Acasa BusinessEconomic România, gazele din Marea Neagră şi opţiunea strategică

România, gazele din Marea Neagră şi opţiunea strategică

scris de L.M.
1 afisari

România are o opţiune strategică prin zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră, o resursă ce contribuie la viitoarea creştere a independenţei energetice a ţării noastre, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

România, gazele din Marea Neagră şi opţiunea strategică

România, gazele din Marea Neagră şi opţiunea strategică (foto:busines24.ro)

Acesta a avut miercuri o întâlnire cu Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie, pe agenda discuţiilor desfăşurate la Bruxelles aflându-se teme precum transpunerea celui de-al treilea pachet legislativ privind piaţa internă energie, reglementările din domeniul surselor de energie regenerabilă, securitatea energetică, potenţialele scheme suport pentru consumatorii industriali, informează Departamentul pentru Energie, printr-un comunicat.

În ceea ce priveşte securitatea energetică, discuţiile s-au concentrat pe necesitatea elaborării unei politici comune în domeniul energiei, politică menită să răspundă provocărilor actuale privind dezvoltarea infrastructurii energetice din Europa de Sud-Est, zonă în care este nevoie de diversificarea surselor de aprovizionare.

,,România are o opţiune strategică prin zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră. Această resursă contribuie la viitoarea creştere a independenţei energetice a ţării noastre. În acelaşi timp, trebuie spus faptul că România are mult mai mult decât resurse. Are două companii strategice – Transgaz şi Romgaz, specializate în transportul şi activităţile de explorare şi exploatare a hidrocarburilor. Acestea au capacitatea de a asigura infrastructura necesară valorificării rezervelor din Marea Neagră, iar România va întreprinde toate acţiunile necesare atingerii acestui obiectiv – valorificarea resurselor naţionale în beneficiul economiei locale’, a spus Constantin Niţă.

Ministrul delegat pentru Energie a reconfirmat, cu această ocazie, angajamentul României de a contribui la demersul privind finalizarea pieţei interne de energie a UE până în 2014.

,,Discuţiile de la Bruxelles reconfirmă angajamentul României de a avea o prezenţă activă la nivel european. Domeniul energiei este unul cu ramificaţii importante pentru UE, iar România îşi reafirmă angajamentul de a contribui la demersul european pentru finalizarea pieţei interne de energie până în 2014. În acest sens, pentru alinierea rapidă a măsurilor legislative naţionale în acord cu cerinţele europene, o delegaţie a DG Energy va efectua o vizită la Bucureşti pentru a discuta cu specialiştii noştri măsurile pe care le avem în vedere în ceea ce priveşte regimul de unbundling’, a afirmat Niţă.

În legătură cu reglementările din domeniul surselor de energie regenerabilă, ministrul delegat pentru Energie a prezentat principalele elemente care au stat la baza OUG 57/2013. De asemenea, a fost abordat subiectul potenţialelor scheme de sprijin pentru consumatorii industriali. Autorităţile analizează în acest moment diferite scenarii de lucru, urmând a notifica Comisia în momentul identificării celei mai bune variante. În urma notificării, autorităţile europene urmează să se pronunţe asupra potenţialei implementări a măsurii propuse.

,,Am discutat despre energia regenerabilă şi impactul acesteia la nivelul costurilor suportate de consumatorii industriali şi casnici. România va continua să sprijine acest sector, păstrând un echilibru necesar pentru economia locală. Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că suntem printre ţările aflate în grafic atunci când vorbim despre ţintele asumate pentru 2020. Ţinta asumată de România în conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea SRE în consumul final de energie la nivelul anului 2020 este de 24%. În 2010 România a realizat o pondere de 23,6% şi s-a clasat pe locul 2 în UE. Suntem atenţi în continuare la evoluţia discuţiilor în plan European şi aşteptăm publicarea de către Comisia Europeană a liniilor directoare şi schimbului de bune practici pentru schemele naţionale de sprijin pentru energiile regenerabile’, a adăugat Niţă

11 comentarii

puiu 03-10-2013 - 20:21

lasati o ba dracu de independent energetica voi n ati auzit ca statu e prost administrator si trebuie sa dea totu la privat resurse ,contracte da straini sa fie cu redevente de kakat 3% ,6%ce ne mai prostiti vestu ia resursele noi ciuciu drepturi ca ei doar dreptul de a muncii pe salarii de 10 ori mai mici ca sa platim totu la pret de Germania huuuuuuuo hotilor

Pribeagul 03-10-2013 - 23:05

„Societăţile private de distribuţie a energiei electrice (n.r. filiale Electrica achiziţionate de Enel Italia, E.ON Germania şi CEZ Cehia) îşi exportă profiturile ca să nu plătească impozite şi taxe în România, iar calitatea serviciilor prestate consumatorilor lasă de dorit, acuză ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferinţă pe teme energetice: „Ne-am aşteptat ca, prin privatizarea companiilor de distribuţie, calitatea serviciilor să crească. Dar nu este aşa. Cele mai multe reclamaţii le avem în ceea ce priveşte companiile private. Este vorba de calitatea investiţiilor şi de relaţia cu clienţii. Este timpul ca aceste companii să se alinieze la standardele europene şi în ceea ce priveşte piaţa din România. Trebuie ca aceste companii să-şi revizuiască politica de distribuţie a energiei în România. Înţelegem că exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar acest lucru nu trebuie făcut în detrimentul consumatorului, fie el casnic sau industrial”.

Stop exportarii profiturilor. Profiturile este normal sa contribuie la dezvoltarea tarii in care au fost obtinute.

Tehnica utilizata in productie trebuie realizata in tara. A fost o pierdere uriasa pentru economia nationala ca morile de vint n-au fost realizate in tara. Ce investitie a fost asta? N-a asigurat salarii, fiind doar o cheltuiala pe care o vom suportam toti multi ani de acum incolo, si este vorba de mild de euro.

Degeaba tot exploatam resurse, pe care urmeaza sa le platim la preturi internationale, avind salarii romanesti. Continuarea aceastei situatii va face ca sa raminem fara resurse si la fel de saraci.

Este timpul sa inteleaga si guvernantii nostri acest lucru!

Tache 05-10-2013 - 03:15

Asa cum au constatat si simtit pe pielea lor prietenii si aliatii nostri americani, odata cu emigrarea industriei americane in China -outsourcing – au emigrat si cercetarea in domeniul respectiv, dar si invatamantul in domeniu. Americanii nu mai au industrie, si nu mai au cercetare, si nu mai au personal calificat, care sa inteleaga cat de cat ceea ce se intampla.

China scoate 500 000 de ingineri pe an si este fruntasa la distanta in domeniul CERCETARII !!

Idiotii romani, concentrati in jurul Partidului Democrat Liberal, au mestecat pe nerasuflate prostiile americane. La deschiderea fabricii de automobile din Craiova, fostul prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, se plangea de lipsa de sprijin si sabotajul PDL in realizarea de proiecte industriale, care ar fi fost de mare folos Romaniei.

Acum…. nu avem industrie…..nu avem nimic. Vindem resurse si ne distrugem tara !

Antibasistul 05-10-2013 - 06:32

Un comunist celebru a afirmat ca, capitalismul va vinde comunistilor fringhia cu care-i vor spinzura pe capitalisti, asta facut SUA, a donat industria americana si know how-ul, Chinei comuniste!

BULA 05-10-2013 - 07:54

Tariceanu a avut ocazia sa reformeze invatamantul, sa faca ordine, sa introduca examene de admitere peste tot (liceu, facultate), sa scoata orele de indobitocire sau inutile (religie, tehnologie, etc) si sa introduca obligatoriu ore de laborator la liceu (fizica, chimie, biologie), dar n-a facut-o si l-a pus pe Adomnitei (un ingineras de doi lei, fara experienta in domeniul educatiei) la Ministerul Educatiei.

IngerAlbastru 05-10-2013 - 08:10

Oh, lasa-ma … parca nu stii cat de criticat eraTTariceanu la ori ce pas facea … stiam si am scris mereu ca o sa-l plangeti inapoi, ca afost cel mai bun politician roman care a trait pe teritoriul miorotic. Toti sareau la gatul lui ca nu le convine atitudinea lui de domn adevarat, taranoii sint mai rentabili si le sade bine cu maidanezii si mizeria de caine!!!

BULA 05-10-2013 - 08:53

Ba cretinle, il laudai eu pe Tariceanu ? Dezvolta discutia, pe punctulete, nu baga zgomot de fond.

Tache 05-10-2013 - 08:57

Sa NU plangi cand vor fi aliniati in fata PLUTONULUI DE EXECUTIE…….iar glontul va face DREPTATEA DIVINA !!!

http://www.youtube.com/watch?v=VVr_36Mm1-w

UnUL 05-10-2013 - 13:14

Tache, 2 tâmpenii de-odată:
– dreptaea divină nu se face cu gloanțe
– pedeapsa cu moartea a fost abolită în Europa.

jan dinu 05-10-2013 - 07:16

—– ADIO —– shi n-am cuvinte – sunteti scavi ca mai’nainte – !!
JD-USA

Tache 05-10-2013 - 08:22

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult