Acasa BusinessEconomic Reforma financiara : victoria lui Obama impotriva Wall Street-ului

Reforma financiara : victoria lui Obama impotriva Wall Street-ului

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Activitatile speculative si derivatele lor urmeaza a fi mai bine reglementate. Goldman Sachs va plati o amenda record de 550 milioane dolari. Barack Obama a demonstrat al doilea mare tur de forta al mandatului sau: dupa reformarea sistemului de sanatate, el a definitivat reformarea sistemului financiar-bancar. Textul definitiv referitor la reglementarea industriei financiare a fost adoptat pe 15 iulie seara in Senat, dupa lungi si furtunoase dezbateri politice si de lobby din partea bancilor de pe Wall Street.


Textul initial a fost diluat , insa s-au pastrat principalele masuri. Regula Volcker, care se contureaza in spiritul masurii Glass-Steagall Act a anilor ‘30, a fost indulcita, dar mentinuta si va impune bancilor sa reduca in mare parte activitatile pe cont propriu, considerate ca speculative. Pietele financiare super dezvoltate si derivate au fost criticate pentru rolul lor, amplificator in criza si vor fi, conform reglementarii Volcker, mai bine incadrate si regularizate. Textul legislativ face referinta si la crearea unei organizatii responsabile cu regularizarile de piata, precum si a unei agentii pentru protectia consumatorului si a consiliului de supervizare a stabilitatii financiare, care trebuie sa identifice si sa izoleze riscurile sistemice. In acest caz, agentiile de notare vor face si ele obiectul unei supravegheri specifice. In acest cadru Goldman Sachs va plati o amenda record in istoria mondiala financiara de 550 milioane de dolari pentru contributia directa in subprimes.

Paul Volcker

La optzeci si doi de ani , ex-seful FED este principalul mentor al lui Obama. Este persoana care a inspirat ,pentru prima data de 100 de ani incoace, luarea masurilor cele mai restrictive pentru piata financiar-bancara, menite sa limiteze activitatile speculative si ingineriile financiare.

Pentru deja octogenarul care a prezidat FED din 1979 in 1987, lupta de a incadra si limita puterile pietei si asa-zisele activitati speculative ale bancilor a marcat un pas important inainte. Masurile sale nu au ramas fara ecou si raspuns pe linga institutia prezidentiala. Principul se bazeaza pe interzicerea activitatii de trading a bancilor la cont propriu, chiar si in conditii transparente. « Noi trebuie sa avem un sistem de regularizare, care reflecta problemele de astazi si problemele potentiale de maine. Aceasta merita facuta, chiar daca toate evidentele nu merg mai departe decat ar trebui », a declarat el, in data de 11 iulie, ziaristilor. Cu alte cuvinte masurile restrictive trebuie impuse cu orice pret, chiar daca evidentele nu sunt tocmai clare si elocvente. Scopul este unul simplu: suportul politic trebuie sa aiba pe linga o motivatie a crizei si un tap ispasitor. Altfel credibilitatea sa risca sa fie contestata. De aceea reforma democrata pompeaza in masuri despre care deocamdata nimeni nu stie si nu poate spune daca vor fi mai bune decat cele actuale.

Pentru cel care si-a inceput cariera la FED sub auspiciile guvernarii Carter, pentru a continua sub Reagan, toate acestea sunt mica sa revansa impotriva lobby-ului destul de puternic de pe Wall Street. Numit in fruntea Biroului de acoperire economica si avizare de la Casa Alba de catre Barack Obama in noiembrie 2008, Paul Volcker, la optzeci si doi de ani, a pus totul in joc pentru a lupta de unul singur impotriva tuturor si pentru a restaura sistemul financiar in spiritul unei legi, Glass-Steagall Act, abolita in 1999, in timpul administratiei Clinton. O problema arzatoare si incurcata in sanul Biroului de supraveghere fiscala si economica (Economic Recovery Advisory Board), daca se considera ca o buna parte a biroului si a echipei economice a lui Barack Obama, de la Tim Geither la Larry Summers, provin din scoala Clinton.

Deceptia sa relativa a intersectat astazi criticile mai multor observatori, care vorbesc de o reforma ce se forteaza sa ajusteze o piata , supradezvoltata ina comparatie cu anii ’90 si al carei rol poate fi atit de contestabil, incit este aproape de a justifica doar niste promisiuni electorale populiste. In acest sens este o reforma cu destul de multe lipsuri si in fapt suntem departe de Glass-Steagall Act care impunea separarea activitatilor comerciale si de investietie ale bancilor. Este in mare ceea ce déjà s-a prevazut acum un an si jumatate pentru a adapta si controla activitatile de trading.

Finalul unei iluzii

« As da acestei reforme un A-, daca consideram ca acum sase luni nimeni nu se gandea si nu ar fi acordat nici o sansa regulii Volcker », precizeaza reprezentantul democrat Barney Frank, unul din artizanii reformatori ai Camerei. Chiar si bancile sunt pe jumatate protejate. Cu certitudine, ingeniozitatea Wall Street-ului ramane destul de ridicata si in acest context mai multe banci prevad sa fuzioneze activitatile lor de trading pentru cont propriu si cele dedicate clientilor, in vederea conturnarii si combaterii dificultatilor. Dar se stie ca totusi reforma pune capat sistemului de autoreglare la nivel intern.

«Sunt multumit ca iluzia prin care o piata se poate autocontrola singura a luat sfarsit », a afirmat ex-patronul FED. Recasatorit, in februarie anul trecut cu asistenta sa, «inteleptul» de pe Wall Street, cum a fost denumit, nu renunta la lupta angajata si la stilul direct de a se pronunta.

Principalele puncte ale reformei

Reforma acopera nenumarate probleme ridicate odata cu venirea crizei. Actori, produse si consumatori sunt vizati.

Pentru banci

@ Scindarea a unor activitati, via regula Volcker. Bancile comerciale, atat cat si institutiile finaciare supervizate de catre FED, nu vor putea face trading la cont propriu fara a investi si alaturi de un client. Ele vor putea avea participatiuni in fonduri de capital-investments si in “hedge funds” pana la 3% din fondurile lor proprii ”dure”, solide si aceste participatiuni nu vor putea depasi 3% din capitalul structurii. Participatiunile actuale, daca depasesc aceasta cifra, vor trebui cedate.

@ Calitatea fondurilor

De acum pana in cinci ani, titlurile hibride nu vor mai fi contabilizate ca fonduri proprii, «dure», pentru bancile care au mai mult de 15 miliarde de dolari in active. Bancile identificate de catre Consiliul de supervizare a stabilitatii financiare, cum ca ar reprezenta un risc sistemic, vor fi silite sa limiteze de cinsprezece ori fondurile proprii.

@ Produse derivate(OTC)

Este prima data cand aceste produse sunt reglementate. Bancile vor fi restrictive in ceea ce priveste activitatea in derivatele cele mai riscante (swaps). Altele vor fi schimbate catre camere de compensare si datele asupra acestor tranzactii vor fi centralizate. SEC (Securities end Exchange Commision) si CFTC (Commodity Futures Trading Commission) vor preciza noile reguli.

Pentru consumatori

@ Biroul de protectie financiara a consumatorilor. Creat in sanul Rezervei federale, acest birou intervine asupra creditului imobilar, asupra cartilor de credit si in ansamblu asupra produselor financiare destinate particularilor. Singure care scapa sunt creditele pentru automobile oferite de catre concesionar.

@ Cartile de credit. Comisioanele prelevate asupra cartilor de credit vor fi plafonate.

@ Creditele imobilare. Prestatorii de imprumuturi vor avea obligatia de a se asigura ca imprumutatul are posibilitatea de a rambursa creditul sau (si) vor fi obligati in a efectua verificarile in acest sens. Un standard minim pentru un credit in vederea cumpararii unei case va fi stabilit.

@ Garantarea depozitelor. Garantia FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) este limitata la 250 000 dolari.

Pentru investitori

@ Titluri. Bancile vor fi obligate sa conserve un 5% din credite pe titluri in bilantul lor. Supraveghetorii fiduciari vor avea o responsabilitatea fata de clientii lor.

@ Agentiile de notare. Un birou va fi creat si numit in supervizarea agentiilor de notare. El va fi infiintat in cadrul SEC (Securities and Exchange Commission) si acesta isi da o marja de doi ani pentru a face o analiza a acestei industrii. El va putea infiinta deopotriva si o comisie pentru reducerea conflictelor de interese intre emitatorii de date si agentii care noteaza. Investitorii vor putea ataca agentiile in justitie si SEC va avea posibilitatea de a le interzice exercitiul.

@ Hedge Funds. Fondurile de capital-investments si hedge-funds care vor avea mai mult de 15 milioane de dolari in active vor fi obligate sa se inregistreze la SEC.

0 comentariu

informatorul 27-10-2010 - 00:19

daca asta ai inteles din discursul lui iliscu lasate de scris si treci la reciclarepoate la sport pune ochelari buni sa vezi cum socialisti in intreaga europa vin la guvernare in privinta cap se vede ca nu sti cu ce se maninca

Lucian Sarbu 28-10-2010 - 05:50

Sincer, nu prea cred ca intelegeti care e diferenta intre o filozofie agricola de tipul „omul si pogonul” (perpetuata in Romanistan, deloc dezinteresat, de generatii intregi de politicieni, de la Cuza pana la PNT-CD, via legionari) si una de tip asociativ, cum e in orice tara civilizata. Pentru informarea dvs. in Danemarca taranii au inceput sa se asocieze in cooperative inca de la sfarsitul secolului XVIII. Cititi va rog un pic cate ceva despre miscarea „Andelsbevægelsen”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult