scris de Ziua Veche
2 afisari

Criza datoriilor publice va avea repercusiuni ‘timp de o generaţie’ asupra contribuabililor ţărilor occidentale, a estimat joi preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, transmite AFP.


Într-un discurs rostit în cadrul Reform Club din Londra, preşedintele BERD a apreciat că explozia datoriilor de stat este ‘fără îndoială consecinţa directă cea mai dăunătoare a crizei’, îngreunând reluarea creşterii economice, informează Agerpres.

Datoriile de stat au influenţă atât asupra finanţelor publice, cât şi a capacităţii băncilor de a împrumuta sectorul privat, a subliniat Mirow.

‘Creşterea puternică a datoriilor suverane va avea consecinţe asupra contribuabililor occidentali timp de o generaţie’, a estimat Mirow, observând totuşi că ţările din Europa de Est şi Asia Centrală unde intervine BERD ‘au fost mai puţin afectate’.

În consecinţă, preşedintele BERD a pledat în favoarea unor politici bugetare riguroase. Dincolo de presiunea pieţelor financiare, a explicat el, reducerea deficitelor se impune pentru a ridica un climat de incertitudine ‘care minează încrederea consumatorilor’ şi îngreunează creşterea.

În plus, Mirow a cerut Uniunii Europene săşi accelereze eforturile pentru a creşte competivitatea şi buna guvernare a statelor europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult