Acasa BusinessEconomic Proiect romȃno-chinez: Linia de mare vitezǎ București – Chișinǎu

Proiect romȃno-chinez: Linia de mare vitezǎ București – Chișinǎu

scris de Z.V.
3 afisari

Cu ocazia vizitei ȋn China, Victor Ponta a discutat posibilitatea realizǎrii unei linii feroviare de mare vitezǎ București –Iași, care ar putea continua cǎtre Chișinǎu.

Proiect romȃno-chinez: Linia de mare vitezǎ București – Chișinǎu (foto:politics.suntime.com)

Proiect romȃno-chinez: Linia de mare vitezǎ București – Chișinǎu (foto:politics.suntime.com)

Inițial planul guvernului condus de Ponta era de a realiza o linie de mare vitezǎ București-Constanța ȋnsǎ Comisia Europeanǎ a fost cea care s-a opus acestui proiect.  În locul acestuia autorităţile române negociază cu companii din China realizarea unei legături feroviare de mare viteză între Bucureşti şi Iaşi, care să continue şi către Republica Moldova. „Acum domnul Rus a intrat în discuţii mai avansate pentru că nu se poate face acest proiect pilot pe linia Bucureşti-Constanţa, acolo este coridor european şi Comisia Europeană se opune unui nou proiect, însă cu ce am propus noi, şi urmează să avem studiile de fezabilitate, ar fi o linie care să lege Bucureşti-Iaşi şi mai departe spre Chişinău”, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit mediafax.

Legat de costuri, Ponta a menționat cǎ  „Preţul mediu pentru o linie de cea mai mare viteză, 350 km pe oră, este cam 20 de milioane de dolari (pe kilometru – n.r.), însă eu cred că România, nefiind distanţe atât de mari, are nevoie de tehnologie care prevede 200-250 de kilometri”, precizȃnd cǎ abia ȋn 2015 s-ar putea sǎ ştim dacă acest proiect este viabil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult