Acasa BusinessEconomic Proiectul bugetului de stat pe 2015, dezbătut în Parlament

Proiectul bugetului de stat pe 2015, dezbătut în Parlament

scris de D.P.
1 afisari

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat, vineri, în şedinţă comună, proiectul bugetului de stat pe anul 2015, în prezenţa premierului Victor Ponta.

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat Bugetul.

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat Bugetul.

Parlamentarii PSD vor vota proiectul de buget pe 2015 pe motiv că este unul “sănătos”, în timp ce cei de la PNL au anunţat, vineri, în plenul Parlamentului, că nu-l susţin deoarece este un buget “nerealist, mincinos”, iar UDMR va decide după dezbateri.

La dezbaterile generale asupra bugetului de stat, deputatul PSD Viorel Ştefan a declarat că proiectul de buget artată că Guvernul s-a ţinut de cuvânt şi finanţează toate măsurile la care s-a angajat şi cuprinde creşteri la toate domeniile cheie: sănătate, educaţie, apărare.

“Primul-ministru a venit cu un buget sănătos, să-l votaţi cu gândul la cei care ne-au trimis aici şi mai puţin cu gândul la răfuielile politice”, a afirmat Viorel Ştefan.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus că are “o profundă dezamăgire” faţă de proiectul de buget şi o “profundă îngrijorare” faţă de modul în care va arăta viaţa românilor dacă acest buget va fi adoptat.

“Acest buget este o improvizaţie de la un capăt la altul, este nerealist, neprofesionist şi mincinos, este un plagiat marca Ponta a celui din 2014 şi este chiar mai rău. Ne spulberă orice speranţă de mai bine. Grupul PNL va vota împotriva acestui proiect croit iresponsabil”, a spus Nicolăescu.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a spus că bugetul “stimulează evaziunea” şi nu stimulează mediul de afaceri, ducând la tăierea locurilor de muncă. “PDL nu va vota, pentru că este un buget împotriva românilor”, a spus Ialomiţianu.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh a arătat că a fost un timp insuficient pentru studierea acestui proiect de buget, iar UDMR va decide cum va vota în urma dezbaterilor din plenul reunit.

Deputaţii aparţinând minorităţilor vor vota acest proiect de buget, a anunţat şi deputatul Adrian Merka.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta le-a spus parlamentarilor, după ce opoziţia a criticat bugetul de stat pe anul 2015, că nu răspunde „nici la jigniri, nici la insulte” şi că îi roagă pe membrii Parlamentului să voteze pentru ca România să aibă „cât mai curând şi cât mai bun un buget”.

„Vreau să rog toţi membrii Parlamentului ca, după discuţiile politice, să sprijine ministrul Finanţelor în discuţiile pe amenadmente şi cât mai curând şi cât mai bun să avem un buget pentru România. Ideea că nu avem buget, cu siguranţă, este cea mai rea dintre toate”, a spus Ponta, la şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a arătat că „înţelege” discursurile politice ale parlamentarilor şi nu va răspunde „nici la jigniri, nici la insulte”. „Vreau să mulţumesc tuturor membrilor Parlamentului care au luat cuvântul, să confirm faptul că nu voi răspunde nici la jigniri, nici la insulte, să mulţumesc domnului Nicolăescu care m-a ajutat la construcţia bugetului pe 2014, pentru că eraţi ministru atunci şi cred că în acelaşi fel putem să lucrăm respectându-ne în viitor. Spun încă o dată că mulţumesc pentru votul din comisii, acolo unde a fost aproape unanimitate în anumite situaţii”, a mai spus Victor Ponta.

Camera Deputaţilor şi Senatul urmează să înceapă, vineri după-amiază, dezbaterile pe articolele proiectului de buget pe 2015, iar votul final este programat pentru duminică.

Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, la lucrările Parlamentului şi-au înregistrat prezenţa 421 de deputaţi şi senatori, 148 fiind absenţi.

Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar două voturi ”împotrivă” şi o abţinere, cu unele amendamente, după trei zile de dezbateri.

Votul final ar putea avea loc duminică, în aceeaşi zi cu depunerea jurământului în faţa Legislativului de către noul preşedinte ale României, Klaus Iohannis.

Proiectul de buget a fost aprobat în şedinţa din 12 decembrie a Guvernului.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult