Acasa BusinessEconomic Proiectul Roșia Montanǎ: Deputatul Ponta va vota ȋmpotriva

Proiectul Roșia Montanǎ: Deputatul Ponta va vota ȋmpotriva

scris de Z.V.
0 afisari

Victor Ponta a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că personal va vota, ca deputat, împotriva proiectului Roşia Montană, precizând însă că este important că toate argumentele pro şi contra proiectului vor fi prezentate în cel mai transparent for, Parlamentul.

Proiectul Roșia Montanǎ: Deputatul Ponta va vota ȋmpotriva

Premierul a spus că s-a decis trimiterea proiectului în Parlament pentru că această instituţie este cel mai transparent for în care se pot dezbate şi se pot lua în considerare toate argumentele, inclusiv cele tehnice, în favoarea sau împotriva exploatării de la Roşia Montană. Întrebat despre faptul că susţinea, în trecut, că proiectul trebuie respins şi despre faptul că soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, s-a declarat împotriva exploatării, Ponta a răspuns: „Eu voi vota împotrivă, pe considerentele pe care le-am spus”.

Ponta a subliniat însă că este important ca toate argumentele pro şi contra proiectului să fie prezentate şi dezbătute în Parlament. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că îşi va face cunoscută poziţia personală legată de proiect după dezbateri. Premierul Ponta a declarat, vineri, că proiectul Roşia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conştiinţe.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului. Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. Conform mediafax, compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul. Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%. Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

66 comentarii

cobra 01-09-2013 - 11:46

Acum un an zicea ca este un proiect criminal si ataca guvernulPDL
Acum o saptamana a semnat HG si l-a trimis parlamentului ca fiind benefic pentru tara.
ieri afland ca vor fi proteste spunea ca va vota in parlament contra legii promovate chiar de el.
Daca legea este respinsa chiar cu votul lui..cade guvernul??
Plagiator…titluri false…zero ca jurist…mincinos patologic

neacsum 01-09-2013 - 12:25

Mai adauga si nesimtit. Sa vii in fata lumii si sa spui ca personal votezi impotriva dar ca premier promovezi proiectul inseamna nu numai ca minti ci si ca ai o mare doza de nesimtire si lipsa de respect fata ce cetatean. Asa isi scuza si coabitarea cu Basescu probabil, ca cetatean a votat demiterea dar ca prim ministru a batut palma cu el pentru nenorocirea cetatenilor. Halal premier.

Antibasistul 01-09-2013 - 14:11

Nu-i de mirare, Ponta-i evreu dupa ma-sa.

ciufulici 01-09-2013 - 14:41

Nu Ponta este evreu, ci Antonescu, de aia este inteligent si a ajuns sef chiar si peste Tariceanu.

Ionel 01-09-2013 - 14:56

Tariceanu e mai destept pentru ca are harem din cinci neveste cu nunti in Budapesta.

ciufulici 01-09-2013 - 15:01

Ba nu, Ponta este mai destept: in lacurile de la Rosia Montana nu gasesti nici picior de tzantzar si poti sa te scalzi fara frica de lipitori.

Antibasistul 01-09-2013 - 15:28

Corect, la R. Montana cianura omoara tot!

UnUL 01-09-2013 - 19:26

De ce nu ]ncerci și tu să iei puțină cianură, Bășinel?

Antibasistul 01-09-2013 - 19:59

Cianura o las pentru cine o merita, pentru tine, basistii tai si pentru seful vostru Basescu, VOI AȚI DUS Romania in prapastie, BESTIILOR!!!

UnUL 01-09-2013 - 20:25

Păi tocmai asta e, Bășinel, că tu o meriți din plin. Și ai face o bucurie multora.
P:S: Să vezi tu prăpastie după 3-4 ani de guvernare USL; deja suntem pe tobogan!

Antibasistul 01-09-2013 - 20:28

Cianura-i pentru bestiile basiste si Basescu, VOI ATI DUS DEJA ROMANIA-N PRAPASTIE, BESTIIIILOR!

UnUL 01-09-2013 - 20:30

Nu mai răcni în halul asta că-ți crapă dreakului o venă în creier și scapă lumea de tine!

UnUL 01-09-2013 - 21:39

Slăbuț, Bășinel, slăbuț! Mai încearcă!

UnUL 01-09-2013 - 21:41

P.S. Să știi că limba română posedă și virgule, care se mai și folosesc din când în când!

ion 01-09-2013 - 14:22

sa moara masa astia ne dau hirtii fara valoare si vor AUR,ARGINT,WOLFRAM.TITAN SI ALTE METALE RARE?la puscarie dupa nastase care a dat petromul toti in fata plutonului de executie io ii impusc gratis

briel 01-09-2013 - 17:12

Plastic. Mai nou sunt din plastic.

ciufulici 01-09-2013 - 14:31

Porneste Rosia Montana la $1200 pe uncie? Cumparati aur!

ciufulici 01-09-2013 - 14:47

La Rosia Montata (in care si-a bagat p usl-ul) motoarele merg pe gaz de sist, si deci nu o sa fie poluare?
CE GARANTII DA USL-UL TARII?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 01-09-2013 - 15:23

gelu says:

Ponta, Basescu, Isarescu, Plumb… au fost cumparati la greu de escrocii canadieni de la RMGC, plastic mega, mega, mega tunul dat generatiilor prezente si viitoare are Romaniei de catre gasca de banditi autohtoni si internationali se rezuma in urmatoarele randuri. “Aveţi în cămară 22 de saci cu făină, şi vi se spune că nu aveţi capacitatea (know-how-ul şi tehnologia) de a-i căra până în bucătărie. Vine cineva şi vi-i cară. Preţul transportului e… 17 saci. Şi nu numai atât. În timpul ‘operaţiunilor’, omul vă dărâmă cămara, vă murdăreşte ireversibil bucătăria, vă otrăveşte apa de la robinet şi aerul pe care îl respiraţi. Şi ca să vă explic de ce analogia nu e perfectă, iată: grâul se face în fiecare an, deci rezerva de făină poate fi reîmprospătată; aurul, nu.” Aceasta este, în cifrele cele mai simple şi definitive, ‘afacerea’ Roşia Montana. Tot restul (că nu suntem în stare, că e criză şi avem nevoi speciale etc.) e gargară. Fireşte, datorită zgomotului imens făcut în ideea că deja suntem ‘în horă’ cu RMGC, nu şi-a mai pus nimeni întrebarea: de ce am face aşa ceva? Fiindcă răspunsul e, cu adevărat, înspăimântător în simplitatea lui: suntem pe cale a fi păcăliţi/ furaţi de nişte escroci, nişte politicieni vânduţi şi o presă mincinoasă.”

gelu says:

Basinescu si Ponta sunt doi securisti mincinosi ce se cearta in declaratii de presa pentru a-i prosti pe cetateni, mincinosii cazand de mult timp la pace deoarece ei fac parte din aceeas gasca de mafioti ce au nenorocit aceasta tara dupa Dec.89. Si uite asa se face ca contrar celor afirmate inainte de alegerii Ponta a devenit dupa ce a ajuns prim ministru pro-gaze sist, pro-ceanuri la Rosia Montana, pro-imprumuturi cu pantalonii in vinela FMI, pro-mariri de taxe. pro-coabitant cu canalia perfecta….”

Antibasistul 01-09-2013 - 15:33

Frumoasa si adevarata POSTARE a lui GELU!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 01-09-2013 - 15:31

gelu says:

Cei care au ajuns la putere prin minciuna, furt si crima si care au calcat peste cadavre pentru a ajunge sus nu mai sunt oameni. Cat de om mai poate fi Basinescu care a redus salariile, pensiile s-a inchis spitalele??? Cand prin aceste masuri diabolice au murit cetateni adusi in imposibilitatea de a-si mai cumpara o bucata de paine, medicamente sau care au murit efectiv la usa spitalelor inchise de canalia perfecta. Cat de om mai poate fi unul ca Visinescu? Cat de oameni mai pot fi cei ce au semnat pentru exploatarea in beneficiul escrocilor canadieni a bogatiilor de la Rosia Montana fiind de acord cu folosirea cianurii foarte periculoase pentru regnul si fauna acelei zone??? Nu ei nu mai sunt oameni sunt fiare cu chip de om si de aceea trebuie sa te bucuri cand una dintre ele, adica o fiara, da coltul”

Antibasistul 01-09-2013 - 15:34

Foarte adevarat!

ValVerde 01-09-2013 - 15:34

gelu pare usor nemultumit, chiar vexat am putea sa spunem….

Antibasistul 01-09-2013 - 15:35

Tu nu pari, tu esti cretin 100%!

UnUL 01-09-2013 - 15:45

…. răcni Bășinel, regele c r e t i n i l o r.

Antibasistul 01-09-2013 - 15:51

Basistule UnUL cretin, nu pari, tu esti cretin 100%!

ValVerde 01-09-2013 - 15:53

Ba tu !, ba tu ! ba tuuuuuu!

UnUL 01-09-2013 - 16:01

… DĂDU BĂȘINEL PENTRU A 1123-A OARĂ COPY-PATE ACELEIAȘI IMBECILITĂȚI.

Antibasistul 01-09-2013 - 16:05

BOULE BASIST UNUL CRETINUL, ADEVARUL SUPARA!

UnUL 01-09-2013 - 16:25

Bășinel, tu ai o fixație cu adevărul – care în cazul tău e orice, numai adevăr nu.

Antibasistul 01-09-2013 - 19:53

Unul cretinul basist NU ESTI SANATOS LA CAP acesta-i adevarul VIZIBIL in postarile tale!!!

Adevarul E UNUL SINGUR, NU CA LA TINE si la basistii tai infecți, mai multe!

UnUL 01-09-2013 - 20:22

Bășinel, am contabilizat a 413-a copy-paste la postarea ta i d i o a tă. Un pic de imaginație, ce naiba!

Antibasistul 01-09-2013 - 20:31

Basistule, minți cu nerusinare, ca toți basistii!!!

UnUL 01-09-2013 - 20:38

La asta ești la 315-a postare copy-paste.

Antibasistul 01-09-2013 - 20:50

Iarasi minți porc mincinos basist!

UnUL 01-09-2013 - 21:23

316!

Antibasistul 02-09-2013 - 06:39

Iarasi minti!

UnUL 02-09-2013 - 09:15

317!

Antibasistul 02-09-2013 - 09:34

Mintți, ca de obicei!

UnUL 02-09-2013 - 10:05

318.

UnUL 01-09-2013 - 15:45

Asta e schizofrenia curată : prim-ministrul Tonta promovează proiectul, deputatul Tonta votează împotrivă.

ValVerde 01-09-2013 - 15:52

Mda…Romania, tara tuturor posibilitatilor…
E cu adevarat remarcabil, deci ca PM negociaza si promoveaza un proiect caruia i se va opune in Parlament.
Mai oameni buni, asta alearga in cercuri pe banii vostri.

Antibasistul 01-09-2013 - 16:07

Ponta-i jidaan, asa ca tine!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 01-09-2013 - 16:13

Hay, mai treci in ORIGINEA PRIMORDIALA !

Eufrosin 01-09-2013 - 16:16

Mincinos, tradator, corupt si un ticalos de cea mai joasa speta, care in vremea campaniei electorale, a mizat pe opozitia Romanilor fata de exploatarile averilor noaste, de catre niste jefuiltori straini, la redevente absolut ridicole – acum se face ca se impotriveste. Jos cu tine, porcule!

Credeati ca ecologismul singur reprezinta adevarata miza a exploatarii Rosiei Montane? Va inselati – cel mai recent articol aparut pe Lumea dupa Eufrosin, expune care este aceasta.

ValVerde 01-09-2013 - 16:20

Ce faci bai Tache, a fugit si Huhu, ultimul cretin pe care il plateai sa-ti citesca blogul si ai inceput sa cauti minti slabe pe aici ??

Hai da-i drumul, cauta ca sint destui !

urbos 01-09-2013 - 18:30

Asta iti sopteste marele arhitect?

Eufrosin 01-09-2013 - 19:43

Tot in misiune, mai neprieten al Romanilor ce esti? Iti va taia Domnul macaroana intr-una din zilele astea.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 01-09-2013 - 19:56

In MISIONARAT ca tine EXCROCULE cu 2 clase!
Ia spune cum ai fugit cu fondurile enoriasilor cand faceai pe PASTORUL in USA !
Cum te tine BISERICA ORTODOXA in post de calugar, homalaule !….

ValVerde 01-09-2013 - 21:11

Tot in misiune, bibicule. Viata grea, renumeratia de la buget, mica…ce-i poti face ?

Dar sa stii ca sint neprieten al lighioanelor ca tine, care polueaza Romania.
Esti inginfat daca crezi ca reprezinti tara.

Si de Doamne-Doamne care a pus ochii pe macaroana mea de unde stii? Ti-a zis el ceva? Hai zi repede ce ti-a zis.
Mie imi place macaroana mea si ma iau de piept cu al de vrea sa mi-o taie.
I-ai zis tu ceva? M-ai pirit ranchiunosule ?

Antibasistul 01-09-2013 - 20:18

Cretini au fost aia care te-au fatat, facut!

Antibasistul 01-09-2013 - 20:20

Postare adresata lui ValV. prostul prostilor care, CULMEA, se crede desteprul destepților!

UnUL 01-09-2013 - 20:27

Vezi că cei 2 termeni se bat cap în cap; chiar și în rugăciune se spune : „născut iar nu făcut”!

Antibasistul 01-09-2013 - 20:33

Da-te-n aia ma-tii handicapat mintal basist UnUL!

UnUL 01-09-2013 - 20:39

Eu sunt politicos : După tine, Bășinel!

mircea 01-09-2013 - 20:44

cata profunzime in gandirea MALACULUI cu cap de lemn si minte de talas afumat cu fum de baliga si un vocabular de Malac elevt da basanau

Antibasistul 01-09-2013 - 21:05

Da-te dracului impreuna cu toți basistii, porc basist UnUL!

UnUL 01-09-2013 - 21:22

Bășinel, postarea asta ai dat-o de 413 ori copy-paste.
P.S. Mirciulică, știu că prostia nu e desăvârșită dacă nu e și încăpățânată și agresivă. Perseverează, deci : te apropii de perfecțiune!

Antibasistul 01-09-2013 - 21:30

Boule basist Unul cind te omori?
Cind scapi romanii de un gunoi infect basist, ca toți basistii, ca tine?

UnUL 01-09-2013 - 21:33

Hopa! O noutate, mai exact o compilație între 2 postări mai vechi. Vorba bancului : „Câte cămăși aveai pe vremuri? – Două. – Și acum? -Una. – Da, dar din ce e făcută? – Din celelalte două.” Te pomenelști că ai început să devii creativ, Bășinel?

Antibasistul 01-09-2013 - 23:44

Omoara-te bestie basista!

UnUL 02-09-2013 - 10:07

NIci să nu te gândești, domnule copy-paste! (De fapt nici nu prea ai cu ce gândi!)

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 01-09-2013 - 16:27

FRUSINACHE , WANTED by USA pt. HOTZIE si INSELACIUNE ,

Tot in JUD. CLUJ la manastire !

ENTelectualule !

jan dinu 01-09-2013 - 17:35

—- PASHALICK —-
Unde merg shi unde ajung …
Babuni vad in pashalick …
JD-USA

jan dinu 02-09-2013 - 04:47

— BOBOR — prost cu capul in jos shi ochii’n tzarana !
JD-USA

Boienica fara frica 02-09-2013 - 05:38

Se vorbeste despre imprumuturile de 100 miliarde facute de FMI…SA FACA CE? SOSELE SI DRUMURII….PAI ASTEA NU LE POTI PUNE GARANTIE CA NU POTI SA LE IEI….DAR AURUL IL POTI LUA USOR ACUMA INTREB SI EU CA PROSTU.CE BANCA DIN LUMEA ASTA I-TI ACORDA UN IMPRUMUT FARA ACOPERIRE? DE CE? GUVERNU NU MAI FACE UN IMPRUMUT DE INCA 100 MILIARDE S-AU MAI PUTIN SI SA CHEME SPECIALISTII ROMANII CARE SUNT SPECIALISTI DE RENUME MONDIAL SI SA FACA EXPLOATAREA SA RAMINA TOTUL IN ROMANIA DA MIE 50 DE MILIARDE SI CU SISTEMUL MEU DE EPURARE FARA CIANURA EU MA TRAG DIN STRAMOSII LUI DECEBAL DIN TATA IN FIU NE-A INVATZAT CUM SA SCOATEM AURUL FARA CIANURA..DACA NU INTELEG SA TRANSPORTE MINEREUL SI SA IL PRELUCREZE IN CANADA S-AU ORIUNDE VO-R EII 100 DE EURO TONA SI SA NE LASE IN PACE

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult