Acasa BusinessEconomic Romania este una dintre tarile cel mai dur lovite de criza din lume

Romania este una dintre tarile cel mai dur lovite de criza din lume

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Criza a lovit Romania foarte dur, astfel se explica de ce reprezentantii Bancii Mondiale (BM), Bancii Europene pentru Investitii si ai Fondului Monetar International au venit aproape concomitent la Bucuresti.

In dorinta de a ajuta Romania, o delegatie a Bancii Mondiale va discuta cu autoritatile comunitare de la Bruxelles, pentru a gasi caile ca Romania sa poata accesa fondurile structurale la care are dreptul, a declarat directorul BM pentru Europa Centrala si tarile baltice, Peter Harrold, intr-un interviu acordat Agerpres. “In aceasta regiune, respectivele tari, acum lovite foarte dur de criza, au crezut ca faceau ceea ce era corect, nimeni nu le-a spus ca greseau, toata lumea era entuziasta dupa aderarea la UE. Despre trei tari din aceasta regiune se vorbeste mai mult decat despre oricare altele: Romania, Letonia si Ungaria. Letonia are o pozitie speciala si este o tara de dimensiuni mai reduse. Ungaria a inceput intr-o situatie ingrozitoare, dar si-a revenit foarte rapid. Acum, ratingul Ungariei a urcat, tara nu a mai avut nevoie sa mai ia bani nici de la UE, nici de la FMI. Piata financiara este mai complexa si venitul tarii mai mare decat in cazul Romaniei. Asadar, dintre cele trei, Romania este tara cea mai mare si care inca mai gafaie sa-si traga suflarea. Aceasta atentie din partea finantatorilor se explica prin faptul ca toata lumea doreste ca Romania sa iasa din criza. De aceea vin la Bucuresti si BEI, si noi, si Strauss-Kahn. Lucrurile trebuie insa privite dintr-o alta perspectiva. Daca Romania nu ar fi facut progrese si nu si-ar fi dat silinta sa faca tot ce trebuie, directorul general al FMI l-ar fi chemat pe Sebastian Vladescu la Washington. Daca Dominique Strauss-Kahn vine aici, inseamna ca el vrea sa dea un vot de incredere. Nu ar veni aici daca nu ar putea raspunde afirmativ la intrebarea daca crede ca Romania evolueaza suficient de bine pentru a da inapoi imprumutul de la Fond. Directorul general al FMI nu se duce intr-o tara pentru a umili guvernul in public. Daca trebuie, face acest lucru intre patru ochi. Puteti fi sigur ca nu vine aici sa il critice pe premier sau pe presedinte. Pe scurt, acesta este motivul pentru care primiti atata atentie: ati fost una dintre tarile cel mai dur lovite de criza din intreaga lume, ati sunat clopotul de alarma, v-ati straduit si ati facut multe lucruri bune, iar comunitatea internationala va sprijina”, a declarat Peter Harrold.

0 comentariu

Pribeagul 11-10-2010 - 15:11

invata-i cum se face politica!

Noroc cu tine, silp al PSD-ului!

Grasu 11-10-2010 - 16:21

Invata tu sa scrii si dupa aceea mai comenteaza pe aici.Un fost ministru al invatamantului a fost „garantat” Vanghelie.Un stalp al PSD-ului!Hai ca e buna asta.Care este, pe persoan fizica….

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult