Acasa BusinessEconomic Priorităţile lui Cioloș pentru implementarea bugetului

Priorităţile lui Cioloș pentru implementarea bugetului

scris de M.I.
19 afisari

Guvernul are în vedere, pentru implementarea bugetului de stat pe anul viitor, cinci elemente de bază – prioritizare, transparență, eficiență, prudență și predictibilitate, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, la dezbaterile generale din plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților.

dacian cilos parlament guvern„În ceea ce privește prioritizarea pe proiecte cu impact real, nu începem mai mult decât putem termina. (…) Dacă lansăm proiecte noi, la acele proiecte noi să avem certitudinea că putem să ne apropiem de finalizarea lor. (…) S-a avut în vedere evitarea risipirii resurselor într-o listă de interese, prin concentrare pe un număr limitat de proiecte prioritare, care să conducă la rezultate concrete”, a explicat Cioloș.

Potrivit acestuia, Executivul mai are drept obiectiv publicarea contractelor de achiziții publice pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la alocarea banilor publici. „O transparență din perspectiva cetățeanului pentru a ști pe ce se cheltuiesc banii, dar și din perspectiva gestiunii bugetului, pentru a vedea în ce mod sunt cheltuiți banii pe diferitele priorități”, a precizat Cioloș.

El a adăugat că eficiența în implementarea bugetului este o condiție-cheie pentru ca oamenii să înțeleagă de ce merită să fie colectate venituri la nivelul statului. „Eliminarea risipei în sectorul public este o prioritate-cheie a Guvernului și strâns legată de reforma administrației publice”, a arătat premierul.

În opinia sa, prudența este un alt factor crucial în gestiunea bugetului pe 2016. „Cu un deficit de 2,95% este clar că trebuie să fim extrem de prudenți, pentru a nu exista derapaje. Guvernul a creat un plafon de blocare a cheltuielilor publice cu bunurile și serviciile de 10%, circa 4 miliarde de lei, ca tampon pentru a evita derapajele în execuția bugetului. Guvernul mizează pe o rezervă de creștere de venituri și este firesc să survină efectelor din runda a doua a relaxării fiscale”, a spus Dacian Cioloș.

În privința predictibilității, șeful Guvernului a punctat că se va respecta legea responsabilității fiscal-bugetare și se au în vedere doar două rectificări, așa cum prevede cadrul legal.

Dacian Cioloș a menționat că Guvernul a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 și a inclus în buget prevederi importante de relaxare fiscală și creștere salarială pentru personalul bugetar.

„Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcției bugetare pentru anul 2016. Prevederile menționate nu sunt deloc de neglijat, (…) acestea totalizând un impact bugetar de 20 de miliarde de lei, ținând cont de faptul că veniturile scad cu circa 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a explicat prim-ministrul.

El a adăugat că Executivul a făcut realocări pentru Sănătate, Educație, Transporturi, Apărare și investiții.

Dacian Cioloș a susținut Guvernul dorește să aibă în Parlament un partener pe proiectele legislative pe care le va propune. „Consider că doar astfel vom putea crea premisele modernizării țării și vom putea avea pretenția creșterii încrederii cetățenilor în stat. Sper ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pe care Guvernul a făcut-o pentru a putea trece la treabă la implementarea măsurilor pe care le-am prevăzut”, a conchis premierul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult