Acasa BusinessEconomic România va începe exportul de gaze spre Ungaria în decembrie

România va începe exportul de gaze spre Ungaria în decembrie

scris de M.A.
6 afisari

România va începe să exporte cantităţi reduse de gaze naturale spre Ungaria, prin gazoductul Arad-Szeged, în luna decembrie a anului curent, iar pentru atingerea capacităţii maxime de transport prin această conductă sunt necesare investiţii de 120 milioane de euro.

România va începe exportul de gaze spre Ungaria în decembrie

România va începe exportul de gaze spre Ungaria în decembrie

România şi Ungaria au convenit să realizeze toate investiţiile necesare pentru importul-exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged până în 2016, potrivit unui plan de administrare al Transgaz (TGN) elaborat de Consiliul de Administraţie al companiei de stat.

Conducta Arad-Szeged a fost proiectată să transporte, la capacitate maximă, o cantitate anuală de 4,4 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a circa o treime din consumul anual al României, transmite Mediafax. „Având în vedere importanţa regională a proiectului, precum şi valoarea ridicată a investiţiei, proiectul a fost propus pe lista proiectelor de interes comun la nivelul UE, listă care va fi adoptată până la finele acestui an”, potrivit documentului citat.

Planul de administrare precizează că realizarea acestui proiect asigură premisele deschiderii unui culoar „esenţial” de transport al gazelor dinspre regiunea Mării Negre înspre pieţele central şi est europene.

Tot până în 2016 România intenţionează să finalizeze altă conductă de gaze, spre Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse. Investiţia în această conductă este de 23,8 milioane de euro, din care 11 milioane de euro reprezintă partea Transgaz.

„Într-un prim stadiu, conform deciziei de finanţare a Comisiei Europene, proiectul va asigura un flux de gaze minim în regim de urgenţă. (…) Având în considerare faptul că asigurarea curgerii bidirecţionale este o cerinţă a Regulamentului Uniunii Europene, Transgaz este în discuţii cu partenerii din Bulgaria pentru a extinde capabilităţile tehnice ale acestui proiect spre flux bidirecţional până la sfârşitul anului 2016″, se arată în planul de administrare.

Termenul iniţial de finalizare al interconectării cu Bulgaria, respectiv iunie 2013, a fost depăşit, iar părţile au solicitat Comisiei Europene o extensie a termenului de finalizare până la 31 decembrie anul curent.

România mai are în plan conectarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale cu Republica Moldova şi cu Serbia.

Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de România faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Comisia a declanşat în luna octombrie a anului trecut procedura de infringement în cazul României, pentru că nu asigură condiţiile necesare exportului de gaze.

Consiliul European a decis, în februarie 2011, că fiecare stat din Uniunea Europeană să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi electricitate până în 2014, astfel încât să fie evitată o situaţie similară crizei dintre Rusia şi Ucraina din 2009, când livrările de gaze din Federaţia Rusă au fost sistate sau mult diminuate.

5 comentarii

Tache 27-08-2013 - 01:53

August 1944, a însemnat începutul barbarizării societății românești. Și nu, nu suntem într-un nou Ev Mediu. Ar fi fost bine. Evul Mediu românesc a fost creștin și, până la fanarioți, a stat sub însemnul învățăturilor lui Neagoe Basarab. A fost mare, a fost cult, demn și liber, chiar dacă mereu în tensiunea otomană, poloneză, ungurească etc. Țăranii fură liberi cei mai mulți dintre ei, cel puțin până la Mihai Viteazul (dar cam de pe atunci începe, paradoxal … epoca modernă europeană). Democrația la noi fu inventată la sat, arată Stahl cu studiile sale despre satul devălmaș (obștile sătești) și Iorga cu teoria romaniilor populare, chiar mai înainte de Evul Mediu. Nu. August 1944 este începutul celui mai mare fals prin care a trecut poporul român: ridicarea demagogiei la rang de politică de stat – ceea ce a condus la lichidarea funcției statului, și a infiltrării ideologiei în esența omului, în viața lui de familie. Am ieșit din aceste două uriașe provocări? (De ce ar putea fi falsificate doar tablourile/banii/vinul iar viața popoarelor nu?)

Virgiliu Soare 27-08-2013 - 08:04

Desigur ca gazele pe care le exporta firmele straine facute proprietare aici vor fi mai ieftine decat cele pe care le importam din Rusia. Drumul spre porsperitate merge inainte. Suntem in al 24-lea an de profunda gandire economica si politica. Vorba evreului patriot, care nu s-a despartit de spatiul mioritic. Asa ne trebuie! Sunt de acord cu dumnealui! Halal sa ne fie!

Tache 27-08-2013 - 08:08

Unde este evreul patriot ? Te rugam sa ne dai coordonatele lui, ca vrem sa-l impuscam…..

Semnat: un grup de legionari.

UnUL 27-08-2013 - 08:41

Peste tot. Evreii sundt de multe ori mai patrioți decât noi. După 20 de ani în Israel, un evreu originar din România e încă legat de țara natală și vorbește perfect românește. După 2 ani în Italia, Spania sau America, mulți români „verzi” vorbesc deja stricat românește iar unii dintre ei evită să spună în țările de adopție că sunt originari din România.

MI-5 27-08-2013 - 13:43

Romanii din afara care vorbesc stricat romaneste o fac din ingamfare (majoritatea), vor sa arate ce grozav s-au integrat ei acolo.
Stiu un caz concret cu un cunoscut al meu…: cand l-am luat peste picior, imediat a stiut sa vorbeasca romaneste fara accent.

Cei care evita sa spuna ca sunt romani o fac din cauza tiganilor, care se dau drept roma – romani.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult