Acasa BusinessEconomic România a ajuns în top 5 cele mai mari dobânzi de referință din UE

România a ajuns în top 5 cele mai mari dobânzi de referință din UE

scris de Misu Andrei
43 Afisari

Recenta majorare cu un procent a ratei dobânzii de către Banca Naţională a României plasează România în top 5 al ţărilor cu cele mai mari dobânzi de referinţă din Uniunea Europeană şi în primele zece ţări cu dobânzi ridicate din întreaga Europă, potrivit unei analize realizate de compania de servicii financiare eToro.

În ce țară statul le plăteşte locuitorilor ratele la bănci

BNR a decis la 6 iulie, în ședința Consiliului de Administrație, să majoreze dobânda de politică monetară cu un punct procentual, mai mult decât se așteptau analiștii. Astfel, nivelul dobânzii de politică monetară a fost ridicat la 4,75% pe an, față de 3,75% anterior.

Ca urmare, România se clasează acum pe locul 9-10, la egalitate cu Islanda (4,75%), înaintea noastră aflându-se Polonia (6,5%), Cehia (7%) şi Ungaria ( 7,75%). Cu excepţia Islandei, acesta este şi top 5 al ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mari rate ale dobânzii.

Cea mai mare dobândă de referinţă din Europa non-UE aparţine Ucrainei (25%), urmată de Moldova (18,5%), Turcia (14%), Belarus (12%) şi Rusia (9,5%).

Polonia a majorat săptămâna trecută rata dobânzii cu doar 0,5%, mai puţin decât aşteptările pieţei, care erau de 0,75%, deşi are în continuare o inflaţie în creştere, care în luna iunie s-a ridicat la 15,6%. Rata reală a dobânzii – care se calculează prin scăderea ratei inflaţiei din rata dobânzii – este la -9,1%, mai mică decât cea din România, care este de -9,74%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS