Acasa BusinessEconomic Prognoza BNR: Inflația scade și crește, în 2015

Prognoza BNR: Inflația scade și crește, în 2015

scris de D.P.
0 afisari

BNR a redus prognoza privind inflaţia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an şi de la 3% la 2,2% în 2015, niveluri situate sub cele prognozate în august.

Prognoza BNR: Inflația scade și crește, în 2015.

Prognoza BNR: Inflația scade și crește, în 2015.

„Dată fiind dinamica proiectată a componentelor sale, rata anuală a inflaţiei IPC se va menţine la limita inferioară (1,5%) a intervalului de variaţie asociat ţintei în trimestrul IV 2014, va coborî sub aceasta în primul trimestru al anului 2015, după care va reveni mai întâi la nivelul de 1,5% în al doilea trimestru şi apoi în interiorul intervalului, continuându-şi evoluţia moderat ascendentă şi poziţionându-se în apropierea ţintei centrale la orizontul prognozei”, se precizează în Raport.

Astfel, rata anuală a inflaţiei coborî în primele trei luni ale anului viitor la 1,1%, în principal sub impactul dezinflaţionist al evoluţiei nivelului în lei al accizelor aferente produselor din tutun şi combustibililor, dar şi al dinamicii inflaţiei de bază CORE2 ajustat, al celei a preţurilor combustibililor şi a preţurilor volatile ale alimentelor, acestea din urmă înregistrând o deflaţie în primul trimestru.

Apoi, inflaţia este aşteptată să revină la 1,5% în perioada aprilie-iunie, după care va creşte la 1,9% în trimestrul al treilea atât pe fondul epuizării efectelor favorabile ale şocurilor de ofertă din trimestrul III 2014, în care preţurile volatile ale alimentelor (LFO) au consemnat deflaţii, cât şi pe fondul unei uşoare accelerări a creşterii preţurilor administrate.

Pentru 2016, BNR se aşteaptă la o inflaţie de 2,3% pentru primele trei luni, continuând traiectoria ascendentă până la 2,5% după primul semestru şi la 2,6% la sfârşitul lui septembrie.

Cele mai importante revizuiri în scădere ale contribuţiilor proiectate la dinamica ratei inflaţiei IPC provin din partea preţurilor administrate, cu efecte pe întreg intervalul proiecţiei (până în trimestrul al treilea din 2016) ca urmare a suspendării majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă, prevăzute anterior pentru data de 1 octombrie 2014, şi a prelungirii termenului de furnizare a gazelor naturale din producţia internă la preţuri reglementate, de la 31 decembrie 2018 până la 1 iulie 2021.

În această categorie se mai încadrează preţurile combustibililor, în prima jumătate a intervalului, pe seama reducerii recente semnificative a preţului internaţional al petrolului Brent şi cele volatile ale alimentelor, în prima parte a intervalului, ca urmare a unor şocuri favorabile tranzitorii în trimestrul al treilea asociate comerţului internaţional cu produse din această grupă.

Prognoza a fost redusă pentru toate trimestrele faţă de cea din august, când banca centrală anticipa o inflaţie anuală de 1,8% pentru primul trimestru din 2015, în urcare la 2,6% în T2, 2,8% în T3 şi 3% la finalul anului, pentru ca în primele două trimestre din 2016 să se situeze la 3,1%.

Rata medie anuală a inflaţiei va continua să se menţină sub limita inferioară a intervalului ţintei (1,5%) până la finele anului 2015, după care va reintra în interiorul acestuia, însă va rămâne sub ţinta centrală, de 2,5% până la finalul lui T3 2016.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult