Acasa BusinessEconomic Preturile in euro ale locuintelor s-au redus din 2008 cu pana la 50%

Preturile in euro ale locuintelor s-au redus din 2008 cu pana la 50%

scris de Ziua Veche
3 afisari

Preturile, in euro, solicitate de proprietarii locuintelor din principalele sase orase din Romania s-au redus de la inceputul crizei pe piata imobiliara, martie 2008, cu pana la 50%, raportat insa la valoarea in lei, scaderea a ajuns pana la 40%, potrivit portalului imobiliare.ro.

Portalul imobiliar a realizat, pe baza indicelui imobiliare.ro, o analiza referitoare la scaderea in lei a preturilor cerute pentru apartamente in perioada 15 martie 2008 – 1 august 2010.

 

Desi scaderile in euro sunt spectaculoase, punctual apropiindu-se chiar de 50%, calculate in lei, diferentele se reduc simtitor. Am calculat modul in care a influentat cursul leu-euro pretul apartamentelor din marile orase. Pretul in lei a fost calculat pornind de la pretul inregistrat de indicele imobiliare.ro la datele respective, transformat in euro, la cursul comunicat de BNR (in 15 martie 2008, un euro valora 3,71 lei, in timp ce in 1 august 2010 era cotat la 4,24 lei)”, se arata intr-un comunicat al portalului.

Astfel, in Bucuresti, in martie 2008, pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, pretul mediu solicitat era de 121.105 de euro. In prezent, pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, pretul mediu solicitat este de 64.024 de euro, rezultand o scadere de peste 47%. Calculata in lei, scaderea de pret este de mai putin de 40%.

Pentru un apartament cu doua camere de 55 metri patrati din Brasov pretul solicitat la inceputul perioadei de criza era de 83.600 de euro. Acum pentru un imobil cu aceleasi caracteristici se asteapta 51.040 de euro. Chiar daca reducerea in euro este de aproximativ 39%, pretul in lei a scazut cu putin peste 30%.

Dintre toate cele sase mari orase analizate, in Cluj-Napoca a fost inregistrata cea mai mica scadere in ultimii doi ani. Astfel, pentru un apartament vechi cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, pretul solicitat in martie 2008 era de 72.875 de euro. Acum, pretul cerut este de 56.763 de euro. Diferenta in euro este de 22%, iar cea in lei, pe jumatate, de 11%.

La fel ca si in celelalte mari orase din tara, si in Constanta pretul solicitat pentru apartamentele vechi cu doua camere a scazut substantial in ultimii doi ani. Astfel, la data de 15 martie 2008, pretul cerut pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 53 metri patrati era de 83.157 de euro. In prezent, pretul solicitat pentru un asemenea apartament din Constanta a scazut pana la 52.788 de euro, rezultand astfel o reducere de 36,5%. Scaderea inregistrata in lei a fost de 27%.

In Iasi, pretul in lei al apartamentelor cu doua camere a scazut cu 23%, chiar daca diferenta in euro este de aproape 33%. Astfel, la inceputul crizei, pentru un apartament cu suprafata utila de 51 metri patrati, pretul solicitat a fost de 67.626 de euro, iar in prezent pentru un apartament cu aceleasi caracteristici se asteapta 45.339 de euro.

In cel mai mare oras din vestul tarii, Timisoara, in martie 2008, pretul solicitat pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 55 metri patrati a fost de 73.920 de euro. In prezent, pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, pretul cerut este de 48.345, cu aproximativ 35,% mai putin decat acum doi ani. Diferenta inregistrata, insa, in lei este de doar 26%. 

0 comentariu

PRICINA A 28-10-2010 - 10:17

Nejustificat acest protest chiar in ziua de 25 octombrie , cand armata isi sarbatoreste ziua omagiala, cand se comemoreaza eroii neamului. Penibil sa vezi cum acesti oameni stransi si impinsi de la spate de unii cu interese ascune pot denigra imaginea armatei, cerand niste drepturi pe care chiar ministrul Oprea le-a promis ca vor ramane neschimbate.

Rica 28-10-2010 - 10:53

Au fost putin peste 1000 de pensionari militari. Dar modalitatea de exprimare si de protest la adresa ministrului Oprea si chiar a presedintelui Romaniei a fost cam exagerata.

Elvira 28-10-2010 - 11:34

DEsi Dogaru a trambitat pe la TV ca nu va fi un protest politic, pensionarii militari asta au facut. Dovada, fotografia cu insemnele unui partid politic, aruncate in iarba

toma 28-10-2010 - 12:10

la toti ni-i greu, ce sa faci. n-ati vazut ce e in grecia, franta, anglia? credeti ca altii in locul lui oprea si basecu faceau mai multe? parerea mea e ca nu.

caramache 28-10-2010 - 13:29

Să mori de râs, nu alta, la reacţiile băsescienilor, dar şi a apărătorilor patriei, ieri în izmene kaki, azi cu geci albastre. Toţi fără un plotonier Dogaru la cap.

bebe58 28-10-2010 - 14:00

Cucoana, cu ce a mintit Dogaru? Ca au fost aruncate niste pungi cu insemnele celor care ne jecmanesc? Ale cui insemne ai fi vrut sa le arunce ale tale? Te alaturi celor care spun ca armata nu inseamna nimic? Atunci puneti altceva in locul armatei. Cand niste descreierati au vrut sa faca o istorie in care noi nici nu existam pe acest teritoriu, dl. Dogaru a stat in fata lor si le-a demonstrat cu dovezi din arhivele vecinilor ca nu am invatat prostii la scoala si ca istoria este corecta asa cum am invatat-o noi pana la venirea comunistilor la putere. Tu ce ai puteaq spune in fata dl.Doagaru?

bebe58 28-10-2010 - 14:05

Michael, daca nu stii ce facea armata pe vremea lui ceasca nu ai dreptul sa vorbesti, iar pensiile pe care le blamezi sa stii ca nu sunt cu mult mai mari decat ale profesorilor sau inginerilor carora le plangi de mila, ba chiar unele sunt mai mici asa ca ar fi cazul sa-ti vezi de ale tale si in primul rand sa-l certi pe profesorul tau de romana care te-a trecut clasa si nu te-a pus sa repeti ca sa aprofundezi cunostintele. Ai priceput?

pricop 28-10-2010 - 19:14

Aceste manifestari ale pensionarilor militari fac de ras breasla si asa din ce in ce mai putin respectata de catre societate. Dogaru i-a indoctrinat si i-a instigat la aceste fapte. Este rusinos. Sa speram ca nu se va face corespondenta intre adevarata Armata Romana care a depus un juramant pe care il respecta inca si aceasta grupare ale carei fapte o condamna din start.

Cosma Nicu 28-10-2010 - 19:14

Au mers prea departe acesti colonei rataciti. Nu este vina lor pentru ca probabil, in mare parte, nu mai sunt in deplinatatea facultatilor mintale daca au ajuns sa se poarte ca niste huligani intr-o zi deosebita pentru Armata Romaniei. Ce le-a facut Oprea, cumva le-a demonstrat ca pensiile nu vor scadea? Pai daca-i asa pentru ce mai manifesta? Scopul si durata a luat sfarsit.

Andrei M 29-10-2010 - 10:25

Romania este un stat ocupat. Ocupantia este exercitata prin Autoritatile Publice Constitutionale asa cum sunt definite in Constitutia Romaniei. Unele persoane din cadrul acestora sunt agenti ai unui serviciu strain,binecunoscut.
Ei au indeplinit si indeplinesc ordinile primite din afara,astfel incat au distrus Romania din punct de vedere economic si social, si in prezent executa faza de destructurare teritoriala.
Poporul roman este victima unui razboi atipic,inceput cu actiunea de terorism de stat executata in decembrie 1989 de militari straini si forte tradatoare din Romania.
Cu ei da lupta acum armata de rezerva,aceti ostasi care in decembrie 1989 alaturi de cetatenii civili, erau tinte vii pentru teroristi..

Mitica Popescu 29-10-2010 - 11:15

Dar cand s-a distrus toata economia tarii, cand s-au dat jos fabricile si combinatele chimice, cand s-au dat Romtelecom si petrolul tarii, n-ati zis nimic. Chiar sunteti atat de imbecili incat nu ati anticipat ca nu vor mai fi bani nici pentru pensiile dumneavoastra ? Nu v-ati gandit si la tineret, unde va mai lucra si din ce va trai de acum inainte ? Daca ati fost asa de animalici si de egoisti, atunci suportati consecintele.

balici mihai 02-11-2010 - 16:25

Degeaba incercati asemenea manifestari , ca-i doare in cot pe guvernanti si ne-au discreditat in fata poporului ,care striga la revolutie -armata e cu noi –
Pacat ca nu a fost ca in China ,ca astazi nu mai eram colonie europeana si americana
Romania este in pragul falimentului si dezintegrarii
Platim la bugetul UE ,NATO cca 2 miliarde anual si accesam cateva sute de milioane de euro
Trebuie militat pentru iesirea urgenta din UE ,NATO , plecarea yankeilor din bazele militare romanesti si alinierea cu Rusia si chiar integrare in CSI
Sa nu uitam ca industria grea , am facut-o cu URSS si banditii de europeni si americani am distrus-o
De ce ii alunga HUGO CHAVEZ pe americani din Venezuela ,de ce i-a alungat pe francezi din Vietnam ,de ce ia alungat pe italieni din Africa , de ce .. numai noi iam primit cu bratele deschise sa devenim slugi in tara noastra

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult