Acasa BusinessEconomic Profiturile Petrom au atins o valoare record ȋn 2013

Profiturile Petrom au atins o valoare record ȋn 2013

scris de Z.V.
1 afisari

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro).

Profiturile Petrom au atins o valoare record ȋn 2013

În anul 2012, grupul Petrom a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei şi un profit net de 3,946 miliarde lei. Vânzările consolidate au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţiţei şi produse petroliere, care au contrabalansat vânzările crescute de energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arată în raportul financiar publicat miercuri de grupul Petrom.

„În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la ţiţei. În activitatea operatională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014″, a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a menţionat că din momentul privatizării, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde euro cumulat. „Continuarea acestei poveşti de succes necesită un cadru favorabil investiţiilor şi fundamente solide de piaţă, pentru deblocarea pe deplin a potenţialului nostru de creştere”, a mai spus şeful Petrom, potrivit mediafax.

Petrom a programat pentru 2014 investiţii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorării şi producţiei, sumele alocate anul trecut de compania deţinută de grupul austriac OMV totalizând 1,2 miliarde euro. Printre proiectele finanţate în acest an se numără forarea sondelor de dezvoltare, redezvoltarea zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale şi blocul offshore Neptun Deep, operat împreună cu ExxonMobil.

În ceea ce priveşte parteneriatele cu ExxonMobil, Petrom notează, în raportul financiar pentru 2013, că pentru Neptun Deep estimează reluarea campaniei de foraj de explorare la jumătatea anului 2014, iar pentru Midia va efectua interpretarea datelor seismice.

Petrom va urmări şi oportunităţile de dezvoltare prin achiziţii de perimetre de explorare în Marea Neagră, astfel că va continua negocierile privind acordul de împărţire a producţiei pentru perimetrul Skifska din Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult