Acasa BusinessEconomic Roșia Montana. Bǎsescu nu exclude un referendum

Roșia Montana. Bǎsescu nu exclude un referendum

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nu exclude posibilitatea să organizeze un referendum pe tema exploatărilor de la Roşia Montană, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare.

Roșia Montana. Bǎsescu nu exclude un referendum

„Nu am nicio problemă să declanşez un referendum naţional pe tema asta. Dimpotrivă, dacă dezbaterile vor continua şi nu găsim un mod de a face proiectul (Roşia Montană – n.r.). Nu exclud posibilitatea să-l organizez, dacă Guvernul nu găseşte resurse să discute cu societatea civilă. Îl organizez odată cu europarlamentarele”, a declarat Băsescu, într-un interviu pentru cotidianul „Adevărul”.  Întrebat dacă el consideră a fi o greşeală trimiterea unei legi în acest caz în Parlament, Băsescu a răspuns pozitiv.

„Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Însă, e tipic actualului Guvern laşitatea, neasumarea. (…) Trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema Roşia Montană. Ar fi perceput imediat semnalele societăţii şi deschidea un dialog. Teama mare de Roşia Montană este cianurarea, ori aici trebuia discutat cu nişte specialişti”, a adăugat preşedintele.  Cât priveşte protestele de duminică împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană, Băsescu a spus că luni o să aibă o analiză media pe acest subiect, punctând că el rămâne un partizan al mineritului. „Eu nu vrea să nu îmi asum în momente dificile ceea ce mi-am asumat la un moment dat. Sunt în continuare un partizan al mineritului. (…) În acelaşi timp, însă, aduceţi-vă aminte că m-am dat cu capul de perete, am căzut în funduleţ ca ăia mici cu legea sănătăţii, nu poţi să faci ceva împotriva societăţii. Trebuie deschis un dialog”, a conchis Băsescu, potrivit Agerpres.

24 comentarii

UnUL 02-09-2013 - 11:08

Soluția e, așa cum bine a spus dl. Băsescu, un referendum național. Dacă sondajul publicat e corect, majoritatea românilor vor vota pentru și se va purtea începe exploatarea. Dacă nu, lucrurile vor trebui să se oprească aici.

pathfinder 02-09-2013 - 11:41

UnULe ce treaba au aia de la Botosani, Constanta sau Craiova cu problema cetatenilor din zona Rosia Montana?
Cu alte cuvinte, cu ce drept moral pot decide altii decat cei din zona respectiva intr-o chestiune care-i va afecta doar pe cei din urma???

Parerea mea ca joaca asta de-a referendumul e doar gargara politica.

urbos 02-09-2013 - 11:46

Referendum national, dar cu drept de veto al celor de-acolo.

pathfinder 02-09-2013 - 11:53

OK urbos.
Interesanta solutia.

Dar acum apare urmatoarea intrebare:
Cum delimitezi zona posibil afectata si implicit cetatenii care au drept de veto…?
Nasoala problema…

urbos 02-09-2013 - 12:04

Asta nu cred ca e asa greu de delimitat, proiectul va avea sau are deja specificatii clare. Astfel se va stii exact ce localitati vor fi afectate. Veto-ul poate fi realizat sau nu, prin referendum local, cuprinzand respectivele comune. Nu cred ca se poate merge mai jos de-atat, la nivel de individ, ca nu cred ca e vreo lege sa prevada asta in RO.

UnUL 02-09-2013 - 17:45

Dacă nu mă înșel, Pathfinder, s-a realizat un referendum local, nevalidat din lipsă de cvorum, dar la care majoritatea celor ce au votat s-au prounțat pentru începerea exploatării…

digital 02-09-2013 - 17:50

erau majoritatea clonelor care te reprezintă!
NU SE PUNE!!
retardații, pe BARĂ!!!

urbos 02-09-2013 - 17:54

Labare, daca e nevalidat, atunci se ramane la starea de fapt, adica la NU. Intelegi vierme basist, care ai guitat la referendumul chiorului sa nu va prezentati.
Deci e NU.

Europeanuul 02-09-2013 - 12:03

UnUl,

Traian Basescu nu vrea sa coopereze si sa auda despre un referendum referitor la reformarea institutionala si constitutiionala. In schimb pe el il freaca grija de soarta firmei Gabriel Resources a carei singur obiect de activitate este explorarea si exploatarea minereului de la Rosia Montana (vezi istoria proiectului si cine sint initiatorii principali).

UnUL 02-09-2013 - 17:42

De unde ai scos aiureala că „Traian Basescu nu vrea sa coopereze si sa auda despre un referendum referitor la reformarea institutionala si constitutionala”

gelu 03-09-2013 - 00:14

Cianura3 a ajus de tot rahatul, canta la sula candianilor ca sa ne umple tara de cianuri. Il credeam destept pe Mircea Badea dar vad ca este o jigodie de prima mana si prost inainte de toate, im..be..ci..lul, daca sustine ca cianura va ramen doar in perimetru Rosia Montana chiar daca se va rupe barajul si ca ori cum e treaba numai a locuitorilor din zona. Si alaturi de el sunt si ceilalti cre..ti..ni Gadea, Ciuvica, Ursu si alte otrepe vandute escrocilor de canadieni ca sa ne fure aurul, argintul si metalele rare si sa ne procopseasca cu sute de milioane de metri cubi de ape cianurate. Sa dea Cel de Sus sa moara cu toti, cu nemurile lor cu tot tot cei care vor sa transforme Romania intr-o hazna de cianuri, Amin. Tradatorii de neam si tara nu merita sa traiasca, Amin.

Adi 02-09-2013 - 12:15

resursele unei tari apartin intregii tari si nu unei comune sau oras fantoma pentru ca nu suntem state diferite si inca nu s-a dezintegrat Romania. Orice concesiune e un jaf in sine si astfel SUA isi acopera gaurile din buget pe aurul fraierilor care sar intr-un picior pentru o ciosvirta aruncata la misto .

pathfinder 02-09-2013 - 12:34

Nu neaga nimeni ca „resursele unei tari apartin intregii tari si nu unei comune sau oras fantoma”.
Problema e alta: cei posibil afectati de poluare sunt doar cei din comuna sau orasul fantoma respectiv. Mataluta daca locuiesti la etajul 10 al unui bloc ceausist nu prea ai cum sa intelegi. Dar aia de-si iau apa din panza freatica in zona cred ca au o problema cu cianurile… E vorba despre viata lor si a copiilor lor. Iar „resursele” alea care apartin intregii tari trebuie exploatate fara a periclita nici o viata umana.
‘Telegi matale Adisor?

Adi 02-09-2013 - 13:34

Stau intr-o casa de 100 de ani de la strabunici mai solida decit o cazemata si stiu foarte bine ca in cazul unui cutremur de la exploatarea gazelor de sist cel putin jumatate din cartier va dispare mai ales vilele astea noi construite la economie si fara fundatii. De exemplu, linga mine au construit un bloc cu trei etaje pornind de la o casa de acum 100 de ani si fiecare proprietar a mai adaugat un etaj ca s-a vindut si rasvindut de mai bine de 10 ani.

pathfinder 02-09-2013 - 13:59

-Buna ziua.
– Bat pari.

Adi 02-09-2013 - 15:30

E bine sa bati pari ca oricum au si un rost dar e mai grav sa bati apa in piua ca o sa zica lumea ca ai facut pisulica si ai prostata.

ciufulici 02-09-2013 - 15:00

CRIMELE USL-iste NU TREBUIE IERTATE

Ce garantii ofera guvernul USL? Care este cuantumul despagubirilor pe caz de nenorocire? Oamenii din judetele care vor fi afectate au fost asigurati? Programul de monitorizare zilnica al toxicitatii fiecarei fantani si lac si pasune pe o raza de 100km de fiecare exploatare a fost demarat?

ValVerde 02-09-2013 - 18:01

Referendumul trebuie sa fie national, nu local.
Ce e acolo sub pamint apartine intregii natiuni.

Proiectul trebuie sa prevada clar penalitatile si compensatiile popoolatiei locale, daca este afectata. In acelasi timp trebuie infiintat (daca nu exista) organismul guvernamental de monitorizare si control al exploatarilor.

digital 02-09-2013 - 18:10

ce referendum mă, imbecilule, aurul treuie să rămână în România!
ai înțeles, cretinule?!

ValVerde 03-09-2013 - 03:10

Da, animal, referendum ca sa se vada ce vrea poporu’ , ala de nu-si vinde tara, tineti aurul acolo sub pamint inca vreo 50 de ani, pentru generatiile viitoare, sau il scoateti acum.

Ca vorba aia…

„muntii nostri aur poarta
noi cersim din poarta-n poarta”

Ca aurul ala de sub pamint, pe care voi nu stiti cum sa-l extrageti, asa tine de foame…parca ai minca parizer in fiecare zi !

Sa vorbeasca tot romanu” !

urbos 03-09-2013 - 03:18

Lindic ramolit, daca vrei sa argumentezi, fa-o in mortii ma-tii ca lumea, ca esti prost de mori.
De unde mortii ma-tii trebuie sa dea cineva o comoara, doar pentru ca ACUM, n-o poate dezgropa? Deci, vierme, du-te si compune alt cantec, ca asta nu merge. Piei in mortii ma-tii de hurjuma.

Tache 03-09-2013 - 05:01
Tache 03-09-2013 - 05:38

Nu cred ca e o coincidenta ca premierului Frantei i se ofera de catre omologul sau roman un spectacol cu muzica tiganeasca, de parca acesta e folclorul nostru, de parca Tara asta e Rromania si nu ROMANIA ! si romanii sunt minoritari in Tara lor !

Antibasistul 03-09-2013 - 06:30

Ponta-i jidaan dupa ma-sa, deci are interesul sa faca romanii de rusine!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult