Acasa BusinessEconomic Program de finantare de 120 miliarde euro pentru Irlanda

Program de finantare de 120 miliarde euro pentru Irlanda

scris de Ziua Veche
2 afisari

Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană pregătesc un program de finanţare de 120 miliarde euro pentru salvarea Irlandei, cerând guvernului să crească taxele şi să naţionalizeze mai multe bănci, potrivit Sunday Times, citat de Mediafax. Acordul ar putea fi anunţat luni dimineaţă, potrivit ziarului britanic.


O reuniune de urgenţă a consiliului de miniştri a fost convocată pentru duminică, la Dublin, pentru a aproba un plan de austeritate, informează AFP, citată de Agerpres.

Reuniunea va fi consacrată finalizării noilor măsuri de austeritate pe care ţara le pregăteşte de câteva săptămâni, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului, şi nu planului de ajutor internaţional negociat în prezent la Dublin. ‘Dar cele două sunt legate’, a adăugat el.

Consiliile de miniştri au loc în mod normal marţea în Republica Irlanda, dar recent s-au succedat într-un ritm accelerat, de aproximativ ‘trei pe săptămână’, a menţionat purtătorul de cuvânt. Obiectivul este de a elabora un plan de auteritate foarte delicat vizând economisirea a 15 miliarde de euro în patru ani, aproximativ 10% din totalul Produsului Intern Brut (PIB) irlandez.

Planul are ca scop aducerea deficitului public, în prezent de 32% din PIB, la 3%, conform cerinţelor UE. Aceste plan ar urma să fie anunţat ‘la începutul săpătmânii viitoare’, a indicat sâmbătă ministrul agriculturii, Brendan Smith.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult