Acasa BusinessEconomic Romȃnia – primul loc la producția de floarea-soarelui ȋn UE

Romȃnia – primul loc la producția de floarea-soarelui ȋn UE

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE).

Romȃnia – primul loc la producția de floarea-soarelui ȋn UE (foto: sanatate.bzi.ro)

România ocupă pentru prima dată poziţia de lider european la producţia de floarea-soarelui, iar recolta actuală este şi cea mai mare din istorie. Ca urmare a cantităţilor mari din piaţă, preţurile s-au redus cu 40%, dar chiar şi aşa seminţele de floarea-soarelui reuşesc să aducă în economie aproximativ 500 de milioane de euro. În perioada decembrie 2008 – septembrie 2013 preţul unei sticle de ulei Floriol de un litru s-a scumpit cu 7% la 6,7 lei, potrivit unei analize a ZF, prezentate de mediafax.

Floarea-soarelui şi rapiţa sunt cele mai profitabile culturi, culturile de plante oleaginoase au fost întotdeauna aşa. Productivitatea a fost în acest an bună spre foarte bună datorită condiţiilor meteo, şi 2011 a fost un an asemănător. Cred că ferma noastră se va avea în acest an o medie de 2,8 tone/hectar“, explică francezul Arnaud Charmenant, administratorul fermei de 2.500 de hectare Tudor 92 din Călăraşi, cu afaceri de 2,9 milioane de euro. Vremea bună a fost principalul element ce a dus la majorarea de productivitate având în vedere că şi alte economii din regiune au înregistrat ritmuri de creştere mai mari decât cele din vestul continentului.

2 comentarii

IngerAlbastru 23-09-2013 - 12:08

Pai daca nu se castiga in Romania cu semintele de foarea soarelui, unde o sa castige din asta pe planeta in usile de cinema-teatru, sedinte de partid la primarii, scoli, stadioane, nunti, etc., ca pentru ulei se foloseste mai putin. Pe la noi nu se folosesc pentru ulei aceste seminte si 1 litru de ulei din import costa cam 7 dolari americani sau canadieni ca in comertul exterior sau interior nu exista diferenta de valoare intre aceste valute convertibile merge 1 pentru 1.

Tom Cc 23-09-2013 - 19:14

si uleiul cu cat se scumpeste ????

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult