Acasa BusinessEconomic Reorganizarea sistemului energetic. Se înfiinţează companiile Hundedoara si Oltenia

Reorganizarea sistemului energetic. Se înfiinţează companiile Hundedoara si Oltenia

scris de M.A.
2 afisari

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara S.A şi înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia S.A

termocentrala (ghidelectric.ro)

foto: ghidelectric.ro

Este vorba despre două hotărâri de guvern privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean a explicat că actele normative au fost adoptate ca urmare a faptului că “în prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe în proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România; rezultatele analizelor efectuate arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte”.

Cele două companii integrate vor avea o cotă de piaţă suficientă pentru a asigura masa critică necesară şi prin dimensiunile lor vor putea activa cu succes într-o piaţă regională competitivă. De asemenea, crearea unor societăţi integrate la nivel regional, ce vor include în structurile lor capacităţi importante de producţie, activităţi de furnizare şi de mentenanţă, le va permite acestora să profite de beneficiile obţinute prin implicarea în toate etapele lanţului valoric energetic.

Complexul Energetic Hunedoara se va înfiinţa prin fuziunea societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni şi va avea ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice si exploatarea minelor de huilă. Complexul Energetic Hunedoara preia toate drepturile şi toate obligaţiile fostelor societăţi comerciale supuse fuziunii şi va participa la licitaţia ce va fi organizată pentru achiziţionarea activelor viabile din Compania Naţională a Huilei. E vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, Unitatea de Exploatare şi Preparare a Cărbunelui, Staţia Minieră de Salvare şi partea administrativă a CNH.

Complexul Energetic Oltenia se va înfiinţa prin fuziunea următoarelor companii: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi Complexul Energetic Rovinari. Obiectul principal de activitate a noului complex va fi producerea şi furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor şi carierelor de lignit.

7 comentarii

Europeanuul 14-10-2011 - 01:07

Cine va subventiona mineritul carbunelui (pretul carbunelui romanesc depaseste pretul carbunelui pe piata mondiala). Cine va lucra in complexele astea perdante (de stat) subventionate din banii contribuabililor romani?

Restul europei promoveaza exploatarea energiilor regenerabile, descentralizarea si liberalizarea pietei energetice. Romania dispune de resurse excelente hidro si eoliana.

BULA 14-10-2011 - 06:44

Nea Corcoatza Bisnitarul, in Romania pretul carbunelui este mare din cauza coruptiei si incompetentei (ma refer la cei cu studii „superioare” si aflati pe functii de conducere). Dintr-o echipa de 17 mineri care trebuiau sa intre in subteran la minele de la Motru, doar 7 lucrau efectiv, iar restul erau platiti la nivel de subteran si f_uteau timpul prin baraci la suprafata. Erau platite la nivel de subteran nevestele unor sefi locali (directorasi, inginerasi, etc), care predau prosteli pe la liceul din localitate, niste fufe tinere angajate pentru craceala, etc, etc. Se faceau si afaceri extraordinare cu reparatii fictive de utilaje si motoare, la firme care aveau in schema de personal cativa sefi si o femeie de serviciu (multifunctionala). Se pontau fictiv lucrari de amenajari de drumuri, de stingere de incendii in subteran, etc, etc, pentru care se aloca si motorina care trebuia sa fie ridicata de la pompa si cu care nu aveau ce face. Muncitorii (buldozeristii, pompierii, etc) imparteau banii cu sefii (salarii intre 9 si 12 mii lei, la vremea aia). Cand nu gaseau la cine sa vanda motorina, la o zecime din pretul de pe piata, aruncau butoaiele pe dealul Cervenia, unde era poligonul de trageri. Toate astea s-au intamplat in anii ’80, cand in principiu infractorii puteau fi condamnati la moarte pentru sabotarea economiei nationale. Ceausescu pierduse controlul efectiv al societatii si securistii il tradasera si isi faceau de cap.
Mai mult, cand a venit Ceausescu sa inspecteze lucrarile la o cariera de carbune la suprafata, au suit muncitorii cu macaraua sa vopseasca malul de pamant cu vopsea neagra, sa dea impresia ca sunt straturi de carbune. Dobitocii de geologi nu facusera bine prospectarea terenului si cariera se deschisese unde nu era carbune.
Deci, pretul carbunelui romanesc era mai mare din cauza furaciunilor, incompetentei si sabotajului. In conditii de exploatare pe firma privata, cand ochiul stapanului este atent la tot ce misca, exploatarea poate sa fie rentabila.

Europeanuul 14-10-2011 - 12:12

Vad ca incerci sa te indrepti spre drumul cel bun, pina nu de mult iti sarea tandara cind auzeai de privatizari si sector privat. Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci este sa bagi la bibilica ca la categoria de “bisnitari” ii poti include numai pe cei care lucreaza la negru (in Romania economia subterana este etimata la 30% din PIB).

BULA 14-10-2011 - 13:14

!. Daca citeai tot ce am scris pe forum, ai fi dedus si singur ca „eram pe drumul cel bun” fara sa-mi spui dumneata. Regimurile totalitare (comunist de exemplu), cu un singur „patron”, sunt stabile si eficiente numai daca „patronul” este destept si dur, ca sa-i tina la respect pe toti ceilalti, sa nu-l fure si sa nu-l tradeze. Comunismul a functiponat in regim de razboi, cu pusca la spate (cum e acum in China, sau cum era pe timpul lui Stalin). Cum slabesc putin controlul, cum se duce dracu totul (se pun toti pe furat si statul se „gripeaza”).
In capitalism fiecare patron este un mic Ceausescu. Isi supravegheaza singur proprietatile si angajatii, nu prin intermediari dezinteresati (functionarime).
2. Regimul „cu un singur patron” avea avantajul ca prin modul in care era definit toti cetatenii aveau un loc de munca asigurat, asistenta medicala si invatamant gratuit. „Patronul” isi permitea sa fie generos, pentru ca nu avea concurenta, nu dadea faliment.
3. Privatizarea, in sensul in care o vezi matale (ca gurist platit de straini), ar insemna ca tot profitul sa mearga la stapanii din Vest, iiar la noi ra ramana doar salariile angajatilor (la nivel de bataie de joc). Si daca s-ar face cu patroni autohtoni (varianta oricum mai buna decat cu strainii), tot ar fi probleme, pentru ca unii ar profita de bogatiile naturale ale tarii si de munca altora (exploatare), deci s-ar forma o patura de paraziti si una de saraci.

4. Bisnitari (speculanti) sunt toti aceia care cumpara si revand produsele facute de altii. Nu fac altceva decat sa mareasca artificial preturile si in plus bisnitareala le asigura profituri mai mari decat producatorilor. Asa s-a format mafia bisnitarilor internationali si cea bancara (bisnita cu bani, forma suprema a bisnitei).

remi 14-10-2011 - 14:18

maree nu avem,vinturi avem insuficiente,uraniu=0;de unde vrei energie regenerabila??

Europeanuul 14-10-2011 - 18:41

Potentialul hidroenergetic si eolian al Romaniei reprezinta o bogatie nationala de mare valoare, deoarece ofera energie electrica la cel mai scazut pret de cost, in conditii ecologice depline– fiind astazi si cele mai accesibile dintre resursele regenerabile ale planetei.

Romania poseda un potential hidroenergetic (amenajabil) de aproximativ 12 000 MWh (asta ar insemna o capacitate anuala de aprox
50 000 GW) Potentialul Romaniei de productie de energie eoliana este chiar mai mare, estimat la 20.000 MW. Pina in prezent, exista cereri pentru o capacitate de 10.000 MW, din care au fost aprobate numai 2.000 MW. Informatii despre potentialul Romaniei de utilizare a biomasei si energiei solare poti cauta si singur.

Strategia Romaniei din ultimii 20 ani s-a axat pe reabilitarea tehnologiilor existente, respectiv pe aducerea lor la linia de plutire. Romania nu are o strategie, clara, motiv din care exista obstacole in implementarea ei. O ajustare a strategiei in conformitate cu directivele UE ar fi o chestie productiva.

http://www.reuters.com/article/2011/10/13/us-clean-tech-investment-idUSTRE79C2HJ20111013

Europeanuul 14-10-2011 - 16:19

La punctul 1 te plingi despre economia de stat, la punctul 3 te plingi despre economia libera de piata. Pentru tine nici cum nu-i bine.

La ulimul punct aberezi urit de tot. Tu nu reusesti sa pricepi ca nu toti producatorii isi permit sa deschida puncte de desfacere in fiecare colt al lumii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult