Acasa BusinessEconomic Revoltele din Egipt cresc preţul petrolului

Revoltele din Egipt cresc preţul petrolului

scris de Z.V.
17 afisari

Cursul petrolului a depăşit luni la Londra 100 de dolari per baril, nivel ce nu mai fusese atins de peste doi ani, creşterea survenind ca urmare a preocupărilor în legătură cu situaţia din Egipt şi temerile că agitaţia s-ar putea extinde şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, relatează AFP, preluat[ de Agerpres.

canalul suez

foto: Agerpres

Către ora 17.00 GMT, preţul barilului de petrol Brent din Marea Nordului pentru livrare în luna martie a urcat până la 100,81 de dolari la InterContinental Exchange din Londra, un nivel fără precedent din 1 octombrie 2008.

Egiptul este un producător de petrol modest, dar în ţară există două căi majore de transport al petrolului, Canalul Suez şi Oleoducul Sumed, ceea ce explică nervozitatea pieţei.

Aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol brut şi 400.000 de barili de produse rafinate tranzitează zilnic Marea Roşie către Marea Mediterană prin Canalul Suez, lung de 190 km. El este dublat de Oleoducul Suez-Mediterana, care a transportat în medie 1,1 milioane de barili pe zi în 2009.

În total, canalul şi oleoducul, principalele căi de transport al petrolului din Golf către Europa, transportă 4,5 % din producţia mondială de petrol.

”Există riscul unei penurii reale” în cazul închiderii acestor căi strategice, estima luni Abdallah Salem El-Badri, secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol.

Declanşată în urmă cu o săptămână, mobilizarea populară din Egipt nu dă semne de slăbire, manifestaţiile fiind în continuare importante, îndeosebi în Suez, oraş industrial ce marchează intrarea în canalul cu acelaşi nume dinspre Marea Roşie.

Potrivit media egiptene oficiale, canalul funcţiona luni normal, “la capacitate totală”.

3 comentarii

Denali 01-02-2011 - 22:07

Hi,hi,hi…

cat o fi pretul benziei si cepei la ploiesti gara ?…

abia astept sa se instaurreze …democratia…in egypt…

Europeanuul 01-02-2011 - 22:53

Pretul oricum atingea marca de 100, poate chiar si saptamana viitoare Inaintea manifestatiilor din Cairo, Brentul era negociat la $98-99 butoiul (de fapt de la inceputul anului se mentine bine, peste 95) http://www.livecharts.co.uk/MarketCharts/brent.php

Cresterea cererii pe piata este principalul contribuitor la cresterea pretului (cresterea CERERii la randul ei se desfasoara pe fondalul revenirii cresterii economice, la nivel global) http://www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_EN-PROD/PROD0000000000268129.gif

P.S.Alamar, unde este petrolul ala de pe coasta Americii de care imi tot povesteai anii trecuti? Daca intradevar aveti de unde, grabati-va fratilor, grabiti-va… urmatoarea criza ne paste (si-a bagat deja picioru-n usa).
http://www.bloomberg.com/news/2011-01-26/german-december-import-price-inflation-is-fastest-in-29-years.html

Haleluia

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult