Acasa BusinessEconomic România, de vânzare!

România, de vânzare!

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Economia Capitalei va ajunge in acest an la valoarea de 131,8 miliarde de lei, dupa cum arata noua prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Valoare economica

In total, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei se va situa in 2012 la 607,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca Bucurestiul produce circa o cincime din PIB-ul tarii. Da, Capitala are cea mai mare pondere in economia tarii, fiind urmata de Timis, Prahova, Constanta, Cluj, Arges, Brasov. Mai mult, aceste sase judete, care se plaseaza pe pozitiile 2-7, au impreuna o economie ce depaseste cu putin valoarea Capitalei. In medie, valoarea economica a unui judet din Romania este de circa 14,4 miliarde de lei (circa 3,3 miliarde de euro).

Judete mari/mici

Bineinteles, cele mai valoroase judete din tara noastre sunt cele mai mari, cele mai dezvoltate. Cu alte cuvinte, au o valoarea mai ridicata acele judete unde exista un nod industrial puternic sau un sector finaciar puternic. Sau o populatie uriasa, economia judetului bazandu-se mai mult in acest caz pe consumul intern. De exemplu, Capitala are cel mai dezvoltat sector financiar, dar si cea mai mare populatie, axele ei economice fiind fundamentate pe aceste doua componente: sector finaciar si populatie. Urmatoarele judete se bazeaza pe comert, populatie si industrie (Timis), turism si industrie petroliera (Prahova), turism, transporturi si comert (Constanta), etc.

Judete ieftine

La polul opus, se situeaza in principal judete cu o infrastructura precara, dar si care se bazeaza in special pe domeniul agricol. Astfel, cele mai „ieftine” judete din Romania sunt Calarasi (are o valoare de doar 4,7 miliarde de lei), Covasna (4,5 miliarde de lei) si Giurgiu (4,5 miliarde de lei). Judete preponderent agricole! Iar daca vom compara extremele, Bucuresti cu Giurgiu (sau Covasna), atunci vom ajunge la o concluzie uimitoare. Bucurestiul este de 30 de ori mai scump decat Covasna sau Giurgiu!

Dar iata cat valoreaza fiecare judet din Romania:


2 comentarii

ValVerde 12-07-2012 - 16:05

Mai Irimie, cum dracu’ se leaga articolul de titlu???
De unde o scoti ca „Romania, de vinzare”

Vai de capul tau de mascarici !!!

BULA 12-07-2012 - 16:12

La Craiova au distrus toata industria, unde lucrau zeci de mii de salariati. Combinatul chimic este demolat si se cara in strainatate metalele din instalatii (inox, platina, etc). Electroputere s-a transformat in moll, IUG e in coma (a ajuns pe mana unui smecher local), Avioane S.A. e practic inchisa si a ramas fara utilaje, IMMR e dusa, IRA-8 s-a desfiintat. Numai la fostul Oltcit (FORD) se mai produce ceva, dar fara multa tehnica (montaj manual) si la Depoul CFR se mai carpesc locomotivele ramase de pe vremea comunismului (iti vine sa plangi cand le vezi cum arata, cu vopseaua coscovita pe ele).
In oras e liniste ca in statiune de odihna. Se aud greierii si canta pasarelele ca in mijlocul padurii. Pe stazi nu mai trec autocamioane grele incarcate cu marfuri, ca pe vremuri. Circula doar autoturismele, dar si astea mai mult stau prin parcari (sunt de cel putin 5 ori mai multe ca pe vremea lui Ceasca), pentru ca n-are lumea bani de benzina. E cam sinistru.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult