Acasa BusinessEconomic România şi Germania au lăsat UE fără vin

România şi Germania au lăsat UE fără vin

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Producţia din Uniunea Europeană (UE) de vin a scăzut în campania viticolă 2010/2011 în mare parte din cauza diminuării producţiei în România şi Germania.

Productia de vin în Europa e in scadere din cauza Romaniei si Germaniei (foto:avarner.wordpress.com)

Schema de defrişare a UE din perioada 2008-2011 a dus la diminuarea producţiei UE cu o cantitate estimativă de doar 10,2 milioane hl pe an, în mare parte deoarece ipotezele de la baza nivelului-ţintă iniţial nu s-au concretizat. Producţia totală de vin a UE-27 a scăzut astfel, în campania viticolă 2010/2011, în mare măsutră din cauza diminuării producţiei de vin din Germania şi în România, unde suprafaţa totala defrişată a fost de 56 ha, respectiv 185 ha.

Conform Agerpres, creşteri de producţie s-au înregistrat în statele membre care efectuaseră defrisările cele mai mari în cursul primelor două campanii viticole de punere în aplicare a schemei de organizare a pieţei vitivinicole, Spania cu 68,447 ha, Italia cu 20,532 ha şi Franţa cu 16,674 ha. În condiţiile în care nu există debuşee comerciale noi, o parte din reducerea capacităţii de producţie poate fi anulată printr-o creştere a randamentelor în anumite regiuni.

În ultimii 20 de ani, consumul de vin în UE a scăzut în mod semnificativ, în special în principalele state membre producătoare (Franţa, Italia şi Spania). De asemenea, între 2000/2001 şi 2008/2009, importurile de vin ale UE au cunoscut o creştere mai mare decât exporturile de vin ale UE.

În perioada 2003/2004-2007/2008, suprafaţa medie cultivată cu viţă-de-vie în România a fost de 180.000 de hectare. Producţia medie utilizabilă de vin în România în aceeaşi perioadă a fost de 5 milioane hectolitri, ceea ce plasează ţara noastră pe poziţia a 6-1 în UE, după Franţa (producţie medie de 51 milioane hectolitri), Italia (48 de milioane hectolitri), Spania (38 de milioane hectolitri), Germania (9 milioane de hectolitri) şi Portugalia (7,5 milioane hectolitri).

Curtea Europeană de Conturi a recomandat Comisiei Europene, ca în vederea creşterii eficacităţii reformei din sectorul vitivinicol, să procedeze la o estimare a echilibrului dintre cerere şi ofertă în sectorul vitivinicol pe baza unor date actualizate, ţinând seama inclusiv de liberalizarea planificată pentru drepturile de plantare. Totodată, dacă se consideră că sunt în continuare necesare măsuri de defrişare, ar trebui să se evite defrişarea de plantaţii viticole modernizate, prin stabilirea unor criterii de eligibilitate suplimentare care să fie legate de plantaţie şi nu doar de fermier şi având în vedere gama largă de operaţiuni definite de statele membre pentru implementarea măsurii de restructurare, să definească în mod mai precis operaţiunile eligibile pentru restructurare, în special pe cele autorizate de reglementări cu titlul de “Ameliorarea tehnicilor de gestionare a plantaţiilor viticole”

1 comentariu

BULA 12-06-2012 - 15:44

Bine ca am intrat in UE si ne-am luat stapan, sa ne spuna ce sa defrisam si ce nu avem voie sa producem, sa nu-i deranjam pe altii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult