Acasa BusinessEconomic UPDATE – Raport BNR: inflatia a fost tinuta sub control

UPDATE – Raport BNR: inflatia a fost tinuta sub control

scris de Ziua Veche
3 afisari

.

UPDATE 11:30 Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat, vineri, ca procesul inflationist a evoluat normal pe total in trimestrul doi si ca Banca Nationala s-a mentinut in tintele de inflatie, transmite Agerpres.

 Rata inflatiei s-a mentinut in intervalul tintit de BNR, fiind de 4,4 – 4,5 la suta in trimestrul doi. Procesul inflationist a evoluat normal pe total”, a spus Isarescu. Acesta a explicat ca factorii negativi care au influentat inflatia au fost preturile administrate, care s-au majorat semnificativ, unele presiuni in sensul deprecierii monedei nationale si volatilitatea accentuata a pretului petrolului. Isarescu a spus ca au existat si factori pozitivi care au influentat evolutia inflatiei, intre care persistenta deficitului de cerere si reducerea costurilor cu forta de munca.

 Evolutia dezinflatiei s-a atenuat usor in trimestrul doi al anului, insa explicatia este data de scaderea din lunile anterioare, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului asupra inflatiei. In ceea ce priveste impactul majorarii TVA asupra inflatiei, guvernatorul a spus ca acesta este temporar asupra indicelui care masoara inflatia si ca acesta poate fi observat la trei luni de la cresterea TVA printr-o ‘galma’, iar apoi lucrurile tind sa revina la normal.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, va sustine, vineri, o conferinta de presa in cadrul careia va prezenta raportul asupra inflatiei.

Miercuri, 4 august, Consiliul de Adminstratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, in care se precizeaza ca, desi rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 4,38 la suta in iunie 2010, comparativ cu 4,42 la suta in luna mai si 5,2 la suta in ianuarie, iar rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustate s-a mentinut in jurul nivelului de 2 la suta in prima jumatate a acestui an, majorarea TVA de 1 iulie 2010 va provoca o crestere semnificativa, dar temporara, a indicelui agregat al preturilor de consum.

Potrivit unui comunicat al BNR, citat de Agerpres, proiectiile indica pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de circa 7,8 la suta, iar inscrierea pe o curba descendenta a traiectoriei inflatiei preturilor de consum pana in apropierea tintei de trei la suta la sfarsitul anului 2011.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult