Acasa BusinessEconomic Preturi mai mari in industrie

Preturi mai mari in industrie

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat, in luna mai, o crestere cu 1,3% comparativ cu luna precedenta. Fata de luna corespunzatoarea a anului precedent, preturile productiei industriale au inregistrat o crestere cu 6,5%.


Reamintim, anul trecut, rata inflatiei a fost de 4,74%. Reamintim, in luna mai 2010 fata de luna mai 2009, inflaria a fost de 4,42%, ceea ce face ca majorarea preturilor productiei industriale sa fie de 2,08% mai 2010 fata de mai 2009.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat cresteri cu 0,9%, respectiv cu 2,2% in luna mai 2010 fata de luna aprilie 2010.

Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat, in luna mai 2010 fata de luna precedenta, cresteri de preturi la produsele din industria prelucratoare (+1,7%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,9%). Scaderi de preturi s-au inregistrat la produsele din industria prelucratoare (-1,2%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,2%). Pe marile grupe industriale, se constata cresteri de preturi: industria bunurilor intermediare (+1,9%), industria energetica (+1,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,0%), industria bunurilor de capital (+0,6%), industria bunurilor de uz curent (+0,4%).

Comparativ cu luna mai 2009, in luna mai 2010, pe sectiuni (sectoare de activitate), s-au remarcat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+7,5%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+5,7%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,0%), in industria extractiva (+0,8%). Cea mai mare crestere, de aproape 14%, pe marile grupe industriale, s-a inregistrat la produsele din industria energetica (+13,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria bunurilor de uz curent (+5,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,9%), industria bunurilor intermediare (+3,8%), industria bunurilor de capital (0,5%).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult