Acasa BusinessEconomic România începe negocierile cu UE pentru 33 de miliarde de euro

România începe negocierile cu UE pentru 33 de miliarde de euro

scris de Misu Andrei
66 afisari

Uniunea Europeană pregătește banii pe care îi pot accesa statele membre, ca să îi folosească pentru redresarea economică. Vor fi programe de finanțare dedicate pentru mai multe domenii economice și culturale, dar numai după negocieri. Practic, fiecare țară are de prezentat foarte clar proiectele în baza cărora se i se vor aloca în cele din urmă sumele de bani.

Știm deja că România va primi de la Uniunea Europeană bani de relansare a economiei afectată de pandemia de Covid-19. Suma de 33 de miliarde de euro a fost trecută în dreptul țării noastre, după ce s-a aplicat o formulă standard de calcul, bazată pe mai mulți indicatori. Urmează însă negocieri între statele membre, care vor determina mai clar cât primește fiecare națiune, în funcție de proiectele pe care le prezintă.

Sub ce formă vor fi banii de la UE?

Mai multe granturi sau mai multe credite cu dobândă avantajoasă? Aceasta este încă dezbaterea pe care o au de rezolvat statele membre. Majoritatea este pentru acordarea de granturi. Dar sunt și așa numitele țări frugale, adică Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care ar prefera ca cea mai mare parte a banilor să fie totuși accesată sub formă de credite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult