Acasa BusinessEconomic Reacție negativǎ pentru Microsoft dupǎ ce ce a anunţat preluarea Nokia Mobile

Reacție negativǎ pentru Microsoft dupǎ ce ce a anunţat preluarea Nokia Mobile

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Valoarea de piaţă a Microsoft a scăzut cu 18 miliarde de dolari în ultimele două zile, după ce compania a anunţat că va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia pentru 7,2 miliarde de dolari.

Microsoft

Reacție negativǎ pentru Microsoft dupǎ ce ce a anunţat preluarea Nokia Mobile

Acţiunile Microsoft au coborât cu 6,6% după ce compania a anunţat, marţi seară, preluarea Nokia, compania încheind şedinţa bursieră de joi, 5 septembrie, cu o capitalizare de piaţă de 260 miliarde de dolari. Compania a pierdut astfel în întregime creşterea înregistrată anterior, pe 23 august, când a anunţat retragerea directorului general Steve Ballmer în termen de 12 luni, transmite Bloomberg. Acordul cu Nokia cimentează strategia lui Ballmer de extindere agresivă în zona electronicelor de consum şi nu lasă loc pentru prea multe schimbări odată ce va fi desemnat un succesor în funcţia de CEO, consideră analiştii.

Microsoft încearcă să se impună într-o piaţă dominată de Apple şi Google, care oricum oferă o rată mai redusă de profitabilitate faţă de afacerea de bază a companiei, software-ul şi serviciile destinate companiilor. Directorul general al Nokia, Stephen Elop, revine în cadrul Microsoft odată cu fuziunea celor două companii, şi a devenit astfel principalul candidat la funcţia lui Ballmer, cu şanse mari să continue strategia acestuia, criticată de unii investitori, potrivit analiştilor Sanford C. Bernstein.

Acţiunile Microsoft au crescut cu 7,3% pe 23 august, după ce Ballmer a anunţat că se va retrage în termen de 12 luni din funcţia de CEO, pe care o ocupă din anul 2000. Unii investitori aşteptau cu entuziasm un succesor din afara companiei, cu idei noi, capabil să revigoreze afacerile unei companii care îşi pierde treptat cota de piaţă. Una dintre ideile promovate de investitori era ieşirea companiei de pe pieţele de consum şi focusarea afacerilor în sectorul software-ului şi serviciilor pentru companii.

„O parte semnificativă dintre investitori sperau că Microsoft va trata cu mai puţină importanţă afacerile de consum şi se va concentra pe business-ul mai profitabil, mai predictibil, al serviciilor corporate. Achiziţia face ca această posibilitate să fie foarte puţin probabilă şi îl leagă la mâini pe următorul CEO”, consideră un analist londonez, potrivit mediafax. Microsoft consideră că preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia va creşte veniturile generate de platforma Windows Phone şi va ajuta compania să se mişte mai repede şi să dezvolte produse mai bune pentru piaţa smartphone.

4 comentarii

pathfinder 06-09-2013 - 13:34

Ceea ce dovedeste inca o data ca „investitorii”-s cel putin prostuti.
Miscarea e de fapt una foarte buna pentru MS.
Piata PC-urilor se micsoreaza luna de luna de cativa ani buni.
Pe cale de consecinta si piata SO Windoze.
Asa ca decizia MS de a intra puternic pe piata SmartPhone-urilor e una f. buna.

Ca sa fie clar:
Nu-s fan MS si Win8 mi se pare facut cu picioarele.

ValVerde 06-09-2013 - 21:19

Investitorii gindesc pe termen scurt.
Nu au timp sa astepte un an doi, pina cind integrarea incepe sa dea rezultate.
Au facut bani pina acum, isi iau jucariile si pleaca unde nu sint valuri asa de mari.
Se intorc dupa aia.

E normal ca actiunile cumparatorului sa scada si actiunile cumparatului sa creasca (inainte de tranzactie) din doua motive:
1) istoric, intotdeauna pretul de achizitie/actiune a fost mai mare decit pretul pietii.
2) costurile integrarii lovesc la „bottom line” in primele trimestre.

digital 06-09-2013 - 21:59

ce vorbești frantz?!
se vede că-ți bate neuronu sub jetul de pipi!
o cutie, este doar o …cutie, nimic mai mult, dar tu nu poți trece de iesle!

pathfinder 06-09-2013 - 22:04

Am sa-ti raspund tehnic maine, atat cat ma lasa NDA-urile.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult