Acasa BusinessEconomic România, independenţa energetică şi recomandările PriceWaterhouse Coopers

România, independenţa energetică şi recomandările PriceWaterhouse Coopers

scris de L.M.
5 afisari

România trebuie să investească în eficienţă energetică pentru a nu-şi afecta grav, în următorii ani, gradul de independenţă în acest domeniu. Este recomandarea analiştilor de la PriceWaterhouse Coopers.

România, independenţa energetică şi  recomandările PriceWaterhouse Coopers

România, independenţa energetică şi recomandările PriceWaterhouse Coopers

În prezent, România este al cincilea producător european de ţiţei şi gaze, astfel, depinde doar în proporţie de 25% de importuri, mult sub media europeană de 50%. Deşi, la momentul actual, situaţia este bună, aceasta ar putea suferi schimbări importante în următoarele decenii, spune reprezentantul PriceWaterhouse Coopers pentru Europa de Sud-Est, Vasile Iuga, transmite Rador.

“Dacă, însă, nu îmbunătăţim eficienţa energetică cu 20% între acum şi 2030, dacă nu se fac investiţiile în gaze de şist şi în zăcămintele din Marea Neagră şi dacă nu se fac investiţiile în offshore pentru creşterea gradului de recuperare din zăcămintele existente, există riscul ca România, în materie de petrol şi gaze, să depindă de importuri în proporţie de 80% în 2030. Asta este estimarea noastră, bazată pe surse publice”, a spus Vasile Iuga..

Recomandările pentru România vizează atragerea investitorilor printr-o impozitare moderată şi aplicarea unui sistem al redevenţelor cu rate diferenţiate, în funcţie de producţia obţinută. La anul, în România se va modifica sistemul de redevenţe, cotele pe care le reţine statul în sectorul de petrol şi gaze naturale.

Principalul producător de petrol şi gaze din Europa este Norvegia, care a extras anul trecut 1,3 miliarde de barili echivalent petrol (bep). Urmează Marea Britanie, cu 583 milioane bep, Olanda – cu 520 milioane bep, Danemarca – cu 114 milioane bep şi România, cu o producţie de 102 milioane bep, transmite Agerpres. Clasamentul continuă cu Germania, care a produs anul trecut 98 milioane bep, Italia – 91 milioane bep, Polonia – 44 milioane bep, Turcia – 20 milioane bep, Austria – 18 milioane bep, Israel – 16 milioane bep, Croaţia – 16 milioane bep şi Franţa – 9 milioane bep.

6 comentarii

Pribeagul 17-09-2013 - 20:39

Avem atita energie ca nu mai avem ce sa facem cu ea. Daca se va acentua caderea metalurgiei si industriei chimice disponibilitatile vor fi si mai mari.

Multinationalele, investitorii straini, si altii si altele tot fac investitii, investitii din ce in ce mai glorioase, statul pentru a atrage „investitori” are intentia de a scadea redeventele, resursele tarii sunt exploatate, mai precis jefuite, ia romanii uitidu-se lung dupa resursele pierdute, ramin cu cele mai mici salarii si pensii din Uniune.

Ei, treaba asta nu-i buna, si nu-i buna deloc. Ginditorii care gindesc lucrurile astea trebuie urgent dati… uitarii.

ancuta 17-09-2013 - 21:02

@ziaristuLM,
Te invit domnule LM,
1. sa faci adnotarea: „Vasile Iuga este Country Managing Partner, PwC Romania. Prezentul articol reprezinta opinia personala a autorului si nu implica pozitia PwC Romania.”
2. Acest imbecil Iuga, face un mare deserviciu tarii prin asemenea asertiuni!
3. Domnule ziaristLM, te rog sa judeci cand publici imbecilitati!
4. Daca nu te pricepi, lasa-ne!
5. Si acum citeste: „România trebuie să investească în eficienţă energetică pentru a nu-şi afecta grav, în următorii ani, gradul de independenţă în acest domeniu. Este recomandarea analiştilor de la PriceWaterhouse Coopers.”
6. Acum asculta-ma: Dezvoltarea, in urmatorii 20-30 de ani, va avea in vedere tehnologiile neconventionale mini- si microgrid, iar sursele de energie vor fi SOARELE si VANTUL!

Salut 17-09-2013 - 21:29

Bre, „ancuta”

Matale postezi, tot matale iti raspunzi, de ce nu-ti trimiti e-mail-uri? Nu te intelegi cu matale? Baga-te la „spam” ! E doar oficializarea unei stari de fapt!

ancuta 17-09-2013 - 21:48

MCC

ancuta 17-09-2013 - 22:06

@salutzglobiule,
ZgabeataIftodi,
Vaz ca stii FVL-uri!
De ce nu stii si Musca-nCuru’Calului?
FCUBA.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult