Raport economic 2012: PIB-ul creşte cu 1%, inflatie de 3,4% | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic Prognoza indicatorilor macroeconomici: PIB-ul creşte cu 1%, inflatie de 3,4%

Prognoza indicatorilor macroeconomici: PIB-ul creşte cu 1%, inflatie de 3,4%

scris de Z.V.
3 afisari

Un raport privind privind situaţia economică şi bugetară pe 2012, prezentat de Guvern, prevede că  produsul intern brut (PIB) al României va înregistra creştere de 1% faţă de 2011, iar inflaţia medie anuală va fi de 3,4%.

Prognoza indicatorilor macroeconomic: PIB-ul creşte cu 1%, inflatie de 3,4% (foto:energy-dz.com)

Prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2012 prezentată de Guvern pe site-ul oficial se bazează pe realizările din prima parte a anului şi a evoluţiilor estimate pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană, se arată în document. Conform raportului pentru anul 2012 PIB-ul se va majora cu aproximativ 1% faţă de 2011, având o valoare nominală de 607,3 miliarde de lei, motorul creşterii fiind cererea internă, cu componentele sale: consumul final care se va majora cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%.

În raport se arată că în semestrul I al anului în curs, produsul intern brut s-a majorat, în termeni reali, cu 0,7% faţă de semestrul I 2011. Cererea internă s-a majorat faţă de semestrul I 2011 cu 1,3%, pe fondul creşterii consumului final cu 0,8% şi a formării brute de capital fix cu 14,3%. În semestrul al doilea se estimează o îmbunătăţire a cererii interne ca urmare a creşterii veniturilor salariale ale personalului bugetar şi a veniturilor nete din pensii, dar şi un efect pozitiv al investiţiilor publice.

Executivul este de părere că inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, iar inflaţia medie anuală este estimată la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat să se reducă la 4% din PIB în 2012, deoarece intrările de capital vor continua să fie reduse, se afirmă în raport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult