Acasa BusinessEconomic România, sub Bulgaria în topul competitivității economice

România, sub Bulgaria în topul competitivității economice

scris de A.B.
4 afisari

România a fost surclasată de Bulgaria în topul competitivității economice (Indicele Global al Competitivităţii) realizat de Forumul Economic Mondial (WEF). În timp ce țara noastră a urcat 17 poziții, până pe locul 59, vecinii de la Sud de Dunăre s-au clasat pe treapta cu numărul 54. Dintre statele UE, România depăşeşte Ungaria, Croaţia, Grecia, Slovenia şi Slovacia.

România, surclasată de vecinii de la Sud de Dunăre.

România, surclasată de vecinii de la Sud de Dunăre.

Potrivit analizei anuale WEF, economia românească stă cel mai bine la capitolul eficienţă (locul 50) şi cel mai prost la cel al inovaţiei (locul 78). Capitolul eficienţă se referă la accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne. Capitolul inovaţie depinde de aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cât şi la „gradul de sofisticare” a mediului de afaceri.

Nici în funcție de gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, România nu stă prea bine și se plasează pe locul 77 în lume.

Dezvoltarea unei afaceri în România este înfrânată de lipsa surselor de finanţare, nivelul ridicat al taxelor, infrastructura slab dezoltată şi corupţia, susțin analiștii de la WEF.

Topul anual WEF include 144 de economii ale lumii. Calcularea indicelui competitivităţii se face pe baza unui complex de factori: prevederile legislative dintr-o ţară, produsul intern brut şi rata inflaţiei, calitatea infrastructurii, a sistemelor de educaţie şi sănătate şi caracteristicile pieţelor respectivului stat.

Cea mai competitivă economie din lume este Elveţia, urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Germania, Japonia, Hong Kong, Olanda, Marea Britanie şi Suedia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult