Acasa BusinessEconomic Romania = Saracia! Vezi cati salariati romani traiesc cu putin peste 100 de euro pe luna

Romania = Saracia! Vezi cati salariati romani traiesc cu putin peste 100 de euro pe luna

scris de Marius Bâtcă
9 afisari

Daca ai un serviciu, sa-ti vezi de el, ca asa iti castigi o paine si supravietuiesti! Asa spune o vorba din batrani. E important sa ai un serviciu si conteaza mai putin cat de bun e.

angajati

Romania = Saracia! Vezi cati salariati romani traiesc cu putin peste 100 de euro pe luna

Adica, cat de bine platit e. Din nefericire, aceasta ‚lectie de viata’ s-a extins la nivelul intregii tari. Iar Romania a devenit o tara a angajatilor cu salarii mici. A angajatilor cu salarii mici si care de abia traiesc de pe o zi pe alta.

Econtext va prezinta o realitate trista pentru Romania, pentru romanii care muncesc zi de zi. Va prezentam un top al saraciei, dar pentru angajati. Mai precis, va aratam cati angajati din fiecare stat european traiesc sub pragul saraciei. Iar tara noastra e pe o pozitie ingrijoratoare.

Angajati saraci

Iar in analiza de fata vom arata cati dintre salariatii romani si europeni traiesc la limita saraciei. Definitia europeana a saraciei este cand o persoana are un venit lunar mai mic de 60% din venitul mediu net din tara respectiva. Din venitul mediu, nu din salariul mediu.

Dar sa vedem situatia in Romania. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), venitul total pe economie a fost de 835 de lei in trimestrul al treilea al anului 2011. Iar 60% din aceasta suma inseamna putin peste 500 de lei (501 lei mai exact). Adica circa 115 euro. Asadar, vom vedea cati angajati romani traiesc cu aceasta suma. Si cati angajati din fiecare stat european traiesc doar cu 60% din salariul mediu din tara lor.

Top

Dar sa vedem topul! Cand spuneam ca prezentam o realitate trista, nu exageram deloc. Da, din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa la ponderea angajatilor care traiesc la limita saraciei.

Din toata Uniunea Europeana, cei mai multi salariati care traiesc cu doar 60% din venitul pe economie se afla in Romania! Pe a doua pozitie se plaseaza Grecia, iar pe locul urmator vine Spania. La polul opus, tara cu cei mai putini angajati care traiesc sub pragul saraciei este Cehia. Doar 3,7% din angajatii cehi traiesc sub pragul saraciei.

Dar iata cati salariati romani, dar si cati salariati europeni traiesc la limita saraciei:

Topul angajatilor saraci

1 comentariu

Pribeagul 06-06-2012 - 20:49

Este un subiect de importanta majora. Un subiect care trebuie bine inteles.

„Definitia europeana a saraciei este cand o persoana are un venit lunar mai mic de 60% din venitul mediu net din tara respectiva. Din venitul mediu, nu din salariul mediu.

Dar sa vedem situatia in Romania. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), venitul total pe economie a fost de 835 de lei in trimestrul al treilea al anului 2011. Iar 60% din aceasta suma inseamna putin peste 500 de lei (501 lei mai exact). Adica circa 115 euro. Asadar, vom vedea cati angajati romani traiesc cu aceasta suma. Si cati angajati din fiecare stat european traiesc doar cu 60% din salariul mediu din tara lor.”

Intre: „venitul total pe economie a fost de 835 de lei” si „venit lunar mai mic de 60% din venitul mediu net din tara respectiva” sa fie vre-o diferenta? Cred ca da. Una-i una, alta-i alta.

Dar, ca situatia sa fie inteligibila, afirmam, pe baza celor citite, ca venitul mediu lunar al angajatilor din Romania, in trimestrul al 3-lea al anului 2011, a fost 835 lei. 60% din el este 501 lei = 115 euro.

Constatam ca 17,2%, adica 740 mii din cei 4.3 mil de angajati ai Romaniei au venituri sub 115 euro/luna. Si cind te gindesti ca unii nu se dau jos din pat daca nu iau o mita de 50 mii euro. 🙂

Ce situatie! Odata omul si-a facut rost singur de toate cele necesare, pe urma, in acest scop, a folosit… unealta, pe urma… masina, pe urma… a ajuns sa nu se mai dea jos din pat si sa cistiga mai mult de 500 de ori decit acei care muncesc, sau ma rog, probabil ca se fac ca muncesc, ca altfel nu-mi explic situatia. 🙂

In concluzie: Asa nu mai merge!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult