Acasa BusinessEconomic România la coada clasamentului turistic -Topul judeţelor cu cele mai goale/pline hoteluri

România la coada clasamentului turistic -Topul judeţelor cu cele mai goale/pline hoteluri

scris de Doru Dragomir
15 afisari

Turismul nu este punctul forte al Romaniei. In ciuda unui relief extrem de divers, cu atractii geografice exceptionale, tara noastra este ocolita de turisti, atat locali, cat si straini.

Preturile mari, conditiile proaste si neprofesionalismul angajatilor din industria hoteliera, dar si lipsa altor distractii trimit Romania la coada clasamentului turistic. Nu in ultimul rand, evaziunea fiscala uriasa din acest domeniu impiedica investitiile in dezvoltarea sectorului turistic.

Econtext va propune o noua abordare asupra turismului romanesc, abodare din care vom extrage mai multe concluzii. Astfel, obiectivul nostru in aceasta analiza este sa aratam cat de ocupate sunt unitatile de cazare din toate judetele Romaniei. Anul la care ne raportam este 2011. Mai precis, vom vedea cat de pline au fost unitatile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, cabane, etc.) din toate judetele in 2011.

Vizitatori versus hoteluri

Acest lucru nu inseamna ca judetele respective sunt cele mai vizitate din tara. Nu arata unde vin cei mai multi turisti! Arata cat de dezvoltata este infrastructura de cazare din fiecare judet raportata la numarul de vizitatori.

La nivelul intregii tari, in anul 2011, gradul de utilizare a unitatilor de cazare a fost de aproape 30% (29,2%, mai precis). Acest lucru inseamna ca, anul trecut, hotelurile, motelurile etc. din Romania au fost pline doar in proportie de 30%, in rest fiind goale (30% dintre camere au fost ocupate).

Desi pare ciudat, judetul cu cele mai pline hoteluri este unul fara prea multe atractii turistice. Dar despre cine este vorba? Cine a avut cele mai pline hoteluri in 2011? Covasna! Judetul Covasna ocupa locul intai in topul judetelor dupa gradul de ocupare al hotelurilor. Mai exact, hotelurile din Covasna au fost ocupate anul trecut in proportie de 41,1%. Rezulta doua explicatii: fie sunt prea putine unitati de cazare in Covasna, fie a fost un aflux urias de turisti. Inclinam mai mult catre prima varianta.

Urmatorul loc este ocupat de Bihor! Unitatile de cazare din Bihor au fost pline in proportie de 37% in 2011. Cu alte cuvinte, doar una din trei camere era ocupata anul trecut in hotelurile bihorene.

Litoral pustiu?

Surprinzator, Constanta este pe locul 27! Unitatile de cazare din Constanta au fost pline in proportie de 21,3% in 2011. Fapt aparent explicabil daca ne gandim ca litoralul este vizitat in special vara. Totusi, daca ne uitam la evidenta lunara, vom vedea ca cea mai agitata luna, august, nu este chiar asa in realitate. Desi hotelierii spun intotdeauna ca nu mai sunt camere, in august, gradul de ocupare al hotelurilor din Constanta a fost de 50,4%. Adica, una din doua camere era libera! Mai mult, in iulie, a doua luna ca „avalansa” turistica, gradul de ocupare a fost de 30,5% (una din trei camere era ocupata). Intrebarea e: chiar atat de goale sunt hotelurile romanesti sau nu se declara toate veniturile din cazare?

La capatul clasamentului se alfa Teleorman si Maramures, hotelurile fiind goale in majoritatea timpului in aceste judete. Aici a batut vantul, doar 12,4% din locurile de cazare fiind ocupate in 2011 in Teleorman, respectiv, 13,4% in Maramures. Dar iata topul judetelor dupa cat de ocupate au fost unitatile de cazare in 2011 (cate hoteluri au fost pline – % din totalul hotelurilor):


11 comentarii

Pkly 12-04-2012 - 22:45

Este prima oara cand vad aceste cifre…ar merita sa fie comparate cu anii ’85 !
In fond pe unde sa mearga un turist in Bucuresti cand trotuarele sunt pline de masini parcate,,in dusmanie”de trebuie sa treci strada ca sa le ocolesti…ca WC-ul d-lui primar General de la Pasaju’ Universitatii se inchide la ora 20,00 ca sa faci pisu’ in pantaloni…ca trebuie sa dai din cap ca papagalul-in jos,sa vezi gurile de canal fara capace sau gaurile din asfalt sa nu-ti rupi picioarele si-in sus,ca sa nu-ti cada-n cap o bucata de zid sau chiar un balcon intreg ! Ce tzara…

MI-5 13-04-2012 - 10:46

Faci o confuzie mare.
Bucurestiul nu este Romania…

razvi 13-04-2012 - 00:27

PENSIUNII, HOTELURI, HOSTELURI sa fie prezente pe siteurile de specialitate – booking.com, venere, hotels.com, pentru a avea mai multi turistii romani/straini dar si bani.

DXN 13-04-2012 - 00:31

Ma’ Mucule,
Unde dracu’ ai facut orele de gramatica?
Ba’ copilas vezi ca faci accidente!
Mamica ta stie?

destin 13-04-2012 - 08:45

La facerea lumii, Dumnezeu, ca să-i ajute pe oameni să prospere, a hotărât să dea câte două virturţi fiecărei naţii. Astfel, elveţienii sunt ordonaţi şi respectuoşi, nemţii – disciplinaţi şi raţionali, englezii – perseverenţi şi studioşi, japonezii – muncitori şi răbdători,
ungurii – hotărâţi şi buni meseriaşi, francezii – culţi şi rafinaţi, spaniolii – veseli şi ospitalieri. La români, i-a spus î…ngerului consilier că românii vor fi inteligenţi, cinstiţi şi buni politicieni. După ce a publicat hotărârea în „Monitorul celest”, îngerul a remarcat faptul că românii au trei virtuţi, spre deosebire de toţi ceilalţi, care au numai două şi l-a întrebat pe Dumnezeu dacă astfel nu ar depăşi celelalte naţii.
– Aşa e, a spus Dumnezeu. Să revenim cu o Ordonanţă de Urgenţă, pentru că virtuţile nu se mai pot lua înapoi, în care spunem că nimeni nu va putea folosi mai mult de două în acelaşi timp. Se explică astfel de ce românii care sunt inteligenţi şi cinstiţi nu fac politică, cei cinstiţi şi care fac politică nu sunt inteligenţi,
iar cei care fac politică şi sunt inteligenţi nu sunt cinstiţi

MedComp 13-04-2012 - 14:43

In august toate hotelurile au foat intradevar pline desi gradul de ocupare a fost doar de 50%. Chestia asta are un nume … se numeste evaziune fiscala.

tomi 13-04-2012 - 15:09

Cu multă stimă şi respect,din tot sufletul urez UN PASTE FERICIT SI SARBATOAREA PRIMAVERII SFINTE tuturor prietenilor de pe forum, forumişti,redactori şi jurnalişti,tuturor multă sănătate,realizări şi bucurii.Mai adaug o urare pentru noi toţi: ROMANIA,MULT NOROC SI INDEPENDENTA, SINGURUL TAU CONDUCATOR SA FIE POPORUL ROMAN.
tomi

Ciu Huhu 13-04-2012 - 15:27

HAI SICTIR TERORISTULE SCELERAT TACANIT!

tomi 13-04-2012 - 15:29

Ciu ciu tu esti un fel de parazit retard care mai are nevoie de 1000 de ani sa se dezvolte la faza de om dar surprizele pot fi mari si in acea perioada de dezvoltare poti deveni si un cimpanzeu reusit.
tomi

tomi 13-04-2012 - 15:34

CIMPANZULE si mai inceteaza sa tipi adica prin scisul cu litere de tipar vrei sa fi bine vazut de toti si de la un kilometru,cine dreacu te baga pe tine in seama,neterminatule,daca mai ai un gram de minte du-te si te interneaza la psihiatrie intr-o clinica buna pina nu te baga ei la ospiciu.

remus 14-04-2012 - 17:12

Ziarista vorbeste despre lipsa de profesionalism din turism si are dreptate, dar aceeasi lipsa de profesionalism exista si in presa.
Ziarista nu intelege de ce Covasna a fost pe locul intai la grad de ocupare in 2011 si Bihorul pe locul II.
Am sa-i spun eu: Pentru statiunile balneare de acolo ( statiunea Covasna si respectiv Felix), dar majoritatea turistilor nu sunt turisti cu bani ci niste pensionari sositi cu bilete de la Casa de pensii.
La asa turisti asa servicii si venituri.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult