Acasa BusinessEconomic Presedintele Uniunii Europene: Puterea euro a ascuns problemele bugetare

Presedintele Uniunii Europene: Puterea euro a ascuns problemele bugetare

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Vigoarea inregistrata in trecut de moneda unica europeana a contribuit la ascunderea problemelor bugetare din interiorul zonei euro, a apreciat, luni, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, transmite Agerpres.


“Moneda euro a devenit o valuta puternica cu diferentiale de dobanda foarte mici intre bondurile guvernamentale. A fost ca un fel de somnifer. Nu am fost constienti de problemele adiacente”, a declarat presedintele Uniunii Europene, pentru Financial Times.
De asemenea, Herman Van Rompuy a criticat pietele financiare pentru ca au supra-reactionat la dificultatile economice si pentru ca sunt influentate mult prea mult de “zvonuri si prejudecati”.
Liderii europeni se vor reuni, joi, pentru a cadea de acord asupra unor propuneri destinate sa convinga pietele financiare ca pot tine sub control criza datoriilor prin stabilirea modului in care poate fi stransa coordonarea politicilor economice si poate fi inasprita disciplina bugetara.
Presedintele UE a apreciat ca pietele financiare au contribuit la criza din zona euro, deoarece au fost prea indulgente fata de guvernele care au derulat politici fiscale iresponsabile in anii de dupa crearea euro, in 1999. In acelasi sens, Herman Van Rompuy a criticat guvernele francez si german de la inceputul deceniului, pentru ca au relaxat prevederile pactului de stabilitate si crestere in 2005.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult