Acasa BusinessEconomic Pretul benzinei din Romania sau cum ne scumpim singuri benzina

Pretul benzinei din Romania sau cum ne scumpim singuri benzina

scris de Doru Dragomir
6 afisari

Romania se afla in aceasta perioada intr-o veritabila crizei a carburantilor, cu preturi care bat record dupa record.

Se cauta solutii peste solutii pentru ieftinirea benzinei, dar este trecut cu vederea un fapt mai mult decat relevant: Romania are resurse de petrol. Da, stim, resursele noastre de petrol sunt, in mare parte, exploatate tot de companiile petroliere, iar acest fapt nemultumeste o mare parte a populatiei. Dar aceasta sa fie problema? Dimpotriva! Productia de petrol a Romaniei a scazut in ultimii ani, iar importurile de titei au crescut. In mod cert, daca ar fi crescut productia interna, nu ar mai fi trebuit sa cumparam scump din exterior. Paradoxal, nu?

Productie si importuri

Obiectivul acestei analize este de a prezenta evolutia productiei de petrol a Romaniei, dar si a importurilor, din 1992 si pana in 2010. Iar prima concluzie este surprinzatoare: din 1992 si pana in 2010, productia de titei a Romaniei s-a diminuat masiv, cu aproape 40%! Econtext a publicat si alte radiografii asupra pretului carburantilor. Intr-o analiza recenta, am aratat ca, in pretul benzinei din Romania, ponderea materiei prime (petrolul importat) este de aproape 50%! Iata aici aceasta analiza, in care am radiografiat componentele pretului benzinei in toata Uniunea Europeana!

Declin drastic al productiei

Pe scurt, alta ar fi situatia daca am produce in tara mai mult petrol si am importa mai putin. Nu am mai importa petrol la un pret asa ridicat. Dupa cum spuneam, productia de petrol a scazut cu circa 40% (37,5%, mai exact) in aceasta perioada de aproape douazeci de ani. Astfel, in 1992, productia de titei a Romaniei a fost de 6.696.000 de tone, pentru ca ea sa scada treptat, pana la 4.186.000 de tone in 2010. In schimb, importurile, desi au avut evolutii fluctuante, au fost peste nivelul productiei interne in multi ani. Si volumul importurilor creste. Dar iata cum a evoluat productia interna de titei, dar si importurile in ultimii ani:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS