Acasa BusinessEconomic România poate folosi 880 milioane tone de combustibil convenţional din Marea Neagră

România poate folosi 880 milioane tone de combustibil convenţional din Marea Neagră

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a afirmat, marţi, în cadrul Forumului Mării Negre pentru Energii Regenerabile, că România are o rezervă de combustibil convenţional de peste 880 milioane de tone, ce se găseşte în platforma Mării Negre, şi că tehnologia necesară prelucrării acestei resurse există şi trebuie promovată, transmite Agerpres.


Potrivit oficialului, Marea Neagră devine un pol de confluenţă a culoarelor de tranzit al materiilor prime energetice ce pot fi prelucrate cu ajutorul tehnlogiilor existente. “Dintr-o dată, Marea Neagră devine un pol de confluenţă a culoarelor de tranzit al materiilor prime energetice, cum ar fi ţiţeiul, gazul natural, nu numai pe conductă, ci şi pe tancurile de gaz natural lichefiat, valorificare gazelor hidraţi şi a potenţialului de energie regenerabilă de jur împrejur. Şi aici, m-aş opri la un proiect care ar putea fi aplicat cu succes în statele riverane, şi anume combinarea potenţialului agricol al zonei cu cel energetic, şi mă refer la biomasă, bioenergie, biogaz. Tehnologia actuală oferă posibilitatea să valorificăm ceea ce astăzi este la propriu abandonat pe suprafeţe a zeci, sute, mii, milioane de hectare într-o singură ţară. Există tehnologie, nu trebuie decât să facem posibil ca ea să fie cunoscută şi transferată. Pentru asta, e nevoie de o legislaţie adecvată care să fie acceptată de statele riverane, de un proiect-pilot care pe fiecare dintre aceste domenii să fie apoi multiplicat în mii, în zeci de mii de proiecte. Ne trebuie garanţii care să dea investitorului şansa că poate să diminueze riscurile şi să-şi recupereze investiţia”, a subliniat Iulian Iancu. 

 

Prima ediţie a Forumului Mării Negre pentru Energii Regenerabile precum şi Expoziţia de echipamente pentru energii regenerabile continua, marţi, la Bucureşti. Forumul îşi propune o privire de ansamblu asupra politicilor referitoare la sursele regenerabile de energie (SRE) şi asupra modalităţilor de promovare a acestora în Europa de Sud-Est. Un alt obiectiv al Forumului va fi identificarea oportunităţilor şi obstacolelor în promovarea energiilor regenerabile în regiune şi vor fi examinate bunele practici cu privire la integrarea SRE în cadrul legislativ.

Agenda Forumului include o evaluare generală a politicilor energetice şi în domeniul schimbărilor climatice, precum şi a aspectelor strategice ale mecanismelor de sprijin pentru SRE, integrarea SRE în reţelele energetice, proiectele şi programe SRE, precum şi perspectivele în acest domeniu. În acelaşi cadru vor fi prezentate provocările legate de energia solară, eoliană, energia valurilor, biomasa, energia geotermală şi biocombustibili.

Evenimentul va reuni importanţi oameni de afaceri şi factori de decizie din domeniu, atât din ţară, cât şi din străinătate. Vor fi prezenţi reprezentanţi ai guvernelor ţărilor din regiunea Mării Negre, ai companiilor energetice ce funcţionează sau sunt interesate să investească în această zonă, reprezentanţi ai companiilor de utilităţi energetice, instituţii academice din regiune, ai unor organizaţii internaţionale.

Forumul Mării Negre pentru Energii Regenerabile este organizat, în perioada 8 – 10 noiembrie, cu sprijinul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerului Afacerilor Externe, de către Alianţa Confederaţiilor Patronale din România, Federaţia Patronală Energia, Asociaţia Patronală Surse Noi de Energie şi Consiliul Judeţean Prahova.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult