Printul Sturdza: Vinul este cel mai bun ambasador al Romaniei | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic Printul Sturdza: “Vinul este cel mai bun ambasador al Romaniei”

Printul Sturdza: “Vinul este cel mai bun ambasador al Romaniei”

scris de Doru Dragomir
23 afisari

La sfarsitul saptamanii trecute, compania WineRo a lansat pe piata un nou sortiment de vin, „Alira” Cabernet Sauvignon 2010, primul vin din acest soi produs la Aliman, in  judetul Constanta. In acelasi timp, intre vii a a avut loc si o serbare campeneasca, care a avut invitati de marca. Printre ei s-a aflat si Alteta Sa Printul Serban Dimitrie Sturdza, care ne-a declarat ca „vinul este cel mai bun ambasador al Romaniei”.

”Dupa succesul obtinut de Alira Merlot 2009 a venit timpul sa scoatem pe piata si un Cabernet obtinut in via noastra din Dobrogea. Cei care vor degusta acest vin nou vor remarca culoarea intensa. Senzația olfactiva este dominata de note de zmeura salbatica si coacaze. La gust, atacul este fructat, catifelat, sustinut de structura taninică. Finalul este lung, cu tanini specifici Cabernetului. Acest vin necesita pastrare la sticla pentru o vreme si are un potential excelent de invechire.”.  a declarat Marc Dworkin, creatorul vinurilor Alira, oenolog francez de renume international.

Administratorul WineRo si, implicit al podgoriei de la Aliman, Ghenadie Bobeica ne-a marturist ca anul 2010 nu a fost un an bun pentru viticultura, cel putin din punct de vedere meteorologic. „Productia a fost deopotriva slaba cantitativ si calitativ. In privinta productiei de la Aliman, selectia riguroasa a strugurilor, atat in viem cat si in crama, a dus, in final, la o recolta de doar 500 kg la hectar, insa de o calitate exceptionala. Primul vin din recolta acelui an, este Alira Cabernet Sauvignon 2010, urmand ca, mai tarziu sa fie lansat si Alira Merlot 2010.”

Alira Cabernet 2010 este un vin premium care va fi gasit numai  in restaurante, cafenele si magazine de specialitate. Din acest sortiment au fost produse mai putin de 20 000 butelii de vin.

Marc Dworkin-oenolog WineRo, Altetea Sa Printul Serban Dimitrie Sturdza, Ghenadie Bobeica- Administrator WineRo, Ilie Caciuc- sef ferma WineRo, Pierre-Marie Renaud-oenolog WineRo

Vremea foarte buna din acest an a facut ca recoltatul viei la Aliman sa inceapa mai devreme decat in anii precedenti. Astfel exista deja date concrete privind calitatea strugurilor culesi. 2012 a fost un an dificil cu ingheturi iarna si seceta in sezonul cald, insda, in pofida acestor dificultati, vom putea produce un vin de o calitate mai buna decat in 2011, chiar daca volumul va fi mai mic. In acest an, pentru prima data, vom produce un Alira Rose din 70% Cabernet si 30% Fetească neagra” –  a declarat Pierre-Marie Renaud, oenolog WineRo.

La randul lui, Ghenadie Bobeica, administratorul WineRo, a declarat ca estimeaza o productie de circa 6 tone de struguri. „Suntem multumiti de rezultate. Vinul de anul acesta nu va fi mai dulce decat cel din anii trecuti, dar va avea o tarie alcoolica mai mare.

Pe langa lansarea Alira Cabernet 2010, pentru 2012 a fost planificata si deschiderea cramei de la Rasova, judetul Constanța. In acest moment, sunt finalizate procedurile de atribuire a contractelor de servicii de proiectare si consultantă, precum si a contractului de executie lucrari. Totodata, sunt incheiate cu ofertantii castigatori, in urma organizarii licitatiilor de atribuire, o parte din contractele aferente achizitionarii bunurilor ce fac obiectul proiectului. ”Ce ne-a ținut în loc cu construcția cramei este inasprirea conditiilor de creditare, consecinta a modificarii reglementarilor in domeniul politicii monetare. Astfel, a fost ingreunata si prelungita analiza dosarului de credit depus de catre noi, in vederea obtinerii fondurilor pentru implementarea proiectului. In acest mod, pana la data prezenta, cheltuielile aferente inevestitiei, cheltuielile operationale si de regie au trebuit sa fie suportate de catre societate strict din fondurile proprii.” –, ne-a declarat Ghenadie Bobeica, administrator WineRo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult