Acasa BusinessEconomic România, ultimul loc în UE la grija primăriilor faţă de populaţie

România, ultimul loc în UE la grija primăriilor faţă de populaţie

scris de Doru Dragomir
1 afisari

Primariile din Romania au intotdeauna proiecte complexe, extrem de laborioase, mai ales in preajma alegerilor. Visam la autostrazi suspendate, pasaje pe sub orase sau mari constructii metropolitane.

Visam frumos, pentru ca, in realitate, administratiile locale din Romania stau execrabil la serviciile oferite comunitatilor pe care le conduc. Pana la autostrazi suspendate, coridoare subterane sau alte megaproiecte, administratiile locale din Romania nu sunt in stare sa se achite de sarcinele fundamentale. Administratiile locale din Romania sunt pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile furnizate populatiei. Practic, primariile si consiliile locale din tara noastra aloca cele mai reduse sume din UE pentru serviciile medicale, scolare, culturale, sociale sau economice pe care le acorda populatiei.

Cheltuieli

Econtext va prezinta un top inedit, in care va aratam cati bani cheltuiesc administratiile (toate primariile si consiliile judetene) pe serviciile oferite comunitatilor pe care le conduc. Topul se refera la toate tarile din Uniunea Europeana. Iar pentru a fi corecte raportarile, vom compara aceste sume cu produsul intern brut din toate statele europene. Datele sunt valabile pentru anul 2011 si au fost obtinute de Econtext de la oficiile de statistica ale ministerelor de finante din tarile europene.

In primul rand, sa vedem despre ce servicii este vorba. Fiecare conducere a unui oras, judet din UE asigura populatiei servicii spitalicesti (ambulanta, alte servicii de sanatate publica), servicii recreative si sportive, culturale, sociale, educationale (ex: intretinere scoli), ajutoare sociale pentru pensionari, someri, locuinte sociale, etc. Bineinteles, fondurile pentru sustinerea acestor servicii vin atat de la bugetul de stat, dar si din resurse proprii. Iar, de cele mai multe ori, ponderea resurselor proprii este cea mai uriasa.

Top

Din nefericire, Romania sta cel mai prost din UE la acest capitol. Anul trecut, administratiile locale din tara noastra au cheltuit pe serviciile mentionate circa 20 de miliarde de euro (19,64 miliarde euro, mai precis). Aceasta suma echivaleaza cu 14,4% din PIB-ul Romaniei din 2011. Este cea mai mica suma din UE, raportata la PIB. Astfel, Romania este pe ultimul loc in UE dupa sumele cheltuite de administratii locale pe spitale, scoli, locuinte sociale, etc.

De exemplu, ponderea Danemarcei a fost de doua ori mai mare. Suma cheltuita de danezi reprezinta 28,6% din PIB-ul acestei tari. De altfel, Danemarca este pe prima pozitie in acest top. Ceea ce inseamna ca autoritatile daneze au cea mai mare grija de cetatenii ei, daca vom considera aceste cheltuieli drept prioritatea oricarei guvernari. Dar iata cat aloca administratiile locale pentru serviciile furnizate populatiei (date valabile pentru anul 2011):


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult