Acasa BusinessEconomic Prețul grâului a crescut semnificativ după atacurile cu rachete rusești asupra Kievului

Prețul grâului a crescut semnificativ după atacurile cu rachete rusești asupra Kievului

scris de Misu Andrei
63 Afisari

Cotaţia grâului a crescut luni cu peste 4%, după ce capitala Ucrainei a suferit primele sale atacuri ruseşti cu rachete din ultimele luni, transmite Bloomberg. Potrivit sursei citate, aceste atacuri au dat naştere la îngrijorări că escaladarea războiului reprezintă un nou risc asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre.

Cum și cȃnd ar putea Romȃnia redeveni „grȃnarul Europei” (foto: paginadeagricultura.ro)

Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Conform preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir, informează Agerpres.

Această intensificare a conflictului din Ucraina pune sub semnul întrebării posibilitatea ca cele două părţi să cadă de acord asupra prelungirii unui acord internaţional care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, acord care urmează să expire peste o lună.

Specialiştii susţin că orice încetinire a exporturilor de cereale ale Ucrainei va da un nou impuls preţurilor mondiale la alimente, care au scăzut treptat în ultimele luni. Există deja provocări în cazul livrărilor de porumb ale Ucrainei, în condiţiile în care a crescut numărul de nave care aşteaptă să fie inspectate la Istanbul.

,,Începutul săptămânii ar putea fi unul foarte nervos în contextul în care există riscul creşterii tensiunilor în bazinul Mării Negre„, susţin analiştii de la firma franceză de consultanţă în agricultură Agritel.

Luni dimineaţa, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu 4,4%, până la 9,1925 dolari per bushel (- 27,21 kilograme-n.r.). Preţul graului a crescut cu 19% în acest an. Cotaţiile la porumb şi soia boabe au crescut şi ele cu peste 1%.

O veste mai bună pentru livrările de cereale o constituie faptul că o aglomeraţie de peste 2.000 de vase şi barje din SUA a fost eliminată după ce două ecluze de pe râul Mississippi au fost redeschise duminică.

Nivelul redus al apelor râului Mississippi, ca urmare a secetei prelungite, au limitat livrările comerciale de mărfuri în mijlocul recoltei de toamnă.

În paralel, traderii aşteaptă publicarea unui important raport al Departamentului american al Agriculturii, care va fi publicat miercuri. În medie, analiştii se aşteaptă ca USDA să îşi revizuiască în jos estimările privind stocurile mondiale de grâu şi porumb.

Preţul cerealelor a crescut în septembrie

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) anunţa, vinerea, trecută, că preţul cerealelor a crescut cu 1,5% în septembrie, în condiţiile în care preţurile internaţionale la grâu au revenit pe o creştere de 2,2% ca urmare a incertitudinilor cu privire la seceta din SUA şi Argentina, a exporturilor rapide din Uniunea Europeană, dar şi a incertitudinilor cu privire la prelungirea coridorului maritim din Marea Neagră, care a permis scoaterea de cereale din Ucraina, dincolo de luna noiembrie.

Tot vineri, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,768 miliarde de tone, de la 2,774 miliarde de tone cât estima anterior.

Noua estimare este cu 1,7% sub producţia realizată în 2021. Pe de altă parte, în cazul grâului, FAO şi-a îmbunătăţit estimările în luna septembrie privind producţia mondială în 2022 până la 787,2 milioane de tone, cu 1% mai mult decât producţia din 2021, graţie unor producţii peste aşteptări în Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă.

În ceea ce priveşte România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, în cursul săptămânii trecute, că producţia de grâu obţinută de ţara noastră în acest an ,,înmagazinată şi aflată sub cheie” este de peste 9 milioane de tone.

,,Vreau să felicit, în primul rând, cultivatorii de grâu, care în anul acesta deosebit au putut să obţină o producţie înmagazinată şi aflată sub cheie, care asigură necesarul de hrană al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este o producţie care a dat dimensiunea preocupării şi în acelaşi timp a priceperii fermierilor, folosindu-se de dotările pe care le-au putut avea şi le-au putut folosi, evident, în spaţiul acesta deschis, unde timpul te mână spre o decizie rapidă şi spre o acţiune concretă. La încheierea recoltării, fermierii au adunat 9 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă o producţie care se înscrie în rezultatele obţinute de-a lungul vremii, cu excepţia anului 2021, unde a fost un salt de peste 10 milioane de tone„, a precizat ministrul Agriculturii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult