Acasa BusinessEconomic Programul PSD pentru relaxare fiscală şi creşterea veniturilor

Programul PSD pentru relaxare fiscală şi creşterea veniturilor

scris de Matei Iliescu
35 afisari

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a prezentat măsurile pe care PSD le are în vedere în domeniul fiscalităţii şi al veniturilor.

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Este a doua prezentare realizată de preşedintele PSD privind creşterea economică, după cea referitoare la înfiinţarea unui fond suveran de dezvoltare. PSD este singurul partid din România care a prezentat, până acum, segmente ale programului de guvernare care se bazează pe statistici şi cifre exacte, promovând un model interesant de comunicare ce exclude discuţiile strict politice şi pune accentul pe efectele reale ale unor măsuri concrete. Toate măsurile prezentate de Liviu Dragnea au fost gândite de specialiştii PSD pentru a creşte şi a consolida clasa de mijloc din România.

Eficienţa guvernelor de stânga

Rata de creştere economică România

Rata de creştere economică România

Liviu Dragnea şi-a început prezentare printr-un grafic menit a arăta care a fost eficienţa diferitelor gverne din România, în funcţie de rata de creştere economică pe care acestea au produs-o. Cifrele au fost mai mult decât grăitoare şi au arătat că guvernele PSD şi guvernul Călin Popescu Tăriceanu, au reuşit, din 1990 şi până astăzi, să producă mereu creştere economică, în timp ce guvernele CDR sau Boc şi Ungureanu au înregistrat, aproape constant, scădere economică.

PSD vrea să elimine 102 taxe

Taxe eliminateLiviu Dragnea a anunţat că, începând cu 1 ianuarie 2017, PSD va anula 102 taxe şi impozite pentru a eficientiza procesul birocratic şi pentru a reduce din timpii de aşteptare necesari pentru plata acestora. Astfel PSD vrea eliminarea taxei de timbru pentru autovehicole, eliminarea taxelor asociate Registrului Comerţului, a celor consulare şi pentru obţinerea cetăţeniei, precum şi tarifele pentru pierderea sau modificarea actelor.  Vor dispărea, de asemenea, taxele extrajudiciare de timbru. Eliminarea acestor taxe va produce un impact total neglijabil asupra PIB-ului (0.1%). Prin eliminarea acestor taxe, preşedintele PSD şi-a exprimat speranţa că oamenii vor petrece mai puţin timp la cozi şi mai mult timp la birou pentru a fi mai productivi, ceea ce, teoretic, ar urma să se transforme într-o creştere a economiei româneşti. PSD a anunţat că-şi asumă şi sacina de a pune la punct un sistem unic prin care toate taxele să poată fi plătite online, până la 1 ianuarie 2018.

Sursele de venit

Indicatori economiciPentru a demonstra că toate măsurile luate de PSD sunt sutenabile, Liviu Dragnea a arătat că o absorbţie coerentă a fondurilor europene, cuplată cu veniturile rezultate din implementarea Fondului Suvern de Investiţii şi cu o politică de investiţii şi programe publice prin care se vor injecta bani în economia reală, vor face ca măsurile propuse de PSD să poată fi aplicate.  În următorii patru ani, programul PSD va duce la creşterea PIB cu 33,7%. Creşterea veniturilor încasate la Bugetul General Consolidat va duce la o scădere a datoriei guvernamentale şi la un deficit bugetar de doar 2.0% .

Relaxare fiscală

Indicatori economici 2PSD vrea ca cei cu un salariu brut mai mic de 2.000 de lei să nu mai plătească impozit pe venit (faţă de 16% cât este acum) iar cei cu un salariu de peste 2.000 de lei brut pe lună să plătească un impozit pe venit de doar 10% (faţă de 16% cât este acum). Sprijinirea clasei de mijloc se va face şi prin eliminarea totală a unor contribuţii salariale (contribuţiile pentru şomaj, concedii, creanţe salariale şi risc de accidente) dar şi prin reducerea CAS la 25% şi a CASS la 10%. În total, contribuţiile salariale vor înregistra o scădere de 4.25%.

Creştere venituri salariaţiAngajatorii vor plăti mai puţin pentru salariul net. Majoritatea pensionarilor nu vor mai plăti impozit pe venit. Niciun pensionar nu va mai plăti contribuţia CASS (aceasta fiind suportată de la bugetul de stat). Cei care desfăşoară activităţi independente (jurnalişti, medici, scriitori, avocaţi, arhitecţi, contabili, persoanele fizice autorizate) care produc un venit anual de sub 24.000 de lei vor fi scutiţi de impozitul pe venit iar cei care depăşesc plafonul de 24.0000 de lei vor plăti doar 10% impozit pe venit faţă de 16% în prezent. Pentru această categorie de contribuabili se va depune o singură declaraţie fiscală pe an.

Creştere venituri bugetariAgricultorii nu vor mai plăti impozit pe teren agricol, cu condiţia ca acest teren să fie lucrat. Dacă un teren nu va fi lucrat doi ani consecutivi, agricultorii vor plăti un impozit de 100 de lei pe hectar. Banii suplimentari rămaşi agricultorilor ar urma să fie folosiţi pentru modernizarea parcului de utilaje agricole, pentru a creşte eficienţa proceselor din agricultură. De asemenea, cei cu autoturisme având o capacitate mai mică de 1.600 de cm3 nu vor mai plăti impozit.

Creştere venituri pensionariFirmele nu vor mai plăti impozit pe dividende iar centrele de cercetare-dezvoltare vor fi scutite de plata impozitului pe profit pentru o perioadă de 10 ani. De asemenea, după efectele pozitive înregistrate în urma scăderii TVA-ului pentru alimente, PSD propune acum scăderea TVA general de la 20% la 18%. TVA-ul pentru publicitate va fi de 9% în loc de 20% iar TVA-ul pentru vânzarea de locuinţe va fi 0.

Creşteri de salarii şi pensii

Creştere venituri pensionari 2PSD îşi propune creşterea salariului minim pe economie cu 40% în perioada 2016-2020 (de la 1.250 de lei la 1.750 de lei în 2020). Măsura ar urma să sprijine dezvoltarea economiei reale prin creşterea puterii de cumpărare. Urmând aceeaşi logică, PSD vrea să crească în medie salariile bugetarilor cu 56%. Ponderea salariilor din PIB va creşte astfel la 8.9%, un procent care ne plasează totuşi sub media europeană de 12%. Obiective PSDCreşterea salariilor bugetarilor va duce şi la eliminarea inechităţilor din sistem şi la creşterea eficienţei funcţionarilor publici. Pentru a introduce mai mulţi bani în economia reală, PSD a gândit şi o creştere graduală a punctului de pensie de la 871.1 lei în 2016 la 1.400 de lei în 2020. Pensia minimă garantată va creşte şi ea.

Efecte

Prin aplicarea acestor măsuri, PSD estimează că peste un milion de români vor înregistra o creştere a salariului brut cu până la 1.000 de Euro, ceea ce va permite practic românilor să intre în clasa de mijloc.

Obiective sociale PSDVor fi create 850.000 de noi locuri de muncă bine plătite iar rata şomajului se va reduce cu 3.5%. Reducerea decalajelor dintre mediul rural şi cel urban şi promovarea măsurilor care să asigure echitate socială vor face ca 1.5 milioane de români să nu mai fie expuşi riscului la sărăcie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult