Acasa BusinessEconomic Raportul FMI pentru regiunea CESEE

Raportul FMI pentru regiunea CESEE

scris de M.I.
11 afisari

Reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional (FMI) în România și Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, prezintă luni Raportul economic de primăvară pentru regiunea Europei Centrale și de Sud Est (CESEE).

FMI: Corupţia încetineşte creşterea economicăLa eveniment vor participa guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, și reprezentanți ai Departamentului European al FMI.

Potrivit raportului FMI pentru regiunea CESEE publicat vineri, economiile din Europa Centrală și de Sud Est trebuie să facă reforme pentru a crește productivitatea, să stimuleze investițiile și să îmbunătățească oferta de mână de lucru pentru a accelera procesul de convergență.

După o creștere solidă în 2015, regiunea Europei Centrale și de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă. O creștere mai redusă în zona euro și SUA, înăsprirea condițiilor financiare globale și slăbiciunile din multe economii emergente creează turbulențe. Cu toate acestea, pe termen scurt, creșterea este preconizată să rămână robustă în majoritatea statelor din CESEE grație unei cereri interne solide, precizează FMI.

În România, se derulează o relansare ciclică, iar creșterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, prețurile reduse la combustibili și scăderea TVA„, se arată în raport.

Însă, FMI avertizează că, în pofida unei relansări ciclice, creșterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creștere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergență cu Europa avansată.

De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investițiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investițiile private. „Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România și Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative”, avertizează FMI.

În consecință, Fondul apreciază că politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituționale ce reduc ineficiențele și cresc randamentele investițiilor și economiilor private.

În ultimul său raport „World Economic Outlook”, publicat la începutul lunii aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere la 4,2% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut. Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura țară din Europa care va înregistra în acest an o creștere economică mai mare decât cea a României, de 5%, în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creștere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune care include România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult