Acasa BusinessEconomic Ratingul Transelectrica retrogradat de Moody’s

Ratingul Transelectrica retrogradat de Moody’s

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Din cauza îngrijorării legate de nivelul lichidităţilor companiei Moody’s a retrogradat joi ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la nivelul Ba1 la Ba2, cu perspectivă negativă.

Ratingul Transelectrica retrogradat de Moody’s

Analistul de la Moody’s însărcinat cu această evaluare, Nicholas Stevens a declarat, potrivit mediafax, că „Retrogradarea Transelectrica reflectă îngrijorarea referitoare la poziţia lichidităţilor companiei, riscul legat de refinanţare, precum şi continuarea dependenţei de facilităţi bancare pe termen scurt pentru asigurarea necesarului de finanţare”. Acesta a menţionat că perspectiva negativă arată menţinerea riscurilor legate de sprijinul aşteptat din partea Guvernului român.

Ratingul Transelectrica este susţinut cu două trepte de sprijinul potenţial din partea Guvernului, se arată în comunicat. Potrivit Moody’s, în contextul condiţiilor dificile de pe piaţa de capital şi cea monetară din Europa, dependenţa Transelectrica de finanţare bancară pe termen scurt creează riscuri financiare reale.

Perspectiva ratingului Transelectrica ar putea fi modificată dacă perspectiva ratingului României va fi ridicată la stabilă, va fi adoptat unui program adecvat de finanţare şi creare de lichidităţi, care să confere Transelectrica vizibilitate în privinţa surselor de finanţare pe termen scurt şi mediu. De asemenea, este necesară crearea unei strategii de protecţie faţă de instabilitatea veniturilor.

Agenţia Moody’s notează că orice retrogradare a ratingului României va duce probabil la retrogradarea Transelectrica. Transelectrica a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similară a anului trecut, în trimestrele doi şi trei din acest an compania naţională de transport a energiei electrice înregistrând pierderi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult